Hétvége van, jó lenne valamit főzni a lurkóknak, de semmi kedved órákig álldogálni a tűzhely mellett? Ilyenkor aranyat ér egy adag fagyasztott lángos tészta, amelyet kiolvadás után percek alatt kilehet sütni. A lángos tészta nem más, mint egy kelt tészta, amely bizony remekül fagyasztható, és felengedés után, ha kisütöd pont olyan finom ropogós és puha lángost fogsz tudni sütni, mintha frissen keverted volna be a tésztát. Nem kell időt pazarolni a tészta elkészítésére, kelesztésére, keverésére, csak kiveszed előző este a mélyhűtőből a fagyasztott tésztát és másnap máris sütheted a finom lángosokat, a gyerekek legnagyobb örömére.ű
Természetesen a kelt tésztából nem csak lángost, de pizzát, kalácsot, és fánkot is tudsz sütni, de akár kis lángos golyókat, vagy fánk golyókat is tudsz készíteni.
Amikor úgy érzed, van időd és türelmed lángos tésztát bekeverni és keleszteni, készíts tripla mennyiséget, ezt oszd el három részre. Az egyik részt süsd ki frissen, a másik kettőt pedig tedd be egy fagyasztóba való zárható dobozba, vagy fagyasztós zacskóba és írd, rá pontosan mit tartalmaz a csomag és azt is mikor készítetted.
Amikor szeretnél lángost sütni, előző este vedd ki a fagyasztóból a lángos tésztát, és tedd át a rendes hűtőbe, vagy ha hideg a konyha a pultra is kiteheted éjszakára. A túl melegben előfordulhat, hogy a lángos tészta újra életre kel, és elkezd növekedni, ezért inkább a tésztát egy nagyobb tálba tedd bele. Ha pedig sürgősen szeretnél lángost sütni a fagyott tésztát, tedd be a mikrohullámú sütő olvasztó programjára, vagy a sütőbe 40 fokra, és máris használhatóvá válik a tészta.
A felengedett lángos tésztát ugyanúgy használd, mint a frisset, formázd és süsd ki.
A fagyasztott kelt tésztát maximum három hónapig érdemes a fagyasztóban tárolni, és a felengedett tésztát nem szabad újra visszafagyasztani. A frissen bekevert lángos tészta pedig a sima hűtőszekrénybe is maradhat akár 4-5 napig is, de a tetejét kend meg olajjal tegyél rá Folpackot.
Végül mutatunk neked egy szuper finom lángos receptet, ha kedvet kaptál a fagyasztáshoz, máris el tudod az első adagot készíteni. A lángoshoz mindössze lisztre, vízre és élesztőre van szükséged, sütés után pedig ízlés szerint pakolhatod meg, sajttal, tejföllel, fokhagymával, szinte bármivel.
A legjobb Balatoni lángos recept
- Hozzávalók 80 dkg finomliszt
- 4 dl víz
- 1 tk só
- 0.5 teáskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
Elkészítés:
Egy bögrébe önts bele fél deciliter nagyos nem túl meleg tejet, majd morzsold bele az élesztőt, és a cukrot. Ez után meleg helyen hagyd, hogy az élesztő felfusson. Keverd össze a lisztet az élesztővel, és vízzel és gyúrd addig, hogy formázható tésztát kapj.
Ezután egy konyharuhával takard le a tésztát, és hagyd kelni 15-20 percig. Végül fogj egy adag tésztát, és olajos kézzel kissé húzd szét és forró olajban süsd ki a lángost.
Tippek a lángos sütés mellé:
Amikor a tészta megkelt, ne keverd át újra, mert akkor nem lesz szép levegős a lángosod.
A lángos mindig csak bő forró olajba süsd, mert ha az olaj nem elég meleg a lángos megszívja magát az olajjal. Ezután kicsit csökkentsd a hőfokot és gyorsan kell mindkét oldalát szép pirosra sütni.
A kisült lángost soha ne rakd egymásra, mert így leveszti a ropogós jellegét.
Akkor jó az olaj hőmérséklete, ha a lángos kb. két perc alatt megsül, a túl hideg és a túlforró olaj sem jó a sütéshez.
A lángos tésztát úgy nyújtsd ki, hogy a közepe vékony legyen és a széle kis vastagabb, ha túl vastag a lángos tészta nem fog ropogós lenni a sütés után.
A lángos tészta akkor igazán ropogós, ha sütés előtt lehűtöd, ezért a friss tésztát is érdemes sütés előtt egy időre a hűtőszekrénybe tenni, kelesztés után.
Ha pedig szeretnél még többet megtudni a kelt tészta készítéséről, megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre tökéletes kelt tésztát készíteni kezdőként.