Íme, a hagyományos csörögefánk receptje

 A csörögefánkot hagyományosan a farsangi időszakban készítjük, de természetesen bármikor megsütheted, ha finom fánkra vágysz. A csörögefánk annyiban hasonlít a szalagos fánkhoz, hogy ezt is forró zsírban vagy olajban sütjük, de ez nem kelt tésztából készül. Ettől azonban nem kevésbé finom, viszont az elkészítése egyszerűbb.

A csöröge szót hazánkban első ízben 1565-ben jegyezték fel. A nevét feltehetően a sütés közben hallható hangokról kapta, vagy a ropogósra sült fánkok „csörgéséről”. Hagyományos ünnepi étel, melyet nem csak a farsangi időszakban, hanem családi ünnepek alkalmával is fogyasztottak. Más népies nevei a herőce és a forgácsfánk. Lássuk, hogyan készül ez a finomság.

 

Csörögefánk recept  1.variáció

 

Hozzávalók:

finomliszt

4 tojássárgája

2 evőkanál cukor

3 evőkanál tejföl

1 kanál rum vagy pár csepp rumaroma

egy csipet só

a sütéshez zsír vagy olaj

 

Elkészítése:

Egy keverőtálban alaposan keverd ki a sárgáját a cukorral. Add hozzá a tejfölt, a rumot vagy rumaromát, és egy csipet sót. Adjál hozzá kanalanként annyi lisztet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjál. Alaposan gyúrjad össze, aztán tedd félre pihenni fél órára. Lisztezett konyhaasztalon nyújtsad ki fél cm vastagságúra, aztán derelyevágóval vágjál rombusz alakokat belőle. A két vége közelében késsel ejtsél egy-egy bevágást, melyeken keresztül dugjad át a tészta végeit. Úgy is lehet csinálni, hogy a közepén ejtesz egy vágást, és csak a tészta egyik végét húzod át rajta. Bő, forró olajban vagy zsírban süssed szép pirosra, egyik oldalát fedő alatt, a másikat már fedő nélkül. Mikor megsült, papírtörlőre szedd ki, és hintsed meg fahéjas porcukorral.

 

Csörögefánk recept  2.variáció

 

Hozzávalók:

20 púpozott evőkanál liszt

egy evőkanál sütőpor

3 púpozott evőkanál cukor

3 evőkanál tejföl

100 gramm margarin            

2 tojás

a sütéshez zsír vagy olaj

 

Elkészítése:

A lisztet tedd egy tálba, morzsold bele a margarint, majd add hozzá az összes, többi hozzávalót, és lisztezett asztalon gyúrjál belőle tésztát. Pihentesd 20 percig, aztán nyújtsad fél cm vastagságúra. Derelyevágóval vagy késsel vágjál rombusz formákat belőle, közepén vágjál bele a formába, és a vágáson át húzzad át a tészta egyik sarkát. Forró olajban süssed ki a fánkokat, mindkét oldalukat szép pirosra. Szedd ki papírtörlőre, és porcukorral, fahéjas porcukorral, vagy vaníliás cukorral hintsed meg.

 

Jó étvágyat!

Esetleg ez a recept is érdekelhet téged: 3 mennyei farsangi fánk recept a farsangi bálra      

                                                                         

 

 

 

 

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.