3 remek mediterrán fűszernövény, amelyeket érdemes a kertben termeszteni!

 Bazsalikom

A bazsalikom az olaszos ételek egyik alap fűszernövénye, de nagyon jól illik húsok, báránysültek mellé, vagy nyáron a grillezett ételeket is fűszerezhetjük vele.

Ez a Dél –Ázsiából származó édes illatú fűszernövény egyévesként van számon tartva, vagyis évről évre újra kell telepíteni kertünkbe, hiszen a téli fagyos időjárás nem bírja ki. Akár magról, akár palántáról is szaporíthatjuk, majd a fiatal növényeket, tavasszal érdemes rendszeresen öntözni, és komposzttal, vagy humusszal pótolhatjuk számára az elhasznált tápanyagokat.

 

A bazsalikom, amely egy fantasztikus illatos aromás kedvelt fűszernövény, a kertünkben is nagy segítségünkre lehet, hiszen elriasztja a burgonya, és a paradicsom károsítóit.

A magokat már kora tavasszal, február és március hónapban érdemes cserépben előnevelni, majd a fiatal palántákat május végétől ültessük ki a szabadba, egymástól kb. 30*30 cm sor és tőtávolságra.

 

Szurokfű, vagy más néven oregáno:

Az oregánó pl. Olaszországban szinte minden kertben megtalálható, akárcsak nálunk a muskátli.  Levelei tojásdadok, hegyesek, kellemes fűszeres illata már messziről érződik.

Az oregánót ültessük napos meleg kertrészbe, szinte bármilyen talajon megél, de minimális tápanyag utánpótlásra nyáron szüksége van.

Ha magról szeretnénk szaporítani az oregánót kertünkbe, a magokat már március közepétől vethetjük cserépbe, és egy védett fagymentes helyen előnevelhetjük a palántákat.

A palántákat csak június elejétől ültessük ki a szabadba, egymástól 50*50 cm sor és tőtávolságra. Szintén meleg, napos részre ültessük a szurokfüvet is, hiszen az illóolaj tartalom a napfény hatására tud csak kiteljesedni. Ezen kívül a szurokfű elriasztja a hangyákat a kertünkből és a káposzta kártevői is messzire elkerülik.

A hajtásokat is érdemes délben leszedni, mert ekkor a legmagasabb az illóolaj tartalom, majd a leszedett hajtásrészeket, és virágot szárítva hosszú ideig tudjuk tárolni.

Rozmaring:

A rozmaring az egyik legkedveltebb évelő fűszernövény, amely nem más, mint egy mediterrán cserje. Ellenben az előző két fűszernövénnyel a rozmaring nagyon jól viseli a szárasságot, így bátran ültessük cserépbe, vagy akár a sziklakertbe is.

A magokat itt is érdemes kora tavasszal egy védett helyen előnevelni, de ha gyorsan szeretnénk szép rozmaringot a kertbe, érdemes palántáról szaporítani, amelyet május végén, június elején érdemes kiültetni a kertbe.

 

A növény virágát, hajtáscsúcsát és leveleit is szedhetjük, majd kíméletesen szárítsuk, így hosszú ideig megőrzi aromáját és illatát.

Mindhárom fűszernövény az olasz konyha alapjai, így pizzához, sültekhez, különböző tészta ételekhez remekül illenek.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.