Ha unod már a megszokott leveseket, és meglepnéd a családod valami igazán különleges finomsággal, készíts egy túrógombóc levest.
Ez a leves akkor is elkészíthető, ha épp nincs otthon friss zöldség, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, hiszen csak néhány egyszerű alapanyag kell hozzá, és még a kezdő háziasszonyok is elkészíthetik könnyedén.
Túrógombóc leves
Hozzávalók:
15 dkg tehéntúró
2 csapott evőkanál búzadara
1 tojás
5 dkg vaj (vagy margarin)
2 tyúkhúsleves-kocka
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 csokor kapor
Ízlés szerint őrölt fehér bors és só.
Elkészítés:
A tojások sárgáját keverd ki 2 dkg olvasztott, de nem forró vajjal, és egy csipet sóval. A friss kaprot mosd meg és aprítsd fel egy késsel, majd a felét add hozzá a tojáshoz. A túrót egy villával törd át, és a búzadarával együtt keverd a tojásos keverékhez.
A maradék tojásfehérjét robotgéppel verd kemény habbá, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, keverd hozzá a túrós masszához. Az így kapott masszát hagyd kb. 15-20 percig pihenni, hogy a dara megszívja magát nedvességgel.
Amíg a massza pihen, egy lábosban forrósíts egy kevés vajat, szórd rá a lisztet, és pirítsd le világos zsemleszínűre, állandó keverés mellett.
Ezután a lábost húzd le a tűzről és szórd bele a kapor másik felét, majd keverd össze, végül öntsd fel 3-4 dl vízzel, és tedd bele a húsleveskockákat is. Ízesítsd sóval, és borssal ízlés szerint. A tejfölt egy kevés levessel keverd el simára, majd ezt is add hozzá az alap léhez.
Miközben a leves lassan forr, a túrós masszából nedves kézzel vagy vizes kiskanállal szaggass ki egészen apró dió méretű gombócokat és óvatosan enged bele őket a levesbe. KB 10-15 perc múlva a gombócok feljönnek a leves tetejére, ekkor már zárd el a lángot az edény alatt. Ha szükséges még tudod ízesíteni a levest, sóval, borssal és fűszerekkel.
A folytatásban mutatunk neked 5 gyorsan elkészíthető epres sütemény receptet