Régóta tudjuk, hogy a növényekben található vegyületek kulcsszerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Indiában kiemelkedő helyet foglalnak el a hagyományos orvoslásban a gyógyhatású növények, melyeket ősidők óta a mindennapi táplálkozásba is beépítenek, hogy így előzzék, illetve gyógyítsák meg a betegségeket. Ez a fajta megközelítés egyébként a kínai, a japán és a koreai kultúrára is igaz.
A fűszerekben található fitokemikáliák a növények életében elsődlegesen a kórokozókkal szembeni védelemben töltenek be fontos szerepet. Számunka azért is hasznos a fogyasztásuk, mert a gyógyszerekhez képest jóval kevésbé toxikusak.
Az indiai konyha talán legismertebb fűszere, melyet ízesítésre és ételszínezésre egyaránt használnak, a kurkuma. Az indiai tradicionális orvoslásban is régóta alkalmazzák sebgyógyításra, köhögés, megfázás, asztma ellenszereként, reumatikus betegségek enyhítésére, emésztőrendszeri panaszokra, féregűzésre, a nyálkahártya gyulladásaira, vírusos betegségek, bárányhimlő, kanyaró gyógyítására, továbbá kozmetikai célokra. Fontos zsírsavakat is tartalmaz, köztük omega-3-zsírsavat.
A kurkuma széleskörűen tanulmányozott gyógynövény, több tanulmány is kimutatta daganatmegelőző és érelmeszesedés elleni hatását is.
Mind a kurkuma, mind legfőbb hatóanyaga, a kurkumin bizonyítottan megnövelik a méregtelenítő enzimeket testünkben, segítenek megelőzni a DNS károsodást, miközben a sérült DNS-ek javítását elősegítik, csökkentik a mutációkat, s mindezzel a daganatképződési folyamatokat gátolják.
Egy vizsgálatban úgy találták, hogy a dohányosoknak is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mert fokozottan ki vannak téve a szájrák kockázatának. A kurkuma fokozza a mutagének kiválasztódását a vizeletbe, és segít visszafordítani olyan elváltozásokat, melyekből rákos daganat fejlődne ki. Ezt a hatást napi 1 gramm kurkuma kilenc hónapon át történő szedésekor mutatták ki.
A kurkuma a szürkehályog kialakulását is késlelteti, javasolt a fogyasztása cukorbetegek számára is, és túlsúlyosoknak, mert segít a káros vérzsír-szint csökkentésében.
India másik jellegzetes fűszernövénye a görögszéna mag, mely az oldható rostok bő forrása. A növénynek mellesleg nem csak őrölt vagy egész magját, hanem friss és szárított leveleit is felhasználják. Egyes indiai curry-poroknak is alkotórésze a görögszéna friss levele.
A görögszéna mag egyik legfőbb gyógyhatása, hogy csökkenti a vércukorszintet és a vérzsír-szintet. Egy vizsgálatban 100 gramm zsírtalanított görögszéna magot kaptak a résztvevők 10-20 napon át, s ennek hatására nem csak a vércukorszintjük, hanem a koleszterinszintjük is csökkent. Mindössze napi 25 gramm görögszéna mag a napi étkezésbe építve hatékony kiegészítő terápiát jelent a cukorbetegség kezelésében.
Az indiai konyhában gyakran használt gyömbér főként gyulladásgátló tulajdonságáról ismert. Kimutatták, hogy kedvezően befolyásolja a daganatképződés folyamatát, méregtelenít, segít megelőzni a DNS károsodást, és mutációellenes hatással is bír. Ez egyébként a másik jellegzetes indiai fűszerre, a mustármagra is igaz.
Természetesen a fűszereket nem nyersen fogyasztjuk, így felmerül a kérdés, hogy hő hatására mennyire sérülnek a hatóanyagaik. A jó hír, hogy a kurkuma mutációellenes kapacitását még a magas hőmérséklet sem rontja. Ráadásként biztonságosan fogyasztható, nem mutat toxikus hatást. A kurkumáról az eddigi vizsgálatok alapján bátran kijelenthetjük, hogy valóban az „élet fűszere”.
A betegségek megelőzésének és gyógyításának élelmiszer alapú megközelítése mindenki számára hasznos lehet, hiszen a növényi hatóanyagok, a fitokemikáliák, nagymértékben befolyásolhatják a krónikus betegségek kialakulását és lefolyását. Ezért fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényt, melyekkel nem csak ételeink, hanem mi magunk is megújulhatunk.