Nem is gondolnád, hogy a hűtőszekrényed helyes bepakolásával milyen sok pénzt lehet spórolni. A hűtő belső terének helyes kihasználása, és megfelelő használata jelentősen befolyásolja az energiafelhasználását. Márpedig a hűtő a háztartás egyik legnagyobb energiafogyasztója, hiszen egész évben működik a nap 24 órájában.
Ne aggódj emiatt! Néhány ügyes trükkel lefaraghatsz a hűtőd fogyasztásából, és így pénzt takaríthatsz meg. Mutatjuk egyszerű tippjeinket!
1.Helyesen szervezd meg az élelmiszerek helyét a hűtőben
Minden élelmiszernek megvan a maga ideális helye a hűtőszekrényben. A gyümölcsleveket, majonézt, ketchupot, mustárt, tubusos szószokat és krémeket tárold a hűtő ajtajának polcain, mert itt van a legmelegebb. A legfelső polc kellően hideg a késztermékek számára. A középső és az alsó polcok a leghidegebb területek, itt kell tartani a tejtermékeket, felvágottakat és elszeparáltan becsomagolva a nyers húsokat. Az alsó tárolókban tartsd a zöldségeket, tojást. Ha ezeket betartva pakolsz be, a hűtőd maximális hatékonysággal, energiaveszteség nélkül fog működni.
2.Ne zsúfold tele a hűtőt
Érdemes praktikusan kihasználni a hűtő belső terét, ám túlzsúfolni sem szabad. Míg a fagyasztórészbe egymásra pakolhatsz mindent, addig a hűtőtérben szükség van némi légáramlásra a kellő hűtéshez. Ezért ne vásárolj be olyan sok hűtést igénylő élelmiszert, ami már alig fér be a hűtőbe. Annyit vásárolj, hogy szellősen el tudjál mindent helyezni. És ne feledd a lejárt szavatosságú termékeket mindig kivenni a hűtőből, hogy ne foglalják a helyet feleslegesen.
3.A megmaradt ételeket lezárva tárold a hűtőben
A megmaradt ételeidet nem csak higiéniai szempontból érdemes zárt ételtárolóban tartani. A zárt tárolás segít megőrizni az ételek frissességét, hiszen megőrzi a nedvességet. Ráadásként pedig az energiafelhasználást is csökkenti. A hűtő terében ugyanis, ha kisebb a páratartalom, a hűtőnek is kisebb energia kell ahhoz, hogy hidegen tartsa az élelmiszereket. Érdemes felcímkézni a dobozokat, hogy hamarabb megtaláld, amit keresel, így nem kell olyan sokáig nyitva tartani a hűtő ajtaját.
4.Sose tegyél be ételt melegen a hűtőbe
A megmaradt főtt ételt mindig hagyd kihűlni szobahőmérsékletre, mielőtt hűtőbe tennéd. Ha meleg vagy forró ételt teszel be a hűtőtérbe, az mindennek megemeli a hőmérsékletét, ami a hűtőben van, és a készüléknek extra energiára lesz szüksége ahhoz, hogy mindent újra lehűtsön.
5.Tarts a mélyhűtőben palackban lefagyasztott vizet
Vajon mi értelme van ennek? Nos, ha tartasz pár vízzel töltött műanyag palackot a fagyasztóban, akkor a fagyasztó energiatakarékosabban fog működni. Mivel a hűtőtérrel ellentétben a fagyasztó akkor dolgozik jobban, ha teljesen tele van. Így ha nem tudod élelmiszerekkel telepakolni, érdemes a szabad helyre palackokat tenni, amiket háromnegyed részig töltesz vízzel. Ezek segítségével a hőmérséklet egyenletesebb szinten marad, és csökken az energiafogyasztás.
Ma már a legtöbb új hűtőszekrény automatikusan leolvasztja magát, de a régebbi hűtőszekrényeket nekünk kell leolvasztani.
Miért érdemes leolvasztani a hűtőt?
Mert a vastag jégréteg mind a felső hűtőrészben, mind a fagyasztóban-nagyban megnöveli a villanyszámlát, sőt idővel a jégréteg miatt az ajtót sem lehet majd becsukni, ami az ételek romlásához is vezethet.
Lássuk hogyan kell leolvasztani a hűtőszekrényt!
Érdemes már egy két héttel a leeresztés előtt csökkenteni a hűtőszekrényben és mélyhűtőben tárolt élelmiszerek mennyiségét. A megmaradt élelmiszereket tegyük hűtőtáskába, amelyet jégakkuval tudunk lehűteni.
Kapcsoljuk ki a hűtőt, és húzzuk ki a vezetéket a konnektorból.
A rekeszek alját béleljük ki egy vastag ruhával, vagy törölközővel, ami majd felszívja a nedvességet az olvasztás során. Nem árt a padlóra is tenni felmosó ruhát, hiszen a mélyhűtőből is kifolyhat a leolvadt víz.
Ha gyorsan szeretnénk leolvasztani a hűtőt, pl. télen, tegyünk forró vízzel teli lábosokat a hűtőszekrény alsó polcára, majd csukjuk be az ajtót. Ha a víz kihűlt, cseréljük le újra forró vízre, majd ugyanezt tegyük meg a mélyhűtő részen is.
Ezután a hűtő belsejét mossuk át mosószeres vízzel, vagy szódabikarbónás vízzel, így a kellemetlen szagokat is eltüntetjük. Végül töröljük szárazra a rekeszeket.
Kapcsoljuk be újra a hűtőt, és fél óra múlva pakoljuk vissza az élelmiszereket.
Ezzel a pár trükkel sokat spórolhatsz a hűtő áramfogyasztásán, ami a villanyszámládon is látszani fog!