A kalóriaszámlálás nagyon hasznos segítség, ha fogyni szeretnél. De ahhoz, hogy tényleg segítsen, helyesen kell végezned.
Ha nem számolsz körültekintően, könnyen elmaradhat az áhított fogyás, és csak csalódott leszel, mert nem is fogod tudni, mi lehet az oka. Annak érdekében, hogy ezt elkerüld, és a számolgatás tényleg elősegítse a súlycsökkenést, ügylej arra, hogy a következő hibákat ne kövesd el:
Ne felejtsd el az extra kalóriákat
A kávéba való cukor, tejszín, egy kis kocka csoki, a salátaöntet, egy marék napraforgómag, olyan kis semmiségnek tűnnek, amit nem is érdemes számolni. Ez azonban óriási tévedés. Pontosan ezek a kis extra kalóriák azok, melyek nagyon is hozzájárulnak a túlsúly kialakulásához. Lehet fogyasztani ezeket fogyókúra alatt is, de a kalóriaszámlálásból nem hagyhatod ki, szóval, ha iszol egy csésze tejszínes kávét, akkor ne csak egy csésze kávé kalóriamennyiségét jegyezd fel, hanem a tejszínét is, hiszen mindössze három evőkanál tejszín 60 kalóriával gazdagítja a kávédat! Így járj el minden plusz, elenyészőnek tűnő finomsággal.
Ne hagyd ki a számolásból a folyékony kalóriaforrásokat
Ne ess abba a hiába, amibe sokan, hogy csak a szilárd élelmiszerek kalóriatartalmát számolják, és elfeledkeznek az italokról, üdítőkről. Hacsak nem vagy egy megrögzött vízivó, és nem veted meg az üdítőket, cukrozott teát, gyümölcs és zöldségdzsúzokat, tejes és alkoholos italokat még fogyókúra idején sem, akkor ezeket is vedd számításba. Mindegy, hogy folyékony állagúak, attól még bőségesen tartalmaznak kalóriákat.
Ne szemmértékkel mérjed az adagokat
A pontos kalóriaszámolásnál nem elég azt mondani, hogy eszem egy fél almát, egy szelet csirkemellet, egy adag rizst. Az alma lehet kicsi vagy hatalmas, a szelet csirkemell lehet 10 dkg vagy 20 dkg is, az egy adag rizs is van akinek fél kistányérnyit, de van akinek fél lapostányérnyit jelent. Ha tényleg tudni akarod a precíz kalóriamennyiséget, akkor igenis elő kell venni azt a konyhamérleget, és pontosan megmérni, hány grammot fogyasztasz egy adott élelmiszerből.
Ne csak a kalóriára, hanem a tápanyag összetételre is figyelj
Egy fogyókúránál ne mindegy, hogy fehérjében, zsírban vagy szénhidrátban dúsan táplálkozol. lehet két élelmiszer azonos kalóriatartalmú, miközben a tápanyag összetétele homlokegyenest eltérő. Így például nem mindegy, hogy 100 kalóriányi csokit, 100 kalóriányi brokkolit vagy 100 kalóriányi sült krumplit fogyasztasz.
A kalóriaszámlálás nagy segítség, de csak akkor, ha valóban helyesen végzed.