Életünk során mindannyian megtapasztaljuk néha a gyomorégés kellemetlen tüneteit egy-egy nehezebb fogás elfogyasztása után. Ám akadnak kevésbé szerencsések, akiknél a gyomorsav túltengés krónikussá válik, hetente többször is előfordul, és még a nyugodt alvást is megzavarhatja. Ilyenkor fontos a megfelelő étrend betartása.
A gyomorsav túltengésre többféle vény nélküli gyógyszer kapható, melyek átmenetileg enyhülést nyújthatnak, ám hosszú távon a lehetséges mellékhatások miatt nem javasolt az alkalmazásuk. Ezek használatát minden esetben beszéljük meg háziorvosunkkal. Tartósabb segítséget nyújthatnak egyes étrendkiegészítők, gyógyteák, papaya koncentrátum, lúgos kémhatású vizek. Krónikus reflux esetén azonban nem úszhatod meg az étrendváltást, muszáj jobban odafigyelni az étkezésedre.
Az étrendi változtatás első lépése, hogy kizárd azokat az élelmiszereket az étkezésedből, melyek kiváltják a savtúltengést. Ez egyénenként változó lehet, mert például a tej egyeseknél megköti a savat, másoknál fokozza a gyomorégést. Általánosságban azonban elmondható, hogy a következő élelmiszereket érdemes kerülni:
- nehéz, zsíros ételek
- koffeines italok
- alkohol, szénsavas üdítők
- csípős, fűszeres felvágottak
- vöröshagyma, fokhagyma, citrusfélék, paradicsom
- csokoládé
- erős fűszerek, mint amilyen a bors
Az étrendi és életmódbeli változtatások segíteni fognak, hogy enyhüljenek a tünetek, és akár teljesen panaszmentesen élhess. Érdemes étkezési naplót vezetni, és feljegyezni, mely ételek váltanak ki gyomorégést, így ezeket teljesen száműzheted az étrendedből. Nagyon fontos, hogy lefekvés előtt 3-4 órával már ne egyél semmit, vagy legalábbis semmilyen nehéz ételt, napközben pedig érdemes többször kisebb adagokat enni, mint háromszor nagy lakomát csapni.
A savtúltengés ellen nincsen egyedüli üdvözítő diéta, de a következő élelmiszerekből érdemes összeállítani a mindennapi étrendet, hogy a gyomorégés esélyét minimálisra szorítsad:
Gyümölcsök
Kerüld a savas gyümölcsöket, citrusféléket, de nyugodt szívvel egyél banánt, almát, körtét, dinnyét, papayát, avokádót. A banán és az alma leköti a savat, gyomorégés ellen az almasűrítmény is hatásos segítség.
Zöldségek
A natúr zöldségek többsége nem okoz gyomorégést, sőt, lúgosító hatásúak. Különösen a zöld, leveles zöldségek hasznosak a sav közömbösítésében. Savtúltengést okozhatnak azonban a vöröshagyma, a fokhagyma és a paradicsom. A gyomorégésre az egyik régi, bevált házi praktika a nyers krumplilé.
Sovány fehérjék
A sovány fehérjeforrások, mint a tojás és a sovány húsok általában nem okoznak problémát. De ha a tojássárgája mégis kivált gyomorégést, akkor fogyaszd csak a fehérjét. A húsoknál pedig ügyelj az elkészítési módra, a főtt, sült, párolt, zsiradékban szegény húsok kíméletesebbek a gyomorhoz.
Összetett szénhidrátok
Remek rostforrások a teljes kiőrlésű gabonák, kenyerek, barna rizs, kuszkusz, gyökérzöldségek. A rostok felszívják a felesleges zsiradékot, tisztítják az ereket, segítik az emésztést. Igyunk melléjük sok folyadékot, mert csak így tudják kifejteni pozitív hatásukat.
Egészséges zsiradékok
A nehéz, állati zsírok helyett válassz növényi olajokat, olíva, napraforgó, repce, avokádó, szezám, kukorica, lenmagolajat. Ezek nem csak könnyebbek a gyomornak, hanem értékes zsírsavakat is tartalmaznak, köztük omega-3-zsírsavat.
Hasznos tippek
A mentát nem tartalmazó rágó hasznos lehet, mert fokozza a nyáltermelést, és csökkenti a savmennyiséget a nyelőcsőben. Az alkoholfogyasztás viszont ronthat a tüneteken. Érdemes arra is odafigyelni, hogy evés után ne feküdj le rögtön, mert ez megkönnyíti a sav feláramlását a gyomorból.
Ha savtúltengéstől szenvedsz, nem kell minden kedvenc ételedről lemondanod. Kisebb változtatással és odafigyeléssel elejét veheted a kellemetlen gyomorégésnek.