Hagyományos babgulyás recept

 A babgulyás egy hagyományos magyar étel, mely nagy népszerűségnek örvend. Nem is csoda. Hiszen imádjuk a babot, és imádjuk a gulyást is, ha a kettőt összetesszük, abból csakis valami szuper finomság születhet. A konyhában készítve is remek, de ha itt a nyári szezon, használd ki, és mindenképpen készítsd el bográcsban is, mert úgy az igazi!

Babgulyás készítés

A babgulyás nem egy gyorsan elkészülő étel, a húsnak és a babnak is idő kell, míg puhára fő. De egy picit mégis fel lehet gyorsítani a folyamatot, ha konzerv babot használsz. Ez nem túl autentikus, de praktikus megoldás. Annak érdekében, hogy tudjál választani, megosztjuk veled a hagyományos receptet, és a konzerv babos változatot is. Ízleni biztosan mindkettő fog!

 

Hagyományos babgulyás fejtett babból

 

Hozzávalók:

50 dkg marhahús (marhalábszár vagy nyak)

30 dkg fejtett bab

1 nagy fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

3 db tévépaprika

ízlés szerint egy erőspapika (elhagyható)

2 szem paradicsom

2 közepes szál répa

1 szál fehérrépa

1 kicsi zeller

egy evőkanál fűszerpaprika

babérlevél

zsír vagy olaj

só, bors

 

Elkészítése:

A babot már előző nap áztasd be. A vöröshagymát vágd finomra, és 4 evőkanál zsíron vagy olajon dinszteld üvegesre. Tedd hozzá a felszeletelt fokhagymát, és forgasd át párszor a zsiradékon, hogy kicsit megdinsztelődjön. A felkockázott húst forgasd meg lisztben, a felesleget rázd le róla, aztán dobd a hagymára, és pirítsd fehéredésig. A liszt el is hagyható, de ettől kap az alap egy kis sűrűséget, ami nem fog a leves kárára válni. Kockázd fel a paprikát, paradicsomot, szeleteld fel a répákat, és a félbevágott zellert. A zellert kockára is vághatod, ha a család szereti és meg fogja enni, de ha nem, akkor érdemes csak kettévágni, hogy ki lehessen dobni, ha elkészült a leves. A zöldségeket hagyd pár percig dinsztelődni, majd szórd hozzájuk a pirospaprikát, keverd el a zsiradékban, aztán dobd hozzá a babérlevelet is. Öntsd fel vízzel, és mikor már forr, tedd bele a babot, sózd, borsozd ízlés szerint, és addig főzd a levest, míg a bab és a hús is vajpuha lesz.

 

Babgulyás készítése konzerv babból

 

Hozzávalók:

40 dkg marhahús

2 fehérbab konzerv

egy nagy fej vöröshagyma

1 közepes paradicsom

2 közepes szál sárgarépa

2 zöldpaprika

1 szál fehérrépa

1 csokor petrezselyemzöld

1 fél zeller

őrölt kömény

őrölt pirospaprika

babérlevél

zsír vagy olaj

só, bors

 

Elkészítése:

A finomra vágott vöröshagymát zsiradékon dinszteld üvegesre. Add hozzá a felaprított fokhagymát is, és egy percig dinszteld tovább. A felkockázott húst dobd a hagymára, és pirítsd fehéredésig. (Lehet itt is lisztben forgatott hús, mint az előző receptben). Ezután keverj hozzá egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikát, majd önts rá kevés vizet, hogy ne keseredjen meg. Párold a húst félpuhára. Ezután add hozzá a felkockázott paradicsomot, paprikát, felkarikázott répákat. Öntsd fel vízzel, ízesítsd sóval, borssal, köménnyel. Mikor már puha a hús és a zöldségek, a leszűrt konzervbabot is tedd a levesbe, add hozzá a felaprított petrezselyemzöldet, forrald vissza a levest, és mikor egyet rottyan, már kész is.

 

A babgulyás tradicionálisan marhahússal készül, de sertéshússal is finom. Ha utóbbit választod, akkor sertéslapockával érdemes megfőzni.

 

Jó étvágyat!

A cikk folytatásában: 3 villámgyors kevert süti recept hétvégére

 

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.