Ha szeretnénk szervezetünket lúgosítani, fogyasszunk minél több olyan élelmiszert, amely lúgos kémhatással rendelkezik.Megmutatjuk a lúgosító ételek listáját!
A zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olajos magvak között is vannak olyanok, amelyek lúgos, illetve olyanok savas kémhatással bírnak, így alaposan meg kell, válogatunk, mit fogyasztunk. Számtalan lúgosító étel közül választhatunk, ügyesen kell őket kombinálni, hogy kifejtsék szervezetünkre jótékony lúgosító hatásukat.
Élelmiszerek | Lúgos kémhatású | Savas kémhatású |
Zöldségfélék | articsóka, bambuszrügy, burgonya, cukkini, édesburgonya fokhagyma, hagymafélék, kukorica, kelkáposzta, mángold, mogyoróhagyma, okra, petrezselyem, saláta, sárga paradicsom, paszternák, sárgarépa, spárga, nyers spenót, édes pirospaprika, zöld paprika, fejtett bab, szójabab, vajbab,zöldbab, savanyú káposzta, vörös káposzta, torma, tök, uborka, zeller, zöldborsó, és az összes zöldségcsíra | Brokkoli, fehérrépa, főtt spenót, jégsaláta, gomba, karfiol, padlizsán, piros paradicsom, retek, sütőtök. |
Gyümölcsök | golden alma, avokádó, bogyós gyümölcsök,érett citrom, cseresznye, dinnyefélék, földi szeder, rózsaszín grapefruit, kajszibarack, savanyú narancs, kivi, mangó, naspolya, és egyes szőlőfajták. | ananász, piros és zöld alma,avokádó kemény,banán, birsalma,datolya, fehér grapefruit, eper, fekete és vörös áfonya,füge, gránátalma,mandarin, mazsolafélék, málna, narancs, őszibarackok, szilva, zöld citrom |
Gabonafélék | Barnarizs, köles, kukorica, rozs, zab | árpa, búza, fehér rizs, vadrizs |
Hüvelyesek | egyes babfélék, csicseri borsó, mungóbab, szójabab, száraz zöldborsó | lencse, sárgaborsó |
Lisztek | durumliszt, kukoricaliszt sárga, kölesliszt, rozsliszt, szójaliszt, zabliszt | árpaliszt, fehér rizsliszt, hajdinaliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt |
Kenyérfélék | Kukoricakenyér, sós keksz, rozskenyér, szójakenyér, zabpehely | Fehér kenyér, graham kenyér, teljes kiőrlésű búzalisztből készült kenyér és a gabonapelyhek. |
Tészták | durum tésztafélék | tojással búzalisztből készült tészták |
Olajos magvak | pekán dió | földi mogyoró, diófélék, fenyőmag, kesu dió, mandula, pisztácia |
Fűszerek | zöld fűszerek mindegyike | fekete bors, só |
Tejtermékek | fehér sajt, író, joghurt, kecsketej, nyers tehéntej | Sárga sajtok, tehéntúró |
Édesítőszer | juharszirup | mindenfajta cukor, melasz, méz |
Zsíradékok | olívaolaj, vaj,ghi | hidrogénezett olajok |
egyéb | karob, keserű étcsokoládé | befőttek, dzsemek, mártások ,gyógyszerek |
Italok | gyógynövény teák, lúgos ásványvíz | alkoholos italok, kávé, fekete tea |