A vadmajorannának is nevezett fűszernövény íze fanyarabb és intenzívebb, ezért a főzés során is csak mértékkel kell adagolni az ételhez.
Még külsőre is van hasonlóság a két fűszernövény között, ám az oregánó akár 80 cm magasra is megnőhet. A föld feletti leveleket és a virágait is felhasználhatjuk. Ez a félcserje még hazánkban is átvészeli a telet, így elég egyszer elültetni a fűszerkertben ahhoz, hogy évről évre szüreteljük a leveleket.
Szárasság tűrő növény, így akár a sziklakertbe is ültethetjük, de jól viseli a nagy nyári hőséget, sőt a félárnyékos kertrészben is megél. Az optimális termőhely a napos meleg kert, terasz, vagy a sziklakert. Az oregánó szaporítható magvetéssel, dugványozással, vagy tőosztással. A magokat 1 cm mélyre ültessük, és a magvetés után tömörítsük a földet.
Az oragánót akár az ablakpárkányon is nevelhetjük egy cserépben, az első évben célszerű gyakrabban öntözni. Az ablakba a palántákat kettesével ültessük át nagyobb cserépbe és legalább 20 cm sor és tőtávot tartsunk, ha kertbe ültetjük a növényt. A kertészetben vásárolt oregánó fűszernövényt is érdemes azonnal egy nagyobb cserépbe átültetni, mert a túl kicsi cserépben a növény hamar tönkremegy.
Az oregánót szárítva, vagy frissen is felhasználhatjuk, akár egy kisebb ágat, akár morzsolva, vagy őrölve. Hatóanyagai nyugtató és görcsoldó tulajdonsággal is bírnak, épp ezért gyógynövényként is alkalmazható. Fűszerként elsősorban francia, és olaszos ételeknél alkalmazható, de magyaros ételek mellé is adagolható kis mennyiségben.