Megbetegedtél és diétázol, vagy egészségesebb életet akarsz élni és ehhez édesítőszerre van szükséged? Több lehetőséged is van. Válaszd cukor helyett a xylitet, eritritolt vagy a gyümölcscukrot!
A boltok polcain ma már jó pár édesítőszert találsz, közülük is legismertebbek a xylit, az eritritol és a gyümölcscukor. De mielőtt leveszed bármelyiket is a polcról, nem árt megismerned, hogy honnan származnak, és miért helyettesíthetik a cukrot. Ennek alapján már azt is tudni fogod, hogy valójában melyik miért jó, és neked melyik édesítőszer lenne a megfelelő. Készítettünk egy bemutatást, olvasd hát!
-
Xylit
Talán ismered a másik nevét is, nyírfacukornak is hívják, noha kevesen tudják, hogy nagy bajban lennénk, ha tényleg csak nyírfából állítanák elő. Valójában a xylit egy természetes anyag, cukoralkohol, amely a gyümölcsökben, zöldségekben található, és még a szervezetünkben is van belőle. Leggyakrabban kukoricarostból készítik. Azért szeretik sokan, mert az íze egyenletesen édes és negyvenszer kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor. Minthogy nem szívódik fel teljesen a belekben, így a vércukorszintnél nem vált ki ingadozást. Légy óvatos, mert ez az édesítőszer, ha túlléped a napi ajánlott mennyiséget, hasmenést okoz. Ha van háziállatod, ügyelj arra, hogy a kis kedvenced nehogy elcsenjen egy darabka ételt, amely xylitet tartalmaz, mert a kutyáknál például májkárosodást okozhat.
A kutatások szerint nemcsak a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében és gyógyításában alkalmazható eredményesen, de rendszeres használata megakadályozza a fogszuvasodás terjedését, mert a baktériumok 75 százaléka ebben a közegben elpusztul. Elemzésekkel azt is bizonyították a szakemberek, hogy azok a gyerekek között, akik a xylitet orvosságként szirupban, vagy tabletta formájában szedték naponta kétszer, a fülgyulladás kockázata 25 százalékkal csökkent.
-
Eritritol
Az egyik legújabb kedvenc az eritritol, amely kinézetében is hasonlít a cukorhoz, talán kissé finomabb őrlésű. Tudnod kell, hogy ez az édesítőszer is cukoralkohol, amelyet a gyümölcsökből vonnak ki. Nem annyira édes, mint a cukor, ezért többet kell belőle használnod. Favorit a diétázók körében, mert nulla kalóriás termék. A vizsgálatok szerint az édesítőszerek körül az eritritol glikémiás indexe a legalacsonyabb. Nem okoz olyan emésztőrendszeri problémákat, mint a xylit, de arra felhívják az orvosok a figyelmet, hogy a túlfogyasztás gyomorsav túltengéshez, refluxhoz vezethet.
Tudtad, hogy eritritol van a gombában, a borban és a sajtban is? A kutatók felfedezték, hogy az eritritol erős antioxidánsként pozitív hatással van a vérerekre.
-
Gyümölcscukor
Ezt az édesítőszert fruktóz,vagy gyümölcscukor néven ismerheted még az iskolai tanulmányokból, és nem gyümölcsből, hanem kukoricából állítják elő. Emlékszel? Régóta használják a cukor helyettesítésére, mert az állaga és az íze is nagyon hasonló a cukorhoz, így akik váltani akartak, könnyebben el tudták fogadni ezt az alternatívát.
Bármelyik édesítőszert is választod a fenti háromból, csak nyerhetsz, hiszen a cukrot egészségesebb lehetőségre cseréled fel. A főzés és sütés miatt pedig ne aggódj, mert ugyanolyan finom sütiket lehet édesítőszerekkel is készíteni, mint nagymamáink tették egykor a cukorral. Annyi különbséggel, hogy a xylit és eritrit a fogaidat is védi.