Egy új áttekintésből az derült ki, hiába hirdetik, hogy a zsírszegény diéták a legjobbak a fogyáshoz, valójában azonban semmivel sem hatékonyabbak, mint a más típusú diéták.
„Kimutattuk, hogy a zsírszegény fogyókúrák a hosszú távú fogyás tekintetében nem hatékonyabbak, mint a magasabb zsírtartalmú étrendek” – számolt be a The Lancet Diabetes & Endocrinology október 30-i számában megjelent tanulmány vezetője, Deirdre Tobias, a bostoni Harvard Orvostudományi Egyetem epidemiológusa. A szakértő szerint a siker kulcsa inkább az, hogy mennyire tud valaki kitartani egy bizonyos fogyókúrás étrend mellett.
Elemzésük során Tobias és munkatársai 53 leközölt tanulmányt tekintettek át, amelyekben összesen több mint 68 ezer felnőtt vett részt. A zsírszegény étrendet követők valóban fogytak, de az alacsony szénhidráttartalmú diétákat követők legalább egy év utánkövetés után valamivel több mint egy kilogrammal soványabbak voltak. Az átlagos testtömeg-csökkenés az összes csoportban 3 kilogramm volt.
Tobias hozzátette ugyanakkor, hogy ebből nem szabad azt a következtetést levonni, hogy nyugodtan lehet zsíros ételeket fogyasztani nagy mennyiségben. A lényeg inkább az, hogy sokféle fogyókúrás étrend létezik, de ezek közül nincs olyan, amely egyedüliként kiemelhető, mint az optimális fogyókúra. A szakértő szerint a fogyni vágyóknak meg kell találniuk azt a hatékony és tudományosan is megalapozott fogyókúrás programot, amely megfelel preferenciájuknak és kulturális igényeiknek, és igyekezniük kell kitartani mellette.