5 szuper rakott krumpli recept másképp

A rakott krumpli a hazai konyhák egyik kedvelt és népszerű étele. Ám kevesen tudják milyen fantasztikus variációkban készíthető el ez az étel. íme 5 rakott krumpli recept másképp!

 Rakott krumpli

Sonkás-sajtos rakott krumpli recept

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg, főtt, füstölt sonka (vagy tarja), 2 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 2 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 2 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

A megmosott burgonyát héjában megfőzöm, és még melegen meghámozom, majd vékony karikákra vágom. Míg a burgonya fő, elkészítem a sonkás mártást: a vajat habzásig hevítem a liszttel. Ezután ráöntöm a felforralt tejet és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Sóval és a borssal ízesítem, majd a fele mennyiségű reszelt sajtot is belekeverem, de közben a tűzről lehúzom. A főtt füstölt sonkát ledarálom, és a tejföllel együtt belekeverem a mártásba. A tepsit az olajjal kikenem. Egy sor (a felényi) burgonyakarikát beleterítek, megsózom, és a mártás felét rákenem. Újabb réteg burgonyával folytatom, amit ugyancsak megsózok, végül, a maradék mártást rákenve, meghintem a reszelt sajttal. Előmelegített forró sütőbe téve legalább fél órán keresztül (de még jobb, ha hosszabb ideig) sütöm közepes, vagy annál kisebb lángon. (Ha a teteje nagyon hamar barnul, akkor lefedem.) Tormával ízesített fejes saláta vagy ecetes szilvakompót illik hozzá.

Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Sajtos rakott krumpli recept

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg reszelt sajt vegyesen (bármilyen sajtmaradék jó hozzá, egyidejűleg többféle is lehet), 2 dl tejföl, 1 teáskanál currypor, 4 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 1 evőkanál vegeta, kevés só, 2 evőkanál olaj a tepsihez.

A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva vékony karikákra vágom. Egy tepsit az olajjal bekenek, és a fele burgonyakarikát beleterítem. Megsózom. Míg a burgonya fő, két tojást keményre főzök és meghámozva, kis kockákra vágom. A másik kettő nyers tojást habosra verem, hozzákeverem a tejfölt, a curryport, a borsot és a vegetát. A burgonyarétegre rászórom a tojáskockákat, és a fele reszelt sajttal meghintem. Erre rálocsolom a fele tojásöntetet, betakarom a maradék rész sajttal és rálocsolom a meghagyott öntetet. A tepsit befedem és forró sütőbe tolva, kis lángon párolom legalább egy órán keresztül. Hagymás paradicsomsaláta illik mellé a legjobban.

Elkészítési ideje: kb. 110 perc.

Májpástétomos rakott krumpli recept

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg májpástétom (amit szeletelni lehet), 10 dkg füstölt szalonna. 2 db savanykás, jóízű alma, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál konyak (ez el is maradhat, de ha van, ez nagyon különlegessé varázsolja az ételt). 1 teáskanál majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál finomliszt, 1 dl tej, 2 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors.

A burgonyát megmosom, és héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom. A tepsit az olajjal kikenem és belekarikázok egy vékony réteg burgonyát. Megsózom. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, a májpástétom bőrét lehúzom, és vékony csíkokra metélem, az almát megmosom, kicsumázom és héjastól ugyancsak felcsíkozom. A tejfölt a tejjel és a liszttel simára keverem, a sóval és a borssal ízesítem, majd belekeverem a megmosott és felaprított petrezselyem zöldet, valamint beleöntöm a konyakot. A burgonyarétegre ráhintek egy réteg májcsíkot, rászórom a majoránnát és a füstöltszalonna-darabkákat, rákarikázom a megtisztított vöröshagymát, majd almacsíkokkal szórom be. A tejfölös öntetből három evőkanállal rálocsolok, ezután ismét burgonyával folytatom a rétegezést. A már leírt sorrendben telerakom a tepsit, a tetejét pedig megöntözöm a maradék tejfölös-fűszeres öntettel. Előmelegített forró sütőbe téve, de kis lángon egy órán keresztül fedő alatt párolom az ételt.

Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

Erdélyi juhtúrós rakott krumpli recept

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg jó csípős juhtúró, 4 dl tejföl, 1 teáskanál szárított tárkony (vagy 1 csokor friss tárkonylevél), 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehérbors, 10 dkg kolozsvári, füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva karikákra vágom. Egy tepsit az olajjal kikenek és beleterítek egy réteg főtt burgonyakarikát. Megsózom és félreteszem. A megtisztított vöröshagymát felkarikázom, a füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és a hagymakarikákat fedő alatt üvegesre fonnyasztom rajta. A tepsibe rakott burgonyakarikákat meghintem a hagymával, majd rámorzsolom a juhtúró felét. Rálocsolom a megmosott és apróra vágott tárkonnyal, sóval, borssal ízesített tejföl egy részét, ezután a rétegezést újra kezdem egészen addig folytatva, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére kevés fűszeres öntetnek kell kerülnie. A tepsit letakarva az előmelegített forró sütőbe teszem és legalább egy órán keresztül, majdnem közepes lángon párolom az ételt. Rendkívül jóízű, bár nem éppen fogyókúrás!

Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

Lecsós-húsos rakott krumpli recept

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg darált sertéshús, 4 db egész tojás, 2 dl tejföl, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma.

A burgonyát megmosom, és fazékba téve ráöntök annyi vizet, amennyi jól ellepi. Puhára főzöm. Közben két tojást keményre főzök, majd még melegen meghámozva felkarikázom. A megtisztított vöröshagymát apróra vágom, és a nagyon finomra metélt, kiolvasztott füstölt szalonnán üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és ráöntök két evőkanál vizet, majd a tűzre visszateszem. Belerakom a darált húst, és folytonos keverés közben fehéredésig pirítom. Ezután hozzáteszem a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát. Fedő alatt üvegesre párolom, végül beleteszem a megtisztított és zúzott fokhagymát, meg a felkarikázott paradicsomot. Ezután már csak néhány percig párolom. Hagyom langyosra hűlni, majd hozzákeverem a habosra felvert tojásokat, valamint a tejfölt. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítem. A tepsibe tett burgonyára kevés keménytojás-karikát szórok, ezt megrakom a lecsós-tejfölös hússal. Erre burgonyaréteg kerül, amit ugyancsak beborítok a hússal. A tetejére burgonyakarikát teszek, amit kevés olajjal lelocsolok. A tepsit lefedem és előmelegített forró sütőben egy órán keresztül párolom, végül a fedőt levéve, pirosra pirítom a tetejét.

Elkészítési ideje: kb. 110 perc.

Ezt a receptet próbáltad már? 3 fantasztikus sült csirke recept

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.