Ha túlzásba viszed a cukorbevitelt, sokat árthatsz az egészségednek. A sok cukor elhízáshoz, cukorbetegséghez, szívbetegséghez vezethet, de még a daganatos betegségek kockázatát is fokozza. Napi 6 teáskanálnyi cukornál többet nem lenne szabad enni, ám sokan ennek a többszörösét fogyasztják. Hogyan lehet csökkenteni a cukorbevitelt? Mondunk 7 tippet!
Ha hozzászoktál, hogy sok édességet eszel, a kávédat, teádat cukorral iszod, és minden napba egy kis csoki vagy süti is belefér nasiként, akkor nem is olyan egyszerű lecsökkenteni a cukorfogyasztást.
Mutatunk neked 7 tippet, ami megkönnyíti a cukorbevitel mérséklését!
1.Viszlát a cukrozott üdítőknek
Honnan érkezik a testedbe a legtöbb cukor? Egyértelműen az édes innivalókból. Annyira hozzá vagyunk szokva, hogy víz helyett üdítőket iszunk, hogy közben eszünkbe sem jut, hogy ezek teli vannak cukorral. Egyszerűen jólesik az a cukorlöket, amit adnak, és felfrissítenek. De valójában a sok cukorbevitel feldolgozása után a szervezet sokkal fáradtabb lesz. És aztán még több cukrot kíván. Szóval ez egy ördögi kör. De cukorral isszuk a kávét, teát, a turmixokat, és még a gyümölcslevekben is sok a cukor. Ezek helyett igyál inkább vizet, növényi teákat, vagy nullkalóriás cukorpótlós üdítőket.
2.Mondj nemet a sütikre
Na nem kell örökre. Hébe-hóba ehetsz egy-egy szelet sütit, de azért ne túl gyakran. Bármennyire is csábítóak a sütemények, a hasznos tápértékük gyakorlatilag a nullával egyenlő. Nem viszel be velük mást a testedbe, csak üres kalóriákat, nincs bennük értékes fehérje és vitamintartalom, csak finomított liszt meg sok-sok cukor, ami alaposan megdobja a vércukorszintet. Egészséges alternatívaként süti helyett egyél gyümölcsöt, görög joghurtot, aszalt gyümölcsöt natúr joghurttal, magas kakaótartalmú étcsokit, vagy próbálj ki egészséges sütirecepteket egészséges alapanyagokból cukormentesen sütve.
3.Ne egyél késztermékeket
Minél inkább feldolgozott élelmiszert vásárolsz, annál biztosabb, hogy tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, zsírt, sót és cukrot is. Erre azért van szükség, hogy a termék finomabb legyen. A nap mint nap fogyasztott cukormennyiségnek nagy része éppen ezekből a késztermékekből származik – édes italokból, péksütikből, gyorsételekből, rágcsálnivalókból. Bármennyire is csábítóak, ezek helyett inkább válaszd a natúr élelmiszereket, az alapélelmiszerekből, zöldségekből, húsokból, gabonákból te készítsd el frissen az ételed. Ebben biztosan nem lesz extra cukor sem, ha te nem teszel bele.
4.Olvasd el az élelmiszerek címkéjét
Természetesen nem minden készterméket tudunk kizárni az életünkből, olykor muszáj vásárolni ilyeneket, hiszen megkönnyítik a mindennapokat egy háziasszony számára. Ám a befőttek, konzerv ételek, és kész szószok is sok cukrot tartalmazhatnak. Nem is hinnéd mennyit. Ám szerencsére a cukortartalmat ezeken könnyen ellenőrizheted, hiszen fel van tüntetve a csomagoláson. Így annak ellenére, hogy többségük bővelkedik cukorban, könnyen ki tudod választani a legalacsonyabb cukortartalmú terméket, sőt, ha szerencséd van, olyat is találhatsz, amelyet cukor nélkül, vagy édesítőszerrel készítettek.
5.Okosan válassz reggeli gabonapelyhet
A reggeli gabonapelyheknek éppen az lenne a célja, hogy minél egészségesebben reggelizzünk, sok vitaminnal, ásványi anyagokkal és rostokkal, melyek rendben tartják az emésztést. Sajnos azonban nagyon sok gabonapehelyben annyi cukor van, hogy szinte a fele tömegét a cukor teszi ki. Ha odafigyelsz erre, akkor vedd a fáradtságot, és válaszd ki azt, amelyik a legkevesebb cukrot tartalmazza, vagy akár cukormentes. Egy reggeli gabonapehelynek nem kell tocsognia a cukorban. Sokkal egészségesebb, ha vásárolsz valamilyen natúr gabonapelyhet, és te magad teszel hozzá friss vagy aszalt gyümölcsöt, és tejet vagy növényi tejet. Így valóban egy egészséges, minimális cukortartalmú reggelit kapsz.
6.Cseréld le a cukrot kalóriamentes édesítőszerekre
Sokféle mesterséges édesítőszert választhatsz cukor helyett, ám ezeknek lehetnek nem kívánt mellékhatásai, befolyásolhatják a bélflóra összetételét, és akár még az éhséget is fokozhatják. Helyettük érdemesebb nullaklóriás édesítőket beszerezni, például eritritolt, ami egy természetes cukoralkohol, vagy a szintén természetes eredetű steviát. Utóbbi különlegessége, hogy miközben a cukornál háromszázszor édesebb íze van, kalóriát nem tartalmaz, így fogyókúra idején is nagy segítséget jelent az édes íz pótlására.
7.Aludd ki magad rendesen
Utolsó tippünk nem közvetlenül a cukorfogyasztáshoz vagy az ételek cukortartalmára vonatkozik. Ugyanis van valami, ami erősen befolyásolja, hogy mennyi cukrot eszel naponta. Ez pedig nem más, mint az alvásod. A rossz minőségű alvás rontja a koncentrációt, gyengíti az immunrendszert, és elhízáshoz vezethet. Több kutatás is kimutatta, hogy azok, akik későn fekszenek le, és nem pihenik ki magukat eléggé, sokkal több kalóriadús, cukros ételt és italt fogyasztottak, mint jól alvó társaik. Ha szeretnél kevesebb cukrot kívánni, fontos, hogy az éjszakai pihenésed is kielégítő legyen.
A cukor megédesíti a mindennapokat, de ha fontos az egészséged, akkor csökkentsd le a cukorbevitelt egészséges mértékűre. Reméljük, tippjeink segíteni fognak ebben!