Meglepő módon gulyásleves receptből is számtalan variáció létezik, egyre többen készítenek csirkehúsból, vagy akár birkahúsból is gulyáslevest, mégis a hagyományos a sertéshúsból, illetve a marhahúsból készült változat.Mi most egy sertéshúsból készült gulyásleves receptet mutatunk!
A gulyásleves régen vidéken is rendszeresen az asztalra került, mivel igen laktató tartalmas ételről van szó, így a kemény fizikai munkát végző férfiak is jól laktak vele. Ha igazán finom gulyáslevest szeretnél készíteni, csak zsírt használj fel a főzés során, és a friss paradicsom és paprika is nagyban hozzájárul a tökéletes gulyásleveshez.
Hagyományos gulyásleves recept sertéshúsból
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
1 evőkanál zsír
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál édesnemes pirospaprika
1 kis kanál őrölt köménymag
2-2 db zöldpaprika és paradicsom
50 dkg burgonya
Só, bors
2-3 sárgarépa
1 fehérrépa
A csipetkéhez:
1 tojás
5-6 evőkanál liszt
Elkészítés:
A sertéshúst vágd fel kis kockákra, a hagymát is pucold meg és vágd fel ezt is kis kockára. Egy nagyobb lábosban forrósítsd fel a zsírt és tedd bele az aprított hagymát, és dinszteld meg. Ezután szórd meg a pirospaprikával, és ereszd fel egy nagyon kevés vízzel. A dinsztelt hagymához add hozzá a felkockázott húst, ízesítsd sóval és borssal, majd fedővel letakarva párold át, amíg zsírjára nem sül.
Ezután mehet bele a felkockázott paradicsom és paprika, a sárga és fehérrépa, és a zúzott fokhagyma, a fűszerek, és ismét öntsd fel egy kevés vízzel, hogy párolódjon.
Amikor a hús már félig megpuhult öntsd fel 1,5 liter vízzel, végül add hozzá a felkockázott burgonyát. Mielőtt a burgonya is teljesen megfőne, szaggass bele csipetkét, és forrón tálald a levest.
Nagyon finom lesz a gulyásleves, ha a végén teszel bele friss aprított petrezselyem levéllel, és egy kis csípős paprikát is kínálhatsz mellé, valamint a friss ropogós kenyér se maradjon le mellőle.