A káposzta nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, ám méltatlanul lebecsüljük a helyét a táplálkozásban. Sokan csak savanyított formában szeretik, pedig natúr formában vagy akár nyersen is mennyei táplálék. Nem csak finom fogásokat készíthetsz belőle, hanem a legegészségesebb ételeket is. Mutatunk 5 szuper receptet!
Tudod miért olyan egészséges zöldség a káposzta? Azért, mert tele van C-vitaminnal, rostokkal, és olyan rákellenes hatóanyagokkal, melyek csak a káposztafélékben vannak jelen, és bizonyítottan csökkentik a rákbetegségek kockázatát.
Megosztunk veled 5 finom és egészséges receptet, amiben a káposzta a főszereplő!
1.Egészséges káposztaleves
Könnyű, egészséges, alacsony kalóriatartalmú recept, mely fűszereket is alig kíván, hiszen a sok zöldség remek ízt ad önmagában is.
Hozzávalók:
egy közepes fej káposzta
500 gramm darált hús (lehet csirke, pulyka vagy sertés)
egy kisebb zeller
fél kaliforniai paprika
egy zöldpaprika
egy vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
- 2 liter húsleves vagy zöldség alaplé
napraforgóolaj
só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A zöldségeket darabold fel, a káposztát vágd fel falatnyi darabokra, a zellert, paprikát, kaliforniai paprikát, paradicsomot kisebb kockákra. Egy nagy fazékban napraforgóolajon dinszteld meg a vöröshagymát. Add hozzá a darált húst, sózzad, borsozzad, és pirítsad fehéredésig. Add hozzá a zöldségeket, fedő alatt dinszteld 10-15 percig, aztán öntsd fel a vízzel, és fedő alatt főzzed puhára a zöldségeket 50-60 perc alatt.
2.Szójás káposztapalacsinta
Finom káposztás palacsinta görög joghurtos mártogatóssal. Szuper nassolnivaló két fogás között, de akár egy vacsorát is el lehet ütni vele.
Hozzávalók:
fél fej kisebb fejeskáposzta
4 újhagyma
2 evőkanál kókuszliszt
4 tojás
só, bors, fokhagymapor ízlés szerint
napraforgóolaj
a mártogatóshoz: 4 evőkanál görög joghurt, egy evőkanál szójaszósz, csipetnyi bors
Elkészítése:
A káposztát vágd fel kis darabokra. Szeleteld fel az újhagymákat. Egy tálban keverd össze a káposztát, újhagymát, tojást, kókuszlisztet, ízesítsd sóval, borssal, fokhagymaporral ízlés szerint. Forró olajon süssed ki az adagonként 3-4 evőkanálnyi tésztamasszát, úgy, mintha tócsni lenne. Forrón tálald a mártogatóssal megkenve.
3.Rakott káposzta
Ha nincs időd káposztalevelekbe tekerni egy csomó finomságot, akkor egyszerűen rétegeld őket. Az eredmény nem kevésbé lesz ínycsiklandó!
Hozzávalók:
- 1 kg-os fejeskáposzta
500 gr darált sertéshús (de szárnyashús is lehet)
egy nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
egy nagy paradicsom
egy pohár (2,5 dl) rizs
2 evőkanál citromlé
egy csokor petrezselyemzöld
só, bors ízlés szerint
napraforgóolaj
Elkészítése:
Darabold fel a káposztát, a torzsát és a vastag ereket távolítsd el, a leveleket pedig falatnyi részekre vágd fel. Dobjad forrásban lévő vízbe 5-10 percig, és blansírozd. A hagymát vágd finomra és olajon dinszteld üvegesre. Add hozzá a darált húst, sózzad, borsozzad, és pirítsd meg. Keverd hozzá a feldarabolt zöldségeket, paradicsomot, sűrített paradicsomot, zúzott fokhagymát, összevágott petrezselyemzöldet, citromlevet. Fedő alatt dinszteld pár percig, majd add hozzá a megmosott rizst, és öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel. Fűszerezzed sóval, borssal, ha kell. Fedő alatt főzd puhára a rizst, majd egy tepsiben rétegezd a káposztaleveleket a húsos rizzsel felváltva. Sütőben süsd 170 fokon 30-40 percig, míg összesülnek az ízek.
4.Tofus pirított zöldségek
Finom vegán recept, ahol a káposzta a főszereplő, de még számos egészséges zöldséggel és tofuval van összetársítva. A húst itt tofu helyettesíti.
Hozzávalók:
340 gramm kemény tofu
120 ml zöldség alaplé
1 evőkanál rizsecet
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál kókuszolaj
1 teáskanál szezámolaj
1 kávéskanál juharszirup
1 evőkanál reszelt gyömbér
2-3 gerezd fokhagyma
2 rózsa brokkoli
1 szál sárgarépa
egy kis fej káposzta
egy zöld kaliforniai paprika
só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A tofut itasd le alaposan, és vágd fel kisebb kockákra. A fokhagymát reszeld le, a paprikát, káposztát, répát vágd vékony csíkokra, a két kis brokkolirózsát darabold fel falatnyi darabokra. Egy tálban keverd össze a zöldség alaplevet, szójaszószt, rizsecetet, kókuszolajat, szezámolajat, és juharszirupot. Ezt az ételt érdemes wokban készíteni, de egy serpenyő is megteszi, ha nincs wokod. Hevíts kevés kókuszolajat, és néhány percig süsd benne a tofukockákat, míg aranybarnák lesznek, mikor elkészültek, tedd tányérra. Tegyél még egy kevés kókuszolajat a wokba, majd tedd hozzá a gyömbért és a fokhagymát, kevergesd párszor a forró olajban, aztán add hozzá a zöldségeket is, amiket addig piríts, míg nem kezdenek puhulni. Ízesítsd sóval-borssal ízlés szerint. Tedd vissza a wokba a zöldségekhez a tofudarabokat, és hevítsd össze még pár percig. Máris tálalhatod.
5.Quinoás töltött káposzta
A hagyományos töltött káposztán kívül másfajta töltelékkel is megtöltheted az egészséges káposztaleveleket. Ezt a receptet gazdagíthatod hússal is, de anélkül is nagyon finom, és hús nélkül olcsóbb is ez a fogás.
Hozzávalók:
egy fej kelkáposzta
egy fej vöröshagyma
1 nagy sárgarépa
egy nagy paradicsom
egy pohár quinoa
egy csokor petrezselyemzöld
őrölt pirospaprika
só, bors ízlés szerint
napraforgóolaj
tejföl
Elkészítése:
A káposztáról fejts le 10-12 nagy levelet. A vastag érrészt vágd ki. A leveleket blansírozd forrásban lévő vízben pár percig, majd tedd hideg vízbe. Papírtörlőre tedd ki, és töröld szárazra. A quinoát sós vízben főzd puhára. Egy serpenyőben olajon dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát és a csíkokra vágott répát, keverd hozzájuk a paradicsomot is, ízesítsed sóval, borssal, pirospaprikával, petrezselyemzölddel, de ne főzd teljesen puhára a zöldségeket. Mikor kész, keverd össze a quinoával, és töltsd meg a káposztaleveleket a quinoás zöldségekkel. A tekercseket fektesd sütőedénybe, locsold meg tejföllel, és 30-35 percig süsd középmeleg sütőben, hogy összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat!