Az általános orvosi ajánlások szerint a terhesség alatt érdemes elkerülni vagy minimálisra csökkenteni az alkoholfogyasztást. A Janni Niclasen, a Koppenhágai Egyetem munkatársa által vezetett kutatás azonban árnyalja az eddig kialakult képet.
A szakértő rámutatott, hogy eredményei alapján azok az áldott állapotban lévő hölgyek, akik összesen 90 egység – tehát például tíz üveg 12 százalékos alkoholtartalmú fehérbort – elkortyoltak a kilenc hónap alatt, érzelmileg stabilabb és jobban viselkedő babának adtak életet. Niclasen ugyanakkor hozzátette, hogy ez messze nem jelent alkoholfogyasztásra való felhívást a kismamák számára.
„Elsőre talán úgy tűnik, hogy ennek az összefüggésnek semmi értelme, hiszen az alkoholt eddig senki sem tekintette hasznosnak a gyermek fejlődésére. A kismamák életmódjára nézve azonban máris megvan a magyarázat” – mondta a kutató. Az említett mennyiségű szeszt fogyasztó nők voltak ugyanis a minta legiskolázottabb, legegészségesebben élő tagjai. Niclasen azt is kiemelte, hogy az ilyen típusú kutatásoknál érdemes figyelembe venni a pszichológiai tényezőket, például az anya és a gyermek közötti kötődést.
„A kötődés rendkívül jelentősen befolyásolja a kicsi kognitív fejlődését és mentális egészségét, éppen ezért figyelembe kell venni a statisztikai elemzésnél” – érvelt a szakértő, aki a Dán Nemzeti Születési Kohorsz adatai alapján mérte föl a várandósság alatti alkoholfogyasztást. Olyan nőket nem vizsgált, akik nagyobb mennyiségű italt vettek magukhoz, ezért az eredmények erre nem terjednek ki. A mintában 100 000 dán kismama szerepelt, akik 1996 és 2002 között szültek. Közülük 37 000 főt ismét megkerestek, amikor a csemete hétéves lett.
„Az eredmények tolmácsolásával igen óvatosan kell bánni” – figyelmeztetett Niclasen.