Ez a közismert gyökérzöldség az ernyősvirágúak családjába tartozik, nálunk még leginkább a narancssárga változatát ismerjük és használjuk, de ma már nem ritka a fekete illetve a sárga színű répa sem, de közkedvelt lett az utóbbi években a bébi sárgarépa, és a kerekded párizsi sárgarépa is.
Megéri ezeket a hazai kertészeti áruházakban vetőmag formájában megvásárolni és kertünkben termeszteni, mert vetésük és gondozásuk egyszerű, és változatosabbá tehetjük velük az étkezéseket is.
Már kora tavasztól elkezdhetjük a sárgarépa magok vetését, de akár a nyár közepéig is elszórhatjuk őket. A szép és nagyméretű gyökér fejlődéséhez szükséges a vetésforgó, valamint a laza talaj, mert a növény karó gyökere csak így tud mélyre hatolni.
Napos illetve félárnyékos részre is ültethetjük, majd a kifejlett növényeket rendszeresen öntözni és kapálni kell. A sárgarépa magja nagyon apró, így aki később nem szeretne az egyeléssel időt és energiát veszteni, a magokat egy szaporító ládába, vagy más ültető edénybe nevelje elő, majd a kifejlett palántákat ültesse ki a szabadba. A magok vetése után 2-3 hétig is eltarthat a csírázás, legyünk türelmesek.
A sárgarépafajták csoportosítása
Tenyészidő alapján: korai (80-90 nap), középkorai (90-100 nap), középkésői (100-120 nap), késői (120-140 nap).
Sajnos sok kártevő kedveli a sárgarépát, így a megelőzés érdekében, ültessük a tövek mellé hagymaféléket, bársonyvirágot, fokhagymát, vagy metélőhagymát, ezek elűzik a betolakodókat.
Íme, néhány sárgarépafajta:
NANTES 2
Középkorai!
Középkorai tenyészidejű fajta, másodvetésre is alkalmas. A gyökér hengeres, tompa végű, 16-18 cm hosszú, intenzív vörös színű, kiváló minőségű. Főként friss fogyasztásra alkalmas, de későbbi vetéssel tárolható is.
ARANY (CHANTENAY)
Középkorai!
Nagy termőképességű, nyári-őszi fogyasztásra és tárolásra alkalmas fajta. Levélzete középnagy, a gyökér félhosszú, tompa végű.
VÖRÖS ÓRIÁS
Nagy hozamú, szabadföldi fajta. Friss fogyasztásra, tárolásra alkalmas. Répája hegyes végű.
TINGA
Hosszú tenyészidejű!
Hosszú tenyészidejű (157-162 nap) bőtermő fajta. A répatest 20-22 cm hosszú, hegyes végű, színe szép sötétvörös, a felső végén nem hajlamos a bezöldülésre. Bak-hátas termesztésre is ajánlott. Jól tárolható, kiváló fajta.
Fekete sárgarépa:
Sötétbíbor héjszínű, narancsvörös szívrészű, friss fogyasztásra alkalmas 95 napos tenyészidejű újdonság. Gyökere hosszú, hengeres, enyhén keskenyedő. Nyári és őszi betakarítása javasolt.
Párizsi gömbölyű sárgarépa
Igen korai, apró, 3 cm átmérőjű, kerek formájú sárgarépa kevés zölddel. Különleges, kerek formája mellett zamatos íze teszi közkedveltté ezt a fajtát. A tányéron díszként sem utolsó, remekül kombinálható például apró szemű burgonyával. A rövid répa miatt igen egyszerű szüretelni. A gyerekek is imádni fogják ezt az egészséges rágcsálnivalót!
A sárgarépa vitamintartalma:
A sárgarépa leginkább magas béta karotin tartalmáról híres, amely az A vitamin elő vitaminja. De ezen kívül található benne kálium, kalcium, magnézium, szelén, C-vitamin, és igen magas a rosttartalma, nyersen is érdemes fogyasztani.
Aki szeretne nyáron szép barna lenni, tavasszal egyen sok sárgarépát, mert a karotin tartalma miatt szinte előbarnítja bőrünket.
A sárgarépa gyógyító hatása
1. legfontosabbat már a színe elárulja, sok béta-karotin van benne, ami az A-vitamin elővitaminja,
2. véd a szabadgyökök ellen,
3. a sejtek anyagcseréjét aktiválja,
4. fiatalít, megállítja az öregedési folyamatokat,
5. növeszti a hajat és a körmöt,
6. széppé teszi a hajat, a bőrt,
7. erősíti az immunrendszert,
8. javítja a szemet,
9. hasznos farkasvakság esetén,
10. segíti a vérkeringést,
11. hasznos a szívnek.
Sárgarépabomba
20 dkg sárgarépa apróra reszelve, 1 alma szintén apróra reszelve, 2 ek. olívaolaj vagy kukoricacsíra olaj, 1 ek. citromlé,
1 ek. narancslé, 1 ek. mazsola vagy más aprított kandírozott gyümölcs.
Összekeverjük.
Fontos: az A-vitamin, a karotinok zsírban oldódnak, ezért zsírok nélkül nem szívódnak fel jól. és így nem tudnak bejutni a sejtekbe.