Ahány ház annyi burgonyaleves recept! Valaha régen a burgonyaleves a szegények étele volt, de szerintem ma a jómódúak is szívesen esznek egy kolbászos burgonyaelveset. A burgonyalevest a füstölt kolbász teszi igazán ízletessé, de a fűszerekkel is lehet játszani, jól illik hozzá a tárkony, vagy a lestyán. Tejföl helyett tehetünk bele tejszínt, és aki szereti tésztával is gazdagíthatja a kolbászos burgonyalevest.
Burgonyaleves füstölt kolbásszal:
Hozzávalók:
20 dkg füstölt kolbász (bármilyen puha kolbász lehet)
30 dkg tisztított burgonya
2 dl tejföl
1 púpozott teáskanál finomliszt
1 mokkáskanál majoránna
1 gerezd fokhagyma, késhegynyi törött köménymag
1 teáskanál piros fűszerpaprika
1 evőkanál olaj
1 kis fej vöröshagyma
ízlés szerint só
1 csokor petrezselyemzöld.
A felforrósított olajon üvegesre pirítom a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve belerakom a tisztított és egyforma karikákra vágott nyers burgonyát, és felöntöm nyolc deci vízzel. Felforralva fedő alatt puhára főzöm, csak ezután karikázom bele a bőrétől megfosztott kolbászt. (A kolbász bőre könnyűszerrel lejön, ha meleg vízbe rakjuk, majd a vízből kivesszük, és öt percig hagyjuk szikkadni.) A meg- tisztított és zúzott fokhagymával, a tört köménymaggal és a majoránnával ízesítem, végül beleöntöm a liszttel és fél deci vízzel simára kevert tejfölt. Folytonos keverés közben öt percig főzöm, ezután beleszórom a megmosott és apróra metélt zöldpetrezselymet. A lángról lehúzva ezzel már nem forralom, csak lefedve hagyom állni tíz percig. A kolbászos burgonyalevest forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
A folytatásban mutatunk neked 3 egyszerű sajtos hagymaleves receptet