A rakott krumpli, szinte minden családnál rendszeresen szerepel az étlapon. Ám ha néhány hozzávalót megváltoztatunk, máris egy különleges étel kerül az asztalra. Íme 3 egyedi rakott krumpli recept.
Egyszerű kolbászos rakott krumpli recept:
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 200 g kolbász, 80 g zsír, 2,5 dl tejföl, 2 tojás, 4 kemény tojás, só.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk zsírral, belerakunk egy sor burgonyakarikát, egy sor karikára vágott kemény tojást meg karikára vágott kolbászt, és így folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Minden réteg burgonyát és tojást enyhén megsózunk. Az utolsó réteg burgonyát leöntjük a 2 tojással elhabart tejföllel, és sütőben szép pirosra sütjük.
Ecetes uborkával vagy hordós káposztával tálaljuk.
Túrós rakott krumpli recept:
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 500 g túró, 100 g vaj, 1 dl tejföl, só.
A meghámozott és megmosott burgonyát vastagabb karikára vágjuk, és megsózzuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk az aljára egy réteg, túrót simítunk, aztán egy réteg burgonya következik, amelyre apró vajdarabkákat szórunk, majd ismét túró, mindaddig, amíg a hozzávalókból tart. A tálat lefödve forró sütőbe toljuk, és sütés közben a burgonyát tejföllel locsolgatjuk.
Szalámis rakott krumpli recept
Hozzávalók: 1,25 kg burgonya, 250 g felvágott, 80 g zsír, zöldpetrezselyem, só.
A megmosott, meghámozott krumplit karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kizsírozunk, belerakunk egy sor burgonyakarikát, megsózzuk, megszórjuk apróra metélt felvágottal meg zöldpetrezselyemmel, és így folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A legfelső réteg burgonyára kis zsírdarabokat rakunk, egy kevés vizet öntünk alá, és gyenge lángon fedő alatt keverés nélkül puhára pároljuk.Zöldsalátával tálaljuk.