Ha gluténmentes kenyérre vágysz, bizony sokat kell kísérletezni, míg eltalálod a számtalan recept közül a legmegfelelőbbet, mely ízben és állagban is a kedvenced lesz. Mi most három gluténmentes kenyérreceptet kínálunk, hátha ezek között is találsz neked tetszőt:
Mandulalisztes paleo kenyér
Ez a finom kenyér nem csak gluténmentes, hanem laktózt sem tartalmaz, és alacsony a szénhidráttartalma.
Hozzávalók: 60 gramm kókuszliszt, 150 gramm mandulaliszt, 30 gramm lenmagliszt, 5 tojás, 4 evőkanál napraforgóolaj, 1 evőkanál almaecet, fél teáskanálnyi só, fél teáskanál sütőpor.
Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a nedves hozzávalókat. Magas fokozaton süssed 40 percig a kenyeret. Csak hűlés után szeljed fel.
Rizslisztes kenyér
A rizsliszttel nagyon könnyű dolgozni, a következő receptből akár a tojást is elhagyhatod, ha allergiás vagy rá. Tojás nélkül a szükséges nedvességet több tejjel pótolhatod.
Hozzávalók: 300 gramm rizsliszt, 1 pohár (2-2,5 dl) tej, 2 evőkanál szárított sütőélesztő, teáskanál só, fél deciliter olvasztott vaj vagy olaj, 2 tojás.
Keverd össze a száraz összetevőket, lisztet, élesztőt, sót. Az olvasztott vajat vagy olajat kézi turmixszal keverd össze, majd add hozzá a meglangyosított tejet, és keverd tovább alacsony fokozaton. Ezután add a száraz összetevőkhöz, és alacsony fokozaton keverd össze. Keleszd a kenyeret egy órán át meleg helyen, majd előmelegített sütőben sütőpapírral kibélelt formában süssed 40-50 percig. Hagyd, hogy teljesen kihűljön, mielőtt felszeletelnéd.
Cirokkenyér
A cirokliszt különösen egészséges, rostokban, fehérjében, vasban és E-vitaminban gazdag liszt, melyből igazán egészséges gluténmentes kenyér készíthető.
Hozzávalók: 150 gramm cirokliszt, 300 gramm burgonyakeményítő (mely részben tápiókakeményítővel helyettesíthető), egy teáskanál só, egy evőkanál cukor, 2 teáskanál xantán gumi (természetes növényi sűrűsítő), 2 csapott evőkanál instant sütőélesztő, egy evőkanál olívaolaj (vagy napraforgó olaj), egy teáskanál almaecet, 3 tojásfehérje.
Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat. Add hozzá az olajat, a tojásfehérjéket, keverd el alaposan, végül töltsd hozzá az ecetet és annyi meleg vizet (2-2,5 dl), hogy egy lágy állagú tésztát kapjál. Tedd sütőpapírral bélelt formába, keleszd, majd süssed kb. 200 fokon 35-40 percig.