Veled is gyakran megesik, hogy hó végére pénzszűkébe kerülsz? Tudtad, hogy ennek ellenére könnyedén készíthetsz ízletes és egészséges fogásokat, melyek kevés pénzből is kijönnek? Ha nincs ötleted, milyen receptekkel élheted túl a hónap végét, ne aggódj, hoztunk neked 8 finom fogást, melyekhez nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod.
Íme, 8 finom és olcsó recept hó végére, ha kifogyott a kassza!
1.Burgonyagombóc leves
A burgonyagombóc leves kevés hozzávalóból készül, mégis mennyei és laktató finomság.
Hozzávalók:
2-3 nagyobb szem burgonya
egy vöröshagyma
egy tévépaprika
liszt
2 tojás
őrölt pirospaprika
só, ételízesítő
zsír
olaj
Elkészítése:
Háromnegyed fazéknyi vízben tedd fel főni a meghámozott burgonyákat, a kettévágott és kicsumázott paprikát, a megpucolt vöröshagymát egészben. A víz tetejére önts kevés olajat, szórjál rá egy csapott evőkanál pirospaprikát. Ízesítsd ételízesítővel, majd fedő alatt főzd puhára a burgonyákat. Mikor a burgonya megfőtt, vedd ki tálba, és krumplinyomón nyomd át. A hagymát és paprikát dobd el. A burgonyát hagyd langyosra hűlni, keverd össze a 2 tojással, két evőkanál zsírral, sózd, majd keverj hozzá a masszához képest harmadannyi lisztet. A leveshez készíts gyenge rántást, és öntsd a levesbe. Hagyd felforrni, és folyamatosan dobáld bele a masszából formált kb. 3-4 cm nagyságú gombócokat. Mikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, még főzd 5-8 percig, és kész is.
2.Töltött kelkáposzta
Ha maradt a hűtőben egy kevés csirke vagy sertéshús, már csak kelkáposzta kell, hogy elkészüljön ez a finomság.
Hozzávalók:
1 nagy fej kelkáposzta
40 dkg darált hús
1 vöröshagyma
3 evőkanál rizs
1 tojás
1 pohár tejföl
zsemlemorzsa
só, bors
olaj
Elkészítése:
Az alaposan megmosott káposztát sós vízben főzd puhára, majd szedd leveleire. A vöröshagymát vágd finomra, dinszteld olajon üvegesre, majd add hozzá a darált húst, sózd, borsozd, és párold készre. Ezután add hozzá a puhára párolt rizst, egy tojást, ízesítsd, majd töltsd meg a keverékkel a káposztaleveleket. Tedd egymás mellé kiolajozz, tűzálló tálba, kend meg a tetejüket tejföllel, szórd meg kevés zsemlemorzsával, és sütőben süsd pirosra.
3.Tojáspörkölt
Tudtad, hogy 6 tojás és kevés rizs is elég ahhoz, hogy jóllakasd a családot?
Hozzávalók:
6 tojás
egy fej vöröshagyma
őrölt pirospaprika
250 ml paradicsomlé
só, bors
szárított petrezselyem
párolt rizs
Elkészítése:
A tojásokat főzd keményre, pucold meg, és kockázd fel. A finomra vágott hagymát dinszteld üvegesre olajon, adj hozzá kávéskanálnyi pirospaprikát, és a paradicsomlevet. Sózd, borsozd ízlés szerint. Tedd bele a felkockázott tojásokat, ízesítsd petrezselyemmel, és tíz percig főzd a pörköltet. Párolt rizzsel kínáld.
4.Rakott cukkinis palacsinta
Különleges húsmentes fogást készíthetsz alig pár hozzávalóval, ha a cukkinit palacsintával kombinálod.
