A gluténmentes táplálkozás nélkülözhetetlen lisztérzékenység esetén, és más, gluténnel kapcsolatos betegség tüneteinek kezeléséhez. Azonban egyre népszerűbb olyan emberek körében is, akiknél a glutén nem okoz panaszokat. Vajon miért?
A gluténmentes diéta hatásai
A gluténmentes étrend javíthat általános egészségi állapotodon, hatására energikusabbnak érezheted magad, sőt, még fogyhatsz is. A glutén eltávolítása az étrendből megváltoztathatja a tápanyagok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódási mennyiségét, ezért fontos, hogy szakember által összeállított gluténmentes étrendet kövess annak érdekében, hogy a táplálkozásod ne váljon egyoldalúvá.
A gluténmentes étrend
A glutén kizárása az étrendből nehéznek tűnhet elsőre, hiszen ki ne vágyna egy szelet kenyérre, vagy egy zsemlére a szendvicséhez, ki ne szeretné a pizzát vagy a makarónit? Szerencsére a kenyereknek és tésztáknak is létezik gluténmentes alternatívája, még ha nem is pontosan olyanok, mint a búzalisztből készült termékek. Ám szerencsére nagyon sok olyan élelmiszer áll rendelkezésedre, melyek természetesen is gluténmentesek.
Gluténmentes diéta: Mit lehet enni?
Tulajdonképpen igen változatosan táplálkozhatsz gluténmentes étrenddel is, hiszen engedélyezett minden zöldség és gyümölcs, a hüvelyesek, a magvak, a tojás, a nem feldolgozott húsok, halak, növényi olajok, és az alacsony zsírtartalmú, natúr tejtermékek többsége: tej, vaj, joghurt, tejföl.
Korlátlanul fogyaszthatod a gluténmentes gabonákat is: a rizst, a kukoricát, hajdinát, lenmagot, kölest, quinoát, cirokot, szóját, tápiókát.
Feldolgozott élelmiszerek, és félkész termékek esetén a címkén találhatsz figyelmeztetést, hogy az adott termék tartalmaz-e glutént.
A búzaliszt helyettesítésére használhatsz rizslisztet, burgonyalisztet, szójalisztet, kukoricalisztet. Kenyér- és süteménysütéshez, valamint tésztakészítéshez pedig akár gluténmentes lisztkeveréket is, amit ugyanúgy tudsz használni a főzés és sütés során, mint a búzalisztet.