Almás pite készítése során bent a konyhában a fahéj és az alma illata felmelegíti lelkünket. Gyermekkorunk süteményét idézi fel a fahéjas almás pite, amelyet még nagymamánk készített nekünk oly nagy szeretettel hétvégén.
Fahéjas almás pite recept
Hozzávalók:
Tészta:
300 g liszt
1 evőkanál cukor
1 csipet só
175 g puha vaj
6 evőkanál (jeges) víz
Töltelék:
1 kg alma
115 g cukor
50 g barna cukor
2 evőkanál liszt
2 EK sárgabarack lekvár
1 citrom leve és héja
1 mokkáskanál szerecsendió
3 g friss reszelt gyömbér
1 csipet fahéj
Elkészítés:
A tésztához keverd össze a cukrot, lisztet, sót, a puha vajat. Ezután annyi jeges vizet tegyél hozzá, amíg összeáll a tészta. Majd tedd be a hűtőbe Kb. fél órára, hogy a vaj kicsit megkeményedjen.
Az almákat hámozd meg és magozd ki, majd vékony szeletekre vágd fel őket, és hogy ne barnuljanak meg locsold meg citromlével.
A cukrokat, szerecsendiót, gyömbért, fahéjat, lisztet keverd össze egy tálba és forgasd bele az almákat.
Ezután vajazz ki egy 24 cm átmérőjű gyümölcstorta-formát. A tésztát felezd el, az egyik felét nyújtsd ki és tedd a formába (a szélét is "béleld ki" a tésztával), majd kend meg lekvárral.
Ezután helyezd rá az almákat, úgy hogy középen több legyen. Majd a maradék tésztát is nyújtsd ki és 1,5 cm széles sávokat vágj le belőle, ezek lesznek a rácsok az almás pite tetején.
Ezeket rácsosan tedd rá az almatöltelékre, és a végén nyomkod rá a szélén levő tésztát is.
200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 60-75 percig süsd, amíg a tészta rács szép barna nem lesz.
Mielőtt készre sülne, kend meg a rácsokat vízzel elkevert baracklekvárral, told vissza a sütőbe és süsd arany barnára az almás pitét.
Ha még több finom süteményt szeretnél készíteni, próbáld ki a túrós pite receptünket is!