Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Ezért érdemes csicseriborsót fogyasztani

Szereted a babot, a borsót és a lencsét? Akkor érdemes a hazánkban kevésbé fogyasztott rokonukat, a csicseriborsót is beépíteni az étrendedbe, mert különösen egészséges hüvelyes növényről van szó. Miért érdemes fogyasztanod? Íme, a legfőbb okok!

Csicseriborsó

Szilárd csontozat és erős immunrendszer

A csicseriborsóban található vas, kalcium, foszfor, magnézium, mangán, cink és K-vitamin segítenek az egészséges csontozat megőrzésében, ellátják a csontozatot a felépítéséhez szükséges ásványi anyagokkal. A vas továbbá fontos a vérképzéshez, valamint a cinkkel együtt immunrendszered megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen.

Egészséges keringési rendszer és optimális vérnyomás

A magas vérnyomás egyik legjobb ellenszere, ha csökkented a sóbevitelt. De emellett sokat segít a kellő káliumfogyasztás, amihez csicseriborsóval is hozzájárulhatsz. A csicseriborsó kálium és B6-vitamintartalma támogatja szíved egészségét, magas rosttartalma pedig segít csökkenteni a káros koleszterinszintet, amivel a szívbetegség kockázatát mérsékli.

Egészséges emésztés és ideális testsúly

Magas rosttartalma segít meggátolni az emésztőrendszeri panaszokat, puffadást, székrekedést. Mivel fokozza a jóllakottságérzetet, érdemes a fogyókúrás étrendbe is beilleszteni, sikeresebbé teheted vele a súlycsökkenést.

Milyen betegségek kockázatát csökkentheted csicseriborsóval?

  • a csicseriborsó szelén, rost és antioxidáns vegyületei révén csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, és gátolhatja a daganatos betegségek kialakulását és a tumorok növekedését
  • a csicseriborsóban található kolin segíti a nyugodt alvást, a megfelelő izomműködést, fékezheti a memóriaromlást, és csökkentheti a májbetegségek, valamint a szellemi leépüléssel járó betegségek kockázatát
  • rosttartalma segít a káros koleszterin csökkentésében, mérsékli a szívbetegség rizikóját, valamint csökkentheti a vércukorszintet és a cukorbetegség kialakulását.

A csicseriborsó kiváló gluténmentes fehérje és rostforrást jelent a vegánok számára is. Főzés előtt érdemes egy éjszakára beáztatni!

Így használd fel és termeszd a csicseriborsót házilag!

Ha szereted és egészségesnek tartod a babot, borsót és lencsét, akkor a rokonukat, a csicseriborsót se hanyagold, és fogyaszd rendszeresen.

A csicseriborsó helye a paleo és a vegán étrendben

Megoszlanak a vélemények, hogy a csicseriborsónak van-e helye a paleo étrendben, mivel elvileg a hüvelyesek tiltólistán szerepelnek, de egyes szakértők szerint őseink igenis fogyasztottak hüvelyes növényeket, ezért ha éppen paleo hummuszra vágysz, ne fogd vissza magad. A vegán étrendben már nem ilyen kétséges a csicseriborsó fogyasztása, hiszen kiváló növényi fehérjeforrás, amit mindenképpen érdemes enned, ha lemondtál a húsról. Nagyon gazdag fehérjében és rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, ellenben minimális a zsírtartalma és nincsen benne koleszterin. Bőségesen tartalmaz B-vitaminokat, valamint vasat, magnéziumot és cinket. Jót tesz a keringésnek, az ideg- és izomrendszernek, a bőröd és hajad szépségének, és az immunrendszered is erősíti.

Hogyan illesztheted be az étrendedbe a csicseriborsót?

  • Eheted köretként, vagy gazdagíthatod vele a levest, salátát vagy bármilyen főételt. E célból a konzerv főtt csicseriborsó is megfelel.
  • Liszt formájában felhasználhatod gluténmentes sütéshez-főzéshez, ha gazdagítani akarod rosttal, fehérjével és ásványi anyagokkal az ételeket.
  • Készíthetsz belőle tradicionális külföldi finomságokat, például arab falafelt, vagy hummuszt. A kettő együtt is finom.

