Úgy érzed minden reggel fáradtan és álmosan ébredsz, és semmire sincs energiád? Akkor készíts magadnak minden reggel egy finom müzlit, amely lendülettel tölt fel. A müzli nem újdonság már hazánkban sem, egyre többen hódolnak ennek a finom, és pillanatok alatt elkészíthető reggelinek, amelyet számtalan formában ellehet készíteni egész évben.
Mitől olyan egészséges a müzli?
A müzlik alapja a zabpehely, amely remek szénhidrát és fehérje forrás, ráadásul lassan felszívódó szénhidrát, vagyis sokáig a jó lakottság érzetét adja, nem leszel tőle éhes. Magas a rost, vitamin és ásványi anyag tartalma, gazdag pl. cinkben, vasban és kalciumban, valamint magnéziumban is.
Készíthetsz olyan müzlit, amelyet ropogósan fogyasztasz önmagában, ehhez nagy szemű zabpelyhet válassz, vagy egyéjszakás müzlit, amely reggelre megpuhul, ehhez érdemes a kisebb szemű változatot felhasználni.
Ma már gluténmentes zabpehely is kapható, tehát ezt a müzlit, gluténérzékenyek, vegánok, paleosok, és fogyókúrázók egyaránt ehetik, pl. növényi ital és növényi joghurt párosításával. Természetesen, ha nem vagy gluténérzékeny, vagy vegán, csak diétázol, sima joghurtot is használhatsz.
Érdemes a müzlit mindig valamilyen idény gyümölccsel párosítani, így növelve a rost és a vitaminok mennyiségét. Télen akár mirelit gyümölcsöt is használhatsz. Ha még több energiát szeretnél reggel kapni a müzlitől, okvetlenül tegyél bele különböző magokat, pl. mogyorót, napraforgót, chiamagot, így garantáltan jól indul a reggeled.
Málnás szuper müzli recept
Hozzávalók:
1 marék nagy szemű zabpehely
2 marék friss vagy fagyasztott málna
3 kanál natúr sojade növényi joghurt
3 kanál málnás joghurt
1 kanál magkeverék
Elkészítés:
Elsőként a málnás joghurtot érdemes elkészíteni, ehhez egy marék friss vagy mirelit málnát tegyél bele egy turmixgépbe és turmixold krémesre. A málnapürét keverd össze egy kanál natúr növényi joghurttal, így máris kaptál egy egészséges és finom cukormentes gyümölcsjoghurtot.
Ezután vegyél egy tiszta üveget, vagy poharat, amelynek az aljára tegyél egy marék zabpelyhet, magokkal bekeverve, erre jön egy marék málna, egy kanál natúr joghurt, végül pedig egy két kanál gyümölcsjoghurt.
A tetejét díszíts kedved és ízlésed szerint friss gyümölccsel, magokkal, vagy mandulával.