Lenmag jótékony hatása
A magok 35-40 %-a zsírsav, és ennek 72 %-a esszenciális, amely szinte nélkülözhetetlen a szervezet számára. Míg a tökmagban 15% ,a dióban 5 % az esszenciális zsírsavak aránya addig a lenmagban 40 %.
Emellett a lenmag tartalmaz még fehérjét, vitaminokat: A, B1, B2, B6, C, D és E vitamint, folsavat, ásványi anyagokat, káliumot, magnéziumot, kalciumot, foszfort, ként, vasat, cinket, krómot, jódot.
A magas esszenciális zsírsav és vitamin tartalma miatt a lenmag az egyik legértékesebb táplálékunk lehet. Aki rendszeresen fogyaszt lenmagot, biztos lehet benne, hogy a sejtjei sokkal ellenállóbak lesznek, mint a közönséges zsírokkal ellátott emberek sejtjei.
Lenmag székrekedés ellen is hatásos
A rendszeres lenmag fogyasztása serkenti az agyműködést, csökkenti a koleszterin szintet, csökkenti az érelmeszesedés folyamatát, és gátolja a mellrák kialakulásnak kockázatát. A székrekedés ellen is alkalmazható, mivel ártalmatlan hashajtó, kismamák is alkalmazhatják a terhesség során fellépő székrekedés ellen.
Naponta 2-3 alkalommal fogyasszunk 3 kanál darált lenmagot bő folyadékkal, így a lenmag a gyomorban megduzzad és nyomást gyakorol a bélfalra, ezáltal gyorsítja az emésztési folyamatot. Gyomorsav túltengés, vagy gyomorhurut esetén is alkalmazható, 3*3 kanál lenmag kevés folyadékkal bevéve felszívja a felesleges gyomorsavat, és csökkenti a nyálkahártya gyulladását.
Lenmag tea készítése
Az őrölt lenmagból főzhetünk teát is, 3 dl vízhez adjunk hozzá 3 kanál lenmagot, és főzzük kb. fél órán keresztül.
A darált lenmag nyersen is fogyasztható, mert az egész szemeket szervezetünk nehezen emészti meg, így a darált lenmag hasznos összetevői jobban felszívódnak. A lenmagot szórhatjuk joghurtba, reggeli müzlibe, gyümölcssalátába, lekvárba, vagy akár kenyérbe, süteménybe is bele süthetjük.
A lenmag rendszeres fogyasztása nem csak emésztésünket gyorsítja így méregtelenítve szervezetünket, de számtalan hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal is ellátja azt.