Talán valamilyen különleges konyhai eszközt kell beszerezni hozzá, vagy egy ritka fűszernövényre lesz szükségünk? Az lazac sütése egyszerűbb, mint gondolnánk, amennyiben sikerül betartanunk néhány alapszabályt.
Manapság már nem luxuscikk
Mégis sokan hajlamosak még mindig így tekinteni rá. Bár a csirkénél még mindig drágább, a marhánál azonban sokkal olcsóbb, amiből hazánkban jelentősen több fogy a lazaccal ellentétben. Noha ennek kapcsán azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sokan nem kedvelik a halételeket, annak ellenére, hogy mennyire egészségesnek számítanak. Nincs ez másként a lazaccal sem, ami tele van omega-3 zsírsavakkal.
Receptek minden mennyiségben
Nem kell sokat keresgélnünk, hogyha szeretnénk fóliába csomagolt, nyárson sült, vagy csak úgy, magában elkészített lazaccal meglepni a családot. De az előkészületek is legalább annyira fontosak a végeredményt illetően, mint a lazac sütése. Lehetőleg mindig friss halat vásároljunk, amit ezután megszabadítunk a szálkáktól! Filé esetében jó esély van rá, hogy nem tartalmaz szálkát, de sütés előtt ezt sem árt ellenőrizni.
Mire figyeljünk?
A grillrács mindig legyen forró és tiszta. A lazac sütése során a magas hőmérséklettől a hal karamellizálódik és ezáltal füstös aromát kap. Ha a rács nem melegszik fel kellőképpen, akkor a lazac kiszáradhat és könnyen odaragadhat. A receptek alapján jobban járunk, hogyha nem távolítjuk el a bőrét, mert sütés közben védi a halat a kiszáradástól, továbbá nem engedi, hogy szétessen. A bőrt a sütést követően el lehet róla távolítani, de ezzel együtt is fogyasztható, mivel ropogós csemegének számít.
A legfontosabb dolog talán az, hogy ne süssük túl, mert kiszárad. Oldalanként a 3-4 perc sütés bőven elegendő. Elég csak arra gondolni, hogy a lazac nyersen is fogyasztható, például sushiként.
A receptekből kiderül, hogy a fűszerezést sem kell túlzásba vinni, mivel ez egy eleve ízletes húsú hal. Kevés sóval és némi zöldfűszerrel tökéletes ízvilágot varázsolhatunk a tányérra. Ami viszont elmaradhatatlan az a citrom és a lime.
(X)