A leves az egyik legszívmelengetőbb fogás, ami az étkezőasztalra kerülhet. Tavasszal, amikor újraéled a természet, gazdag kínálatban tárulnak elénk a csábító, zsenge, vitamindús friss zöldségek. Élj a lehetőséggel, és készíts minél több, ízletes tavaszi levest. Mutatunk neked 3 szuper receptet vegán változatban!
Végre itt a tavasz, és vele együtt a legfinomabb zöldségek, melyeket minden formában érdemes fogyasztani, salátától a főzelékeken át a mennyei levesekig. A tavaszi zöldségek remek lehetőséget nyújtanak, hogy feltöltsd velük a télen kiürült vitaminraktáraidat, és egyúttal a tavaszi fáradtságot is elűzd. Abban is segítenek a könnyű, kalóriaszegény tavaszi levesek, hogy könnyebben étkezz, és a télen felszedett plusz kilóktól megszabadulj.
Íme, 3 mennyei tavaszi krémleves a legnépszerűbb zöldségekből!
1.Rebarbara krémleves
A rebarbara egy termetes bokorrá növő évelő, melynek húsos, vastag levélnyeléből többféle finomság készíthető. Már március közepén szedhető ez a várva-várt tavaszi csemege. Az egész növényből a tápanyagokban, vitaminokban gazdag levélnyelét fogyasztjuk csak, ez lehet rózsaszín, pirosas vagy zöld színű. Bár képeken a leggyakrabban a pirosas nyéllel találkozunk, a valóságban a zöld nyelű a legelterjedtebb. A levél nyeléből ízletes leves, lekvár, kompót és főzelék is készíthető, de rétesek, sütemények tölteléke is lehet. Édesen és sósan is elkészíthető. A levelét nem ajánlott fogyasztani, mert sok benne az oxálsav, ami veseproblémákat és mérgezést okozhat. savanykás ízéhez remekül passzol a fahéj és szegfűszeg. Ha vegán változatban készítesz levest belőle, sűrítésként használj vegafölt hozzá.
Hozzávalók:
4 vastag rebarbaraszár
2 dl vegaföl
5 evőkanál cukor vagy természetes, nullkalóriás édesítőszer
1 evőkanál liszt
szegfűszeg
fahéj
csipet só
Elkészítése:
A rebarbaraszárakat tisztítsd meg, és darabold fel másfél ujjnyi darabokra. Tedd lábasba, öntsd fel 6-7 dl vízzel. Pici sóval és a cukorral főzd forralásig. Ekkor add hozzá a fűszereket ízlés szerint, kis fahéjat, pár szem szegfűszeget, és fedő alatt főzd puhára a rebarbarát. Botturmixszal pürésítsd simára. A vegafölben keverd el a lisztet, és habard be vele a levest. Hidegen a legfinomabb.
2.Tavaszi színes zöldségkrém leves
A tavaszban az egyik legfantasztikusabb dolog a sok színes, zsenge zöldség. Érdemes kihasználni a szezonjukat és minden nap fogyasztani belőlük változatos formában, mert ilyenkor a legfinomabbak, és rengeteg vitamin van bennük. Egy tavaszi zöldség krém levesbe bármilyen zöldséget beletehetsz, tetszés szerint variálhatod az összetevőket és a fűszerezést is. Víz helyett természetesen használhatsz zöldség alaplevet is, így még gazdagabb lesz az íze.
Hozzávalók:
5 szál új sárgarépa
4 szál újhagyma
3 halványítózeller szár
2 zsenge kicsi karalábé
fél fej brokkoli
1 tévépaprika
1 paradicsom
vegán fűszerkeverék
só
bazsalikom – friss vagy szárított, morzsolt
olaj
víz
Elkészítése:
A zöldségeket tisztítsd meg, kockázd fel, és olajon dinszteld fedő alatt, hogy roppanós puhák legyenek. Öntsd fel 7-8 dl vízzel, fűszerezd ízlés szerint, és főzd teljesen készre. Már nem kell sokáig, csak annyira, hogy összeérjenek az ízek. Turmixold krémesre a levest. Barna rizzsel vagy árpagyönggyel kínáld.
3.Fokhagymás burgonyás spárgakrém leves
A spárgát már az ókori népek is fogyasztották, bár akkoriban legalább annyira volt gyógynövény, mint tápláléknövény. Európában már több száz éve termesztik ezt az ízletes zöldséget. Hazánkban is őshonos, de a 20.század elejéig a tartása csak a főurak kiváltsága volt. Létezik fehér, lila és zöld spárga, mindhárom remek alapanyag a krémlevesekhez is. A spárga jól beilleszthető a fogyókúrás étkezésbe is, mivel kevés benne a kalória. Különösen gazdag rostokban, melyek segítenek rendben tartani az emésztésed. Próbáld ki fokhagymával és kakukkfűvel kombinálva egy szuper vegán változatban!
Hozzávalók:
2 közepes sárgarépa
450 gramm spárga
250 gramm újburgonya
8 gerezd fokhagyma
4-5 szál újhagyma
1 babérlevél
csipetnyi kakukkfű
2 kávéskanál miso
olaj
Elkészítése:
Olajon dinszteld meg a kockára vágott répát, és a burgonyát. Tíz perc után add hozzá a fokhagymagerezdeket, újhagymát, és a spárgát. Fűszerezd babérlevéllel, kakukkfűvel. Öntsd fel 10 dl vízzel, és fedő alatt főzd, míg a zöldségek megpuhulnak. Mikor kész, picit várj, hogy hűljön, aztán turmixold simára, add hozzá a misót, és ízesítsd még, ha szükséges. Melegítsd vissza, úgy tálald.
Jó étvágyat a finom tavaszi vegán levesekhez!