5 szuper egészséges recept káposztára, amely ráadásul még olcsó is!

 A káposzta nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, ám méltatlanul lebecsüljük a helyét a táplálkozásban. Sokan csak savanyított formában szeretik, pedig natúr formában vagy akár nyersen is mennyei táplálék. Nem csak finom fogásokat készíthetsz belőle, hanem a legegészségesebb ételeket is. Mutatunk 5 szuper receptet!

Tudod miért olyan egészséges zöldség a káposzta? Azért, mert tele van C-vitaminnal, rostokkal, és olyan rákellenes hatóanyagokkal, melyek csak a káposztafélékben vannak jelen, és bizonyítottan csökkentik a rákbetegségek kockázatát.

 

Megosztunk veled 5 finom és egészséges receptet, amiben a káposzta a főszereplő!

1.Egészséges káposztaleves

Könnyű, egészséges, alacsony kalóriatartalmú recept, mely fűszereket is alig kíván, hiszen a sok zöldség remek ízt ad önmagában is.

Hozzávalók:

egy közepes fej káposzta

500 gramm darált hús (lehet csirke, pulyka vagy sertés)

egy kisebb zeller

fél kaliforniai paprika

egy zöldpaprika

egy vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

2 paradicsom

  1. 2 liter húsleves vagy zöldség alaplé

napraforgóolaj

só, bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

A zöldségeket darabold fel, a káposztát vágd fel falatnyi darabokra, a zellert, paprikát, kaliforniai paprikát, paradicsomot kisebb kockákra. Egy nagy fazékban napraforgóolajon dinszteld meg a vöröshagymát. Add hozzá a darált húst, sózzad, borsozzad, és pirítsad fehéredésig. Add hozzá a zöldségeket, fedő alatt dinszteld 10-15 percig, aztán öntsd fel a vízzel, és fedő alatt főzzed puhára a zöldségeket 50-60 perc alatt.

 

2.Szójás káposztapalacsinta

 

Finom káposztás palacsinta görög joghurtos mártogatóssal. Szuper nassolnivaló két fogás között, de akár egy vacsorát is el lehet ütni vele.

 

Hozzávalók:

fél fej kisebb fejeskáposzta

4 újhagyma

2 evőkanál kókuszliszt

4 tojás

só, bors, fokhagymapor ízlés szerint

napraforgóolaj

a mártogatóshoz: 4 evőkanál görög joghurt, egy evőkanál szójaszósz, csipetnyi bors

 

Elkészítése:

A káposztát vágd fel kis darabokra. Szeleteld fel az újhagymákat. Egy tálban keverd össze a káposztát, újhagymát, tojást, kókuszlisztet, ízesítsd sóval, borssal, fokhagymaporral ízlés szerint. Forró olajon süssed ki az adagonként 3-4 evőkanálnyi tésztamasszát, úgy, mintha tócsni lenne. Forrón tálald a mártogatóssal megkenve.

 

3.Rakott káposzta

 

Ha nincs időd káposztalevelekbe tekerni egy csomó finomságot, akkor egyszerűen rétegeld őket. Az eredmény nem kevésbé lesz ínycsiklandó!

 

Hozzávalók:

  1. 1 kg-os fejeskáposzta

500 gr darált sertéshús (de szárnyashús is lehet)

egy nagy fej vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

2 evőkanál sűrített paradicsom

egy nagy paradicsom

egy pohár (2,5 dl) rizs

2 evőkanál citromlé

egy csokor petrezselyemzöld

só, bors ízlés szerint

napraforgóolaj

 

Elkészítése:

Darabold fel a káposztát, a torzsát és a vastag ereket távolítsd el, a leveleket pedig falatnyi részekre vágd fel. Dobjad forrásban lévő vízbe 5-10 percig, és blansírozd. A hagymát vágd finomra és olajon dinszteld üvegesre. Add hozzá a darált húst, sózzad, borsozzad, és pirítsd meg. Keverd hozzá a feldarabolt zöldségeket, paradicsomot, sűrített paradicsomot, zúzott fokhagymát, összevágott petrezselyemzöldet, citromlevet. Fedő alatt dinszteld pár percig, majd add hozzá a megmosott rizst, és öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel. Fűszerezzed sóval, borssal, ha kell. Fedő alatt főzd puhára a rizst, majd egy tepsiben rétegezd a káposztaleveleket a húsos rizzsel felváltva. Sütőben süsd 170 fokon 30-40 percig, míg összesülnek az ízek.

 

4.Tofus pirított zöldségek

 

Finom vegán recept, ahol a káposzta a főszereplő, de még számos egészséges zöldséggel és tofuval van összetársítva. A húst itt tofu helyettesíti.

 

Hozzávalók:

340 gramm kemény tofu

120 ml zöldség alaplé

1 evőkanál rizsecet

1 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál kókuszolaj

1 teáskanál szezámolaj

1 kávéskanál juharszirup

1 evőkanál reszelt gyömbér

2-3 gerezd fokhagyma

2 rózsa brokkoli

1 szál sárgarépa

egy kis fej káposzta

egy zöld kaliforniai paprika

só, bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

A tofut itasd le alaposan, és vágd fel kisebb kockákra. A fokhagymát reszeld le, a paprikát, káposztát, répát vágd vékony csíkokra, a két kis brokkolirózsát darabold fel falatnyi darabokra. Egy tálban keverd össze a zöldség alaplevet, szójaszószt, rizsecetet, kókuszolajat, szezámolajat, és juharszirupot. Ezt az ételt érdemes wokban készíteni, de egy serpenyő is megteszi, ha nincs wokod. Hevíts kevés kókuszolajat, és néhány percig süsd benne a tofukockákat, míg aranybarnák lesznek, mikor elkészültek, tedd tányérra. Tegyél még egy kevés kókuszolajat a wokba, majd tedd hozzá a gyömbért és a fokhagymát, kevergesd párszor a forró olajban, aztán add hozzá a zöldségeket is, amiket addig piríts, míg nem kezdenek puhulni. Ízesítsd sóval-borssal ízlés szerint. Tedd vissza a wokba a zöldségekhez a tofudarabokat, és hevítsd össze még pár percig. Máris tálalhatod.

 

5.Quinoás töltött káposzta

 

A hagyományos töltött káposztán kívül másfajta töltelékkel is megtöltheted az egészséges káposztaleveleket. Ezt a receptet gazdagíthatod hússal is, de anélkül is nagyon finom, és hús nélkül olcsóbb is ez a fogás.

Hozzávalók:

egy fej kelkáposzta

egy fej vöröshagyma

1 nagy sárgarépa

egy nagy paradicsom

egy pohár quinoa

egy csokor petrezselyemzöld

őrölt pirospaprika

só, bors ízlés szerint

napraforgóolaj

tejföl

 

Elkészítése:

A káposztáról fejts le 10-12 nagy levelet. A vastag érrészt vágd ki. A leveleket blansírozd forrásban lévő vízben pár percig, majd tedd hideg vízbe. Papírtörlőre tedd ki, és töröld szárazra. A quinoát sós vízben főzd puhára. Egy serpenyőben olajon dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát és a csíkokra vágott répát, keverd hozzájuk a paradicsomot is, ízesítsed sóval, borssal, pirospaprikával, petrezselyemzölddel, de ne főzd teljesen puhára a zöldségeket. Mikor kész, keverd össze a quinoával, és töltsd meg a káposztaleveleket a quinoás zöldségekkel. A tekercseket fektesd sütőedénybe, locsold meg tejföllel, és 30-35 percig süsd középmeleg sütőben, hogy összeérjenek az ízek.

Jó étvágyat!

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.