Hogyan készítsd el a csicseriborsót?

Ne feledd, hogy a csicseriborsó nyersen nem fogyasztható, mivel káros tápanyagokat tartalmaz, melyek azonban a hőkezeléssel lebomlanak. A csicseriborsót felhasználás előtt ki kell válogatni, alaposan megmosni, és főzés előtt legalább 8-10 órára beáztatni a kellő állag és ízhatás érdekében. Alacsony lángon főzzed néhány órán át, míg megpuhul.

Csicseriborsóliszt készítése házilag

Turmixgépben magas fokozaton őröld finomra a száraz csicseriborsót, majd finom lyukú szűrőn át szitáld át. Máris kész a házi csicseriborsó-liszted!

Így termeszthetsz a kertedben csicseriborsót!

Először is szerezz be csicseriborsó vetőmagot, amit április első felében érdemes elvetni. Ehhez alakíts ki 8 cm távolságban 4-5 cm mély lyukakat a talajban, és mindegyikbe dobjál egy darab magot, takard be földdel, és alaposan locsold meg. A magvak 10-14 nap alatt csíráznak ki, ez alatt bőségesen locsoljad őket. Mikor a kis hajtások elérik az 5-7 cm magasságot, gyérítsd meg a növénykéket úgy, hogy hagyj közöttük 15 cm-t, a felesleges növénykéket egyszerűen vágd le a felszín felett, így nem bántod a szomszédos növény gyökerét. A ritkítással eléred, hogy a növények nem fogják egymást zavarni a fejlődésben. Ha palántázod a csicseriborsót, akkor ez a művelet nincsen, hiszen a palántákat eleve 15 cm-re ültetheted el.

Nagyjából 100 nap múlva takaríthatod be a csicseriborsóidat. Hagyd megszáradni, és tárold légmentes, hűvös, száraz helyen.

Végül mutatunk három remek csicseriborsós receptet:

Currys csicseriborsó rizzsel

Hozzávalók: 1 ek. olívaolaj, 1 finomra vágott vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 0,5 ek. aprított (metélő)zeller levélnyél, 1 kockára vágott zöldhúsú paprika, 3 meghámozott, kockára vágott paradicsom, 0,5 tk. bazsalikom, 1 mk. kakukkfű, 1 mk. curry, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 2 csésze főtt csicseriborsó, 4 cs. "repülősre" főzött rizs, só, bors.

A közepesre forrósított olajon, kis lángon 5 percig pároljuk a hagymákat és a zellert.

Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, a curry kivételével a fűszereket. 10 percig közepes lángon sütjük.

Beletesszük a borsót, összekeverjük. Kis lángon 4 percig sütjük.

Hozzáadjuk a curryt, összekeverjük.

Csicseriborsó bakonyi módra

Előző este mossunk meg 30 dg szárított csicseriborsót és áztassunk be 7 dl vízbe. Másnap adjunk hozzá féldiónyi vöröshagymát, és főzzük kb. fél óráig, amíg megpuhul. Közben 20 dg vöröshagymát vágjunk apróra, és 0,5 dl olajon dinszteljük üvegesre. Tegyünk rá 25 dg előzőleg megmosott és vékony szeletekre vágott csiperkegombát, és fedő alatt főzzük puhára. Ha nem elég puha, öntsünk hozzá még egy kis vizet, és pároljuk tovább. Utána vegyük le róla a fedőt, és süssük le zsírjára, de vigyázzunk, hogy ne piruljon, majd adjuk a csicseriborsóhoz. Szórjunk rá 1 mokkáskanál sót, fél mokkáskanál majorannát, egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, és a visszamaradt lében pároljuk még kb. 5 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ha túl kevés a leve, öntsünk rá annyi vizet, hogy a negyedéig érjen. Végül tegyünk bele 2 dl előzőleg simára kevert tejfölt, és forraljuk fel. Melegen, egytálételként fogyasszuk. Pirított kenyérrel is tálalható. Hűtőszekrényben tároljuk.

Csicseriborsó-curry tökkel.

Hozzávalók 4 személyre. 1 tök (75 dkg) 3 evőkanál olaj 1 doboz nem édesített kókusztej (400 g), Diónyi gyömbér másfél evőkanál curry vagy fél evőkanál Currypaszta, 3 evőkanál tökmag, 1 csokor metélőhagyma 1-2 evőkanál citromlé, 1 póréhagyma csipetnyi cayenne-i bors só, bors. 1 fej vöröshagyma 1 doboz csicseriborsó (800 g), 1 gerezd fokhagyma                   

Elkészítési idő kb. 30 perc.

A tök magjait kikaparjuk, meghámozzuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk. A póréhagymát megmossuk, megtisztítjuk, és ferdén 1 cm vastag karikákra vágjuk. A vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, és finomra aprítjuk.

A wokot felforrósítjuk, beleöntjük az olajat. A tököt és a póréhagymát folytonos keverés mellett 2-3 percig sütjük benne. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát meg a gyömbért, és együtt kb. 2 percig pirítjuk. Megszórjuk curryvel és cayenne-i borssal, és kissé lepirítjuk. A csicseriborsót 1,2 dl vízzel hozzáadjuk, és megsózzuk. Beleöntjük a kókusztejet, felforraljuk, és az egészet lassú tűzön, lefedve kb. 5 percig főni hagyjuk.

Közben egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a tökmagot. A metélőhagymát megmossuk, és felkarikázzuk.

A currys tököt ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítjük, metélőhagymával és tökmaggal megszórva tálaljuk. Jól illik hozzá a basmati rizs.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes strandtörölközőt?

A nyári strandszezonban fontos szerepet tölt be a megfelelő strandtörölköző kiválasztása. Nem csupán arról van szó, hogy szárazon tarthatjuk magunkat a fürdőzés után, hanem a kényelem és stílus szempontjából is döntő tényező lehet. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni, amikor strandtörölközőt választunk, hogy az tökéletesen illeszkedjen az egyéni igényeinkhez és preferenciáinkhoz.

Házi Túró rudi: Nyári kalandok a konyhában a gyerekekkel

Nyáron nincs is jobb, mint egy kis házi fagylalt vagy fagylaltos édesség, hogy lehűtsük magunkat a forró napsütésben. A túró rudi, az egyik klasszikus magyar finomság, könnyen elkészíthető, és a gyerekek is imádják! Miért ne élveznénk hát egy kis családi időt a konyhában, hogy elkészítsük ezt a mennyei finomságot?

Hogyan lehet ízletes görögdinnyét termeszteni a teraszodon?

Te is szeretnél valami izgalmas új növény ültetését és gondozását kipróbálni, de nincs nagy méretű kerted, pl. egy görögdinnye termesztéshez? Megmutatjuk, hogyan tudsz akár egy balkonon vagy teraszon, vagy egy kisebb kertben is könnyedén lédús és édes görögdinnyét  termeszteni sikeresen.

5 extra gondoskodás, amitől a muskátlid még szebb lesz egész nyáron át

Imádjuk a muskátlit a szépsége és a szívóssága miatt, ám annak ellenére, hogy nagy tűrőképességű dísznövény, szüksége van egy kis extra gondoskodásra, hogy szép, friss, dús és élénk maradjon. Megmutatjuk neked a legfontosabb tippeket, melyek segítenek, hogy a muskátlid egész nyáron egészséges maradjon.

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Természetes megoldások a torokfájás kezelésére: házi praktikák

A torokfájás egy gyakori panasz, amelyet számos dolog okozhat, mint például a megfázás, az influenza, vagy egyéb légúti fertőzések. Szerencsére, sok esetben a torokfájás otthoni praktikákkal is enyhíthető. Íme néhány hatékony módszer:

5 természetes szer a köhögés ellen, ha megfáztál

A hideg, megfázásos időszakban könnyen megtapadnak egyes légúti betegséget okozó kórokozók a száj és az orr nyálkahártyáján. Mind a nátha, mind az influenza egyik jellemző tünete a köhögés. A száraz vagy a hurutos, váladékos köhögés egyaránt kellemetlen, és a gyógyulás után akár hetekig is kínozhat. Hogyan szabadulj meg tőlük?

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.