Konyhai eszközök, amelyek megkönnyítik a sütés-főzést!

Ha végre van egy kis időnk és betévedünk a konyhába, hogy egy kicsit süssünk-főzzünk, akkor jól jön, ha van néhány eszköz a segítségünkre, amik gyorsabbá és könnyebbé teszik a mindennapjainkat. De ha nem tudjuk, hogy mik is ezek a dolgok, akkor most itt a segítség!

Igazi konyhatündérekké válhatunk, ha megfelelő felszereléssel rendelkezünk a konyhában. Vannak azonban olyan eszközök, amelyeknek nincsen igazi hasznuk, csak felesleges kacatot jelentenek, ezért kell ügyelni arra, hogy jól válasszuk meg őket. Ehhez igyekszünk most egy kis segítséget nyújtani, hiszen karácsony közeledtével, akár ajándék ötleteknek is jól jöhetnek.

Szóval, akkor lássuk a lehetőségeket!

Elsősorban a régi eszközök cseréjének kell megtörténnie. Így az annak idején tollból készült kenőecsettől kell megválni. Nem higiénikus, nehéz tisztítani és esztétikailag sem túl szívderítő darab. Manapság már mindenhol, akár a szupermarketek polcain is elérhető a szilikon ecset. Ebből érdemes beszerezni egyet a különböző sütemények kenéséhez és sokkal könnyebben tisztán tudjuk majd tartani, akár mosogatógépbe is rakhatjuk.

És ha már a szilikon a téma, akkor a különféle szilikon torta formák is rendelkezésünkre állnak, amik abban vannak nagy hasznunkra, hogyha egy kicsit leragad a sütemény, akkor nem kell késsel alányúlkálni és kapargatni, sem pedig ütögetni és rázogatni a tepsit, hanem egyszerűen és könnyedén ki lehet venni ebből a plasztikus formából, ami nem forrósodik át, így a kezünket sem égeti le. Nem beszélve arról, hogy ezernyi alakzattal dobták ezeket piacra, így különlegesebb torták készíthetőek bennük.

Alapfelszerelés a digitális konyhai mérleg. Pár ezer forintért ez is elérhető, és nagyban megkönnyíti a különböző összetevők kimérését. Egyszerűen le lehet vele tárolni az edények súlyát, vagy ha már elkezdtük az összetevőket egyberakni, ezek súlya is lenullázható és gyakorlatilag a sütés-főzés utolsó mérő mozzanatáig egyetlen tál felhasználásával mérhetünk össze mindent.

Érdekes eszköz a hagymafésű. Ez arra szolgál, hogy beleszúrjuk az egész vagy akár a felezett hagymát, és a fésű fokainál felszeleteljük a hagymát, amit így nem kell közvetlenül megfognunk. Emellett persze inkább elengedhetetlen kellék a fokhagymanyomó, ami a gerezdekből gyakorlatilag kenhető állagú hagymakrémet sajtol.

Továbbá létezik már tojáskanál, amivel a forrásban lévő vízbe tudjuk gond nélkül belehelyezni a tojásokat. Vagy van ma már narancshámozó, ami sokkal könnyebbé teszi a vastag héjú, nehezen megkezdhető gyümölcsök felbontását és hámozását.

Úgy tartják, hogy egy wok is elkel már minden konyhában, mert nagy és öblös, és épp ezért nagy mennyiségű anyagot is sokkal biztosabban lehet benne mozgatni, így nem kell aggódni, hogy a tűzhelyre potyognak az összetevők.

Hasznos a kézi citromfacsaró, amit egyszerűen tudunk belefúrni a felezett citromba (vagy akár narancsba, grapefruitba) és rögtön, közvetlenül hasznosítani tudjuk a gyümölcs levét. Ilyen eszköz a kézi reszelő is, amikor például citromhéjat vagy akár gyömbért kell reszelnünk, akkor sokkal egyszerűbb, ha egy ilyen kisebb méretű kézi reszelővel dolgozunk.

A mini kézi habverő és a botmixer is az alap dolgok közé tartozik. A habot nehézkes lenne mindig kézzel felverni, illetve elég nagy izommunkát igényelne, és hosszadalmas is. Így a kézi mixer ebben hatékony és gyors segítséget tud nyújtani. A botmixer pedig akkor a legfontosabb, ha gyermekünk van, és neki készítünk különféle ételeket, hiszen, amíg kicsi, addig pürésíteni kell neki az ételeket. Később viszont, ha magunknak akarunk mondjuk krémleveseket főzni, akkor ebben lesz nagy hasznunkra.

