Indiai fűszerek: nem csak finomak, gyógyítanak is!

 

Régóta tudjuk, hogy a növényekben található vegyületek kulcsszerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Indiában kiemelkedő helyet foglalnak el a hagyományos orvoslásban a gyógyhatású növények, melyeket ősidők óta a mindennapi táplálkozásba is beépítenek, hogy így előzzék, illetve gyógyítsák meg a betegségeket. Ez a fajta megközelítés egyébként a kínai, a japán és a koreai kultúrára is igaz.

A fűszerekben található fitokemikáliák a növények életében elsődlegesen a kórokozókkal szembeni védelemben töltenek be fontos szerepet. Számunka azért is hasznos a fogyasztásuk, mert a gyógyszerekhez képest jóval kevésbé toxikusak.

Az indiai konyha talán legismertebb fűszere, melyet ízesítésre és ételszínezésre egyaránt használnak, a kurkuma. Az indiai tradicionális orvoslásban is régóta alkalmazzák sebgyógyításra, köhögés, megfázás, asztma ellenszereként, reumatikus betegségek enyhítésére, emésztőrendszeri panaszokra, féregűzésre, a nyálkahártya gyulladásaira, vírusos betegségek, bárányhimlő, kanyaró gyógyítására, továbbá kozmetikai célokra. Fontos zsírsavakat is tartalmaz, köztük omega-3-zsírsavat.

A kurkuma széleskörűen tanulmányozott gyógynövény, több tanulmány is kimutatta daganatmegelőző és érelmeszesedés elleni hatását is.

Mind a kurkuma, mind legfőbb hatóanyaga, a kurkumin bizonyítottan megnövelik a méregtelenítő enzimeket testünkben, segítenek megelőzni a DNS károsodást, miközben a sérült DNS-ek javítását elősegítik, csökkentik a mutációkat, s mindezzel a daganatképződési folyamatokat gátolják.

Egy vizsgálatban úgy találták, hogy a dohányosoknak is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mert fokozottan ki vannak téve a szájrák kockázatának. A kurkuma fokozza a mutagének kiválasztódását a vizeletbe, és segít visszafordítani olyan elváltozásokat, melyekből rákos daganat fejlődne ki. Ezt a hatást napi 1 gramm kurkuma kilenc hónapon át történő szedésekor mutatták ki.

A kurkuma a szürkehályog kialakulását is késlelteti, javasolt a fogyasztása cukorbetegek számára is, és túlsúlyosoknak, mert segít a káros vérzsír-szint csökkentésében.

India másik jellegzetes fűszernövénye a görögszéna mag, mely az oldható rostok bő forrása. A növénynek mellesleg nem csak őrölt vagy egész magját, hanem friss és szárított leveleit is felhasználják. Egyes indiai curry-poroknak is alkotórésze a görögszéna friss levele.

A görögszéna mag egyik legfőbb gyógyhatása, hogy csökkenti a vércukorszintet és a vérzsír-szintet. Egy vizsgálatban 100 gramm zsírtalanított görögszéna magot kaptak a résztvevők 10-20 napon át, s ennek hatására nem csak a vércukorszintjük, hanem a koleszterinszintjük is csökkent. Mindössze napi 25 gramm görögszéna mag a napi étkezésbe építve hatékony kiegészítő terápiát jelent a cukorbetegség kezelésében.

Az indiai konyhában gyakran használt gyömbér főként gyulladásgátló tulajdonságáról ismert. Kimutatták, hogy kedvezően befolyásolja a daganatképződés folyamatát, méregtelenít, segít megelőzni a DNS károsodást, és mutációellenes hatással is bír. Ez egyébként a másik jellegzetes indiai fűszerre, a mustármagra is igaz.

Természetesen a fűszereket nem nyersen fogyasztjuk, így felmerül a kérdés, hogy hő hatására mennyire sérülnek a hatóanyagaik. A jó hír, hogy a kurkuma mutációellenes kapacitását még a magas hőmérséklet sem rontja. Ráadásként biztonságosan fogyasztható, nem mutat toxikus hatást. A kurkumáról az eddigi vizsgálatok alapján bátran kijelenthetjük, hogy valóban az „élet fűszere”.

A betegségek megelőzésének és gyógyításának élelmiszer alapú megközelítése mindenki számára hasznos lehet, hiszen a növényi hatóanyagok, a fitokemikáliák, nagymértékben befolyásolhatják a krónikus betegségek kialakulását és lefolyását. Ezért fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényt, melyekkel nem csak ételeink, hanem mi magunk is megújulhatunk.

 

 

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.