A növény fűszerként használatos része a földalatti, megvastagodott szára, az ún. rizóma vagy gyöktörzs, melyet sokan a növény gyökerének hisznek. Frissen vagy szárítva egyaránt megbolondíthatjuk vele ételeinket. Mézzel, fokhagymával kombinálva a húsos ételek kiváló fűszere, ráadásul nem csak mesés ízt kölcsönöz, hanem a húsok emésztése során keletkező méreganyagokat is semlegesíti.
Ezt a kurkumával rokonságban álló növényt azonban nem csak a konyhában lehet felhasználni, hiszen egy jól bevált, igen ősi gyógynövényről van szó. Gyógyászati felhasználása Kínában és Indiában 2500 évre nyúlik vissza. Elsősorban fejfájást, hányingert, reumatikus gyulladást és megfázást kúráltak vele. A kínai tradicionális gyógyászat szerint a gyömbér felmelegíti a testet, gyógyítja a meghűlést, erősíti a gyenge pulzust, elűzi a sápadtságot, és vérveszteség esetén erősíti a testet.
A gyömbér számos aktív hatóanyagot rejt magában. Fő vegyülete a gingerol, mely a gyömbér gyógyhatásait kutató vizsgálatok középpontjában ál. A gingerolnak több gyógyhatása ismert: csillapítja a lázat, a fájdalmat, a köhögést és csökkenti a vérnyomást. A gingerolnak vélhetően közvetlen hatása van a gyomor-bélrendszerre, ennek köszönhető a gyömbér görcsoldó, szélhajtó, és emésztést serkentő hatása. A gyömbér fogyasztásával a gyomorégés is enyhíthető.
A gyömbér kivonatokról azt is kimutatták, hogy gátolják a vérlemezkék összetapadását, ezáltal pedig a trombózisveszélyt képesek csökkenteni.
A legújabb kutatások középpontjában a gyömbér daganatellenes, antioxidáns, gyulladásgátló, baktériumellenes és cukorbetegség elleni hatásai állnak.
Mivel számos molekuláris jelátviteli folyamatra hatással van – azok aktiválása és inaktiválása útján – a rákmegelőzésben is szerepe lehet. Antioxidáns hatásánál fogva megakadályozza, hogy sejtjeinket károsítsák a szabad gyökök és az oxidatív stressz. Baktériumellenes hatását kimutatták E. coli, Salmonella és Bacillus fajok esetén, gombaellenes hatását pedig Candida fertőzésnél.
Valódi, gyömbér illóolajat párologtatva fertőtleníthetjük a szoba levegőjét, csökkenthetjük fejfájást, és még a kedvünket is javíthatjuk vele. Gyulladásgátló hatásánál fogva az ízületi gyulladások csillapítására is felhasználható.
Jelentősen képes csökkenteni a vér glükózszintjét, így a cukorbetegség megelőzésében is kiemelkedő szerepe lehet, bár pontos hatásmechanizmusa ezen a téren nem ismert.
A gyömbér egyike azon gyógynövényeknek, melyek fekélyellenes hatást mutatnak. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy serkenti a gyomor nyálkahártyáját védő gyomornyák (mucin) kiválasztását.
A gyömbér régi, bevált gyógyszer hányinger ellen, egyes vizsgálatok szerint hányáscsillapító hatása az erre a célra szedett gyógyszerekével vetekszik. Ezért ajánlott terhességi rosszullétek esetén is. Több tanulmány is kimutatta, hogy a gyömbérfogyasztás hatékonyan csökkenti, de akár meg is szüntetheti a terhesség első harmadában jelentkező hányingert.
Érdemes naponta többször gyömbérteát kortyolgatni. Hatása legalább olyan jó, mint a B6-vitaminé, melyet szintén hányás és hányinger ellen szedhetünk. Daganatellenes kemoterápia során jelentkező hányás és hányinger esetén is kifejtheti jótékony hatását.
A gyömbér egy biztonságosan alkalmazható gyógynövénynek tűnik, nem okoz ismert gyógyszerkölcsönhatást, de mivel gátolja a vérlemezkék összetapadását, óvatosan kell alkalmaznia annak, aki hasonló hatású gyógyszert szed. Terhesség idején is régóta, széles körben alkalmazzák, és a mai napig nem mutatták ki kedvezőtlen hatását. Általánosságban a napi adagja 1-4 gramm, melyet több részre osztva ajánlott elfogyasztani. Utazási hányinger esetén a tervezett út előtt már egy-két nappal kezdjük el enni vagy inni, és utazás alatt se hagyjuk abba a gyömbérfogyasztást. Több kutatás napi négyszer 250 mg gyömbért ajánl. Terhességi rosszullét idején a friss gyömbérből főzve készített tea tűnik a leghatásosabbnak.
A legújabb vizsgálatok is azt mutatják, hogy a gyömbér egy ártalmatlan, hatásos alternatívája lehet a mellékhatásokat is kiváltó gyógyszerekkel szemben a hányingerrel járó rosszullétek enyhítésére.
Szerző: Jáksó Nóra