Közeleg a farsangi időszak, így mutatunk neked egy finom csörögefánk receptet. A csörögefánk egy klasszikus farsangi fánk, még akkor is a formája nem is hasonlít a fánkformára.A csörögefánk vaníliás porcukorral jó gazdagon megszórva az igazi.
Klasszikus csörögefánk recept
Hozzávalók:
30 dkg liszt
5 evőkanál vaj
4 evőkanál porcukor
5 tojássárgája
3 dl tejföl
0,5 dl rum
1 mokkáskanál só.
Elkészítés:
A megszitált liszttel a vajat gyúródeszkán morzsold össze, majd add hozzá az 5 tojássárgáját, a cukrot, a rumot, a tejfölt és a sót. Gyúrd össze jó alaposan, majd formázz belőle cipót és 30 percig letakarva pihentesd.
Utána fél centiméter vastagságúra nyújtsd ki, majd újra gyúrd össze (ezt a műveletet háromszor ismételd meg), végül a vékony lapból derelyevágóval 10x5 cm-es téglalapokat vágj ki, majd ezeken a téglalapokon végezz 2-3 vékony vágást úgy, hogy a téglalap két vége és a széle érintetlen maradjon.
Forró, bő zsírban a tészta mindkét oldalát aranysárgára süsd ki, és a zsírt csepegtesd le róla (vagy papírszalvétára szedve itasd le róla). Vaníliás cukorral gazdagon meghintve, baracklekvárral tálald.
Ezt a receptet láttad már? Hagyományos szalagos farsangi fánk recept