Biztos mindenki járt már úgy, hogy főzni kell valamit, de se ötlete se ideje nincs túl sok. Ilyenkor érdemes körbenézni a kamrában, és felfedezni az alapanyagokat, majd ezekből valami finomat gyorsan összedobni.
Nézzük a leggyakoribb alapanyagokat , és hogy mit tudunk belőle készíteni.
-
Rizs
A rizsből legtöbbször csak egy sima egyszerű köretet készítünk, vagy ha van otthon mirelit zöldborsó, akkor egy rizibizit. Pedig számtalan gyors egytál étel készíthető rizsből:
Rizottó számtalan variációban, rizsfelfújt, különböző rizs levesek, rizsgombóc, rizses hús, tejberizs, rizses lecsó.
-
Sertés hús
Ha épp egy darab sertéscomb, vagy lapocka marad a mélyhűtőben, készíthetünk belőle sima sült húst, brassóit, gulyáslevest, pörköltet, mustáros húst, tarhonyás húst, tárkonyos ragú levest,székelykáposztát, rántott húst.
3.Darált hús
Ha darált hús van a hűtőben, vagy egy darab hús, amit letudunk darálni, készülhet belőle fasírt, húsgolyó, bolognai szósz, chilis bab, töltött paprika, darált hússal töltött paprika, vagy paradicsom,tepsis krumpli, vagy rakott tészta,rakott káposzta.
-
Hüvelyesek
Akár mirelit, akár üveges formában vannak a hüvelyesek a kamrában, számtalan étel készíthető belőlük.
Zöldbab, lencse, zöldborsó, sárgaborsó főzelék,vagy leves, csülkös bableves, lencse fasírt, tésztaételek, pl. zöldborsóval gazdagítva, chilis bab, babfőzelék, rizibizi, franciasaláta, lencsesaláta.
5 .Tészta
Tészta szinte mindig van a kamrában, így már csak egy kiegészítő élelmiszerre van szükségünk, és máris kész a gyors ebéd, vagy vacsora.
Mákos tészta, túrós tészta, rakott tészta, sajtos tejfölös tészta, milánói, bolognai, tésztasaláta, tejszínes sonkás tészta, tonhalas tésztasaláta,paradicsomos fokhagymás tészta, káposztás tészta,tejszínes csirkés tészta.
-
Burgonya
A burgonyából készíthető : krumpli főzelék, rakott krumpli, krumplis tészta, krumpli leves, hájban sült burgonya tejföllel, krumpli saláta, krumplis pogácsa, burgonyakrokett, burgonyás lángos,tepsis burgonya, tócsni.
-
Gomba:
A gomba sokáig nem tárolható, de a gomba konzerv ,vagy a fagyasztott gomba sokáig eltartható.
A gombából készíthetünk gombalevest, gomba pörköltöt, tejszínes gombás tésztát, gombás fasírtot, töltött gombát, gombás húst, rántott gombát,gombás pizzát.
-
Hagymafélék
Azt gondolnánk, hogy a hagyma csak az étel ízesítésére szolgál, pedig számtalan finom étel készíthető a hagymából.
Készíthetünk pl. finom hagymalevest, vagy zöldséggel, illetve hússal töltött hagymát. Fokhagymából is főzhetünk finom fokhagymalevest, hagymás babot, hagymás csirkét, vagy süthetünk alufóliába csomagolt hagymát.
A lilahagymából finom krumpli saláta készíthető, ha pedig sok hagyma maradt meg a kamrában készítsünk remek hagymalekvárt belőle.
-
Savanyú káposzta
A savanyú káposzta konzerv formájában szintén sokáig eltartható, de ízben a friss savanyú káposzta sokkal finomabb. De ha nincs ötletünk mit főzzünk, és van otthon a kamrában egy doboz savanyú káposzta bátran készítsünk belőle székelykáposztát, káposztalevest, káposztás sztrapacskát, rakott káposztát, korhelylevest, vagy káposztás sült húst.
-
Csirke
A Magyar konyha egyik legtöbbet vásárolt élelmiszere a csirkehús, hiszen az ára is igen kedvező, és számtalan variációban elkészíthető.
Főzhetünk belőle csirkehúslevest, de a klasszikus csirkepörkölt is jó választás. Süthetünk csirkecombot, csípős csirke szárnyakat, a csirkemellből pedig készíthetünk szaftos mézes mustáros csirkét. Salátába is tehetünk finom sült csirkemellet, vagy roston is elkészíthetjük.
A zuzázból ,májból remek pörkölt, vagy rizottó készülhet, de a csibe fasírt, és a csibeburger is a család kedvence lesz. Csirkéből főzhetünk vadast, vagy brassóit is, nyáron pedig nyársra húzva grillezhetjük is.