Citromlekvár házilag
Hozzávalók:
2 kg bio citrom
60 dkg cukor
Elkészítése: Forró vízben megmosunk és letörölgetünk 2 kg, lehetőleg vékonyhéjú, lédús citromot. Vékony karikákra vágjuk, magjait kiszedjük, mert megkeseríthetik a dzsemet. A citromkarikákat ép zománcú vagy rozsdamentes lábosba rakjuk. Ráöntünk 2 l vizet, és 24 órán át, állni hagyjuk. Másnap ugyanebben a lében addig főzzük, amíg a citromhéj fehér része üvegessé nem válik. Ekkor beleszórunk 60 dkg kristálycukrot, és folyton keverve további 20 percig főzzük. Forrón tiszta, kiforrázott, kisebb üvegekbe töltjük.
Rögtön lekötjük, és 24 órán át, száraz gőzben hagyjuk. Sötét, hűvös helyen tároljuk. Nagyon finom, különösen süteménytöltelékekbe, krémekbe, pudingokba. Vajas kalácsra vagy péksüteményre kenve is fogyasztható. Ha valaki édesebben szereti, kg-onként 10-15 dkg-mal növelje a cukor mennyiségét.