És ha már habverőről van szó, akkor különböző mártások és dresszingek elkészítéséhez, illetve a csomómentes sodókhoz ajánlott, hogy szerezzünk be egy kis kézi habverőt is. Ennek két fajtája van: az egyik egy csavart jellegű, kisebb és kör alakú, és van egy csepp alakú, ami több hajlított fémből tevődik össze és egy gömböt alkot.

Fontos a jó kések és a vágódeszka beszerzése is, amikkel könnyen és gyorsan tudunk zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat aprítani. És akkor itt jegyezném meg, hogy legalább két vágódeszka szükséges, hiszen nem igazán célszerű ezeket a dolgokat egy vágódeszkán szeletelni.

A tojás és a paradicsom valamint az uborkaszeletelő is azok közé a dolgok közé tartozik, amik általában minden konyhaszekrényben ott lapulnak. Ha ezek jó minőségű fémből készültek, akkor igen gyorsan elvégzik a pepecs munkát helyettünk. Ezekhez társulhat a fűszeraprító olló, ami a friss fűszernövények vágásában, és aprításában játszik szerepet.

Divatos lett nálunk is ma már gofrit, melegszendvicset és muffint készíteni. Ha ezeket szeretjük, akkor gofrisütőt és szendvicssütőt is néhány ezer forintért tudunk már venni, és indulhat is a nagyüzemi gofri és szendvics gyártás! A muffin sütőformák is igen elterjedtek, általában 12 muffin készíthető ezekkel egyszerre, és ezer- ezerötszáz forintért már ez is elérhető.

Érdemes továbbá a régi serpenyőket teflonra cserélni, mert ezekben valóban nem ragad le az étel, így egyszerűbb a főzés, illetve az azt követő mosogatás. Vannak már pároló edények, amik megőrzik a zöldségek vitamin tartalmát, akik sokszor fogyasztanak így készült zöldségeket, akkor nekik érdemes egy ilyen szerkezetbe beruházni, habár ennek már borsosabb ára van.

Az olajsütők is felbukkannak a háztartásokban, mert nem kell ott állni mellette, sokkal nagyobb mennyiségű krumpli és hús süthető benne egyszerűen. Hátránya viszont, hogy nagy mennyiségű olajat igényel. Ha még nincs ilyen szerkezetünk, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy nemrégiben a Tefal piacra dobott egy olyan eszközt, amiben gyakorlatilag egy evőkanálnyi olajjal lehet készre sütni mindezeket, és ezért esetleg egy ilyet venni a fritőz helyett. Habár meg kell jegyezni, hogy dupla annyiba kerül…

Mindenképpen hasznosak a különböző mérő edények. Ebből általában két méretet érdemes beszerezni: egy kisebbet 2 dl-ig és egy nagyobbat, ami egy és másfél liternyi folyadékot is kimér egyszerre.

Elérhető eszköz ma már az alma csumázó, ami a magházat egyetlen mozdulattal távolítja el az almából, illetve ennek egy továbbfejlesztett verziója, ami emellett a művelet mellett cikkekre is vágja a gyümölcsöt.

A turmixgép segít a különböző összetevőkből shake, koktél, fagylalt vagy akár turmix ital készítésében, illetve, hogy összedarabolja a jeget és a gyümölcsöket.

A jénai tálak is bevált eszközök, melyekben párolódva, sülve készülnek a különböző ételek, gyakorlatilag együtt melegedve fel, majd pedig igen könnyű tisztítani ezeket. Szokták még alkalmazni a húshőmérőt, hogyha igazán pontosan akarják a különböző húsok sütését betartani, és ellenőrizni az állapotát.

Mindezek mellett azonban rengeteg lehetőség kínálkozik a boltok polcain. Egyetlen dolgot kell szem előtt tartani, mielőtt hazavinnénk ezek közül valamit, még pedig azt, hogy mennyire van szükségünk az adott dologra. Mert ha ünnepnapokon is ritkán vennénk elő, akkor nem biztos, hogy érdemes érte sokszor igenis csillagászati összegeket kifizetni. Ha pedig beszereztük a szükséges felszereléseket, akkor végül irány a konyha!

Olajos Eszter

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.