Hozzávalók:
60 dkg cukkini
3 tojás
30 dkg liszt
3 dl víz
25 dkg reszelt sajt (lehet füstölt)
5 dl tejföl
só, bors, olaj
Elkészítése:
A cukkiniket mosd meg, hámozni nem kell, és reszeld le káposztareszelőn. A tojásokat verd fel, liszttel, olajjal és vízzel készíts palacsintatésztát belőlük. Keverd a palacsintatésztába a cukkinit, sóz, borsozd ízlés szerint, és süsd ki a masszát háromnegyed merőkanálnyi adagonként palacsintasütőben. A kész palacsintákat egyenként tedd kerek tálba, mindegyik tetejét kend meg vékonyan tejföllel. A tetejét is kend meg tejföllel, és szórd meg reszelt sajttal. Sütőben közepes lángon 10-12 percig süsd össze a cukkinis palacsintákat, és cikkekre vágva tálald.
5.Sajtos sült burgonya
Az egyszerű sült burgonya önmagában is nagyon finom és laktató, ha tudod, mivel kell gazdagítani.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
1 tojás
2 dl tej
10 dkg reszelt sajt
1 gerezd reszelt fokhagyma
só, bors
olaj
Elkészítése:
A burgonyát hámod meg, és vágd nagyon vékony szeletekre. A tojást habard el a tejjel, reszelt fokhagymával, és a sajt kétharmadával. Sózd, borsozd ízlés szerint. Olajjal kikent tűzálló tálba fektesd félig egymásra a burgonyaszeleteket, és öntsd nyakon a tojásos-sajtos tejjel. Szórd meg a maradék sajttal, és 180-200 fokon süsd 55-60 percig. Kezdetben letakarva, hogy a sajt ne piruljon meg hirtelen.
6.Gulyáskrémes csirkeszárnyak
A csirkeszárny olcsó, és nagyon finom fogások alapja lehet, mert változatosan fűszerezhető.
Hozzávalók:
60 dkg csirkeszárny
2 dl tejföl
oregánó
só, bors
gulyáskrém
növényi olaj
Elkészítése:
A szárnyakat dörzsöld be sóval, borssal. Kevés gulyáskrémet keverj el napraforgóolajban, és csapott teáskanálnyi szárított oregánóval, majd ezzel is dörzsöld be a szárnyakat. Olajon süsd meg a szárnyakat, majd keverd hozzá a 1,5 dl vízzel simára kevert tejfölt. Párold még 10 percig. Párolt rizzsel kínáld.
7.Kapros csirkemell
A csirkehúshoz remekül illik a tejföl és a kapor, és néhány hozzávalóból remek fogás készíthető a segítségükkel.
Hozzávalók:
2 egész csirkemell
1 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
liszt
egy csokor friss kapor vagy szárított kapor
só
olaj
Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát dinszteld olajon övegesre. Add hozzá a felkockázott csirkemellet, és süsd magas lángon fehéredésig. Ezután vedd lejjebb a lángot, sózd, és kaprozd a húst, és fedő alatt párold készre. Mikor kész, hintsd meg egy evőkanál liszttel, keverd simára, és add hozzá a tejfölt is. Ha túl sűrű, vízzel hígítsd. Főtt rizzsel tálald.
8.Padlizsános lecsó
A lecsót többféle módon lehet gazdagítani, burgonyával, tojással, rizzsel és zöldségekkel. Mi most egy padlizsános variációt mutatunk.
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
1 póréhagyma fehér része
30 dkg paradicsom
30 dkg tévépaprika
30 dkg padlizsán
szárított oregánó és bazsalikom
só, bors
olaj
Elkészítése:
A finomra vágott hagymát dinszteld üvegesre a póréval együtt. Add hozzá a felkockázott padlizsánt, párold kis ideig, majd add hozzá a felkockázott paradicsomot is. Párold 10 percig fedő alatt, majd mehet bele a felkarikázott paprika is. Sózd, borsozd, fűszerezd oregánóval, bazsalikommal, és párold készre a lecsót. Friss kenyérrel mennyei!
Jó étvágyat!
A cikk folytatásában mutatunk neked 5 szuper jó receptet a kamrában található alapvető élelmiszerekből