3 mennyei farsangi fánk recept a farsangi bálra

 Ha itt a farsang időszaka, akkor a fánk nem hiányozhat az étkezőasztalról. Ezt a népszerű finomságot már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották, és általában mézzel vagy halszósszal gazdagították. A mi hagyományos farsangi fánkunk kelt tésztából készül, és inkább finom lekvárral kínáljuk. Mutatunk neked 3 remek fánk receptet.

Fánkból mindig sokat süssél, ne aprózzad el, mert ha a család és a barátok rájárnak a farsangi bulin, egykettőre elfogy. Ezért inkább több legyen, mint kevesebb. A fánkkészítés során figyelj arra, hogy a dagasztás, a kelesztés és a szaggatás során is meleg vegye körül a fánktésztát, és ne érje hideg.

 

Farsangi fánk recept 1.variáció

 

Hozzávalók:

1 kg liszt

5 dkg élesztő vagy 2 csomag szárított élesztő

1 evőkanál kristálycukor

6 evőkanál porcukor

9 dl tej

12 dkg olvasztott vaj

6 tojás

1 csomag vaníliás cukor

1 kávéskanál só

egy evőkanál citromlé

két kanál rumaroma

napraforgóolaj

 

Elkészítése:

Egy kis tálban vagy nagyobb pohárban futtasd fel az élesztőt, ehhez 1 dl langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, és keverj hozzá egy evőkanál kristálycukrot. Tedd meleg helyre pihenni. A tojásokat válaszd szét sárgájára és fehérjére, a fehérjéket verd fel kemény habbá. Ha már felfutott az élesztő, egy nagy keverőtálba tedd az összes hozzávalót, lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, tojássárgájákat, vajat, sót, citromlevet, rumaromát, a felvert habot és a felfutott élesztőt. Egy fakanállal addig verjed a tésztát, míg szép, hólyagos nem lesz. Takard le, tedd félre meleg helyre kelni. Mikor szép nagyra megkelt, belisztezett konyhaasztalon nyújtsad ki két cm vastagságúra a tésztát, szaggasd ki egy pohárral, aztán takard le, és újra hagyjad kelni. Egy nagy lábosban forrósítsál annyi olajat, hogy a fánkok úszhassanak benne sütés közben. Tedd a fánkokat a forró olajba, és ha már aranyszínű az egyik oldaluk, fordítsad meg, és süssed meg a másik oldalát is. Így alakul ki rajtuk középen a jellegzetes szalag.  A megsült fánkokat vedd ki az olajból, tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat beigya, aztán szórjad meg porcukorral. Kínálj a fánkok mellé baracklekvárt.

 

Farsangi fánk recept 2. variáció

 

Hozzávalók:

750 gramm liszt

5 dkg élesztő vagy másfél csomag sütőélesztő

5 dl tej

6 evőkanál cukor

2 tojássárgája

10 dkg olvasztott vaj

1 csomag vaníliáscukor

egy kávéskanálnyi só

porcukor

napraforgó olaj

 

Elkészítése:

Az élesztőt morzsold bele 1 dl langyos tejbe, és adjál hozzá egy kanálnyi cukrot. Tedd meleg helyre. (Ha szárított élesztőt használsz, akkor azt nem kell felfuttatni, csak egyszerűen a lisztbe keverni.) Miután felfutott, keverőtálban állítsad össze a lisztet, cukrot, sót, tojássárgáját, vajat és a felfutott élesztőt. Kezd el kidolgozni a tésztát egy fakanállal, addig verjed, míg hólyagos nem lesz. Takard le, kelesszed egy órát. Mikor megkelt, lisztezett konyhaasztalon nyújtsad 2 cm vastagságúra, és egy pohárral szaggasd ki. Hagyjad még fél órát kelni, aztán bő, forró olajban süssed ki a fánkokat. Szedd ki papírtörlőre a fánkokat, hintsed meg porcukorral, és kínáld baracklekvárral. Persze más lekvárral is nagyon finom.

 

Farsangi fánk recept 3.variáció

 

Hozzávalók:

500 gramm liszt

egy pohár tej (2,5 dl kb.)

2 tojássárgája

3 csapott evőkanál kristálycukor

egy csomag vaníliáscukor

egy fél csomag élesztő (2,5 dkg)

10 dkg olvasztott vaj

csipet só

 

Elkészítése:

A pohárnyi tejben futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral. Mikor felfutott, add a liszthez, és keverd hozzá a tojássárgáját, olvasztott vajat, cukrot, vaníliáscukrot, és a csipet sót. Fakanállal addig dolgozd ki a tésztát, míg hólyagos nem lesz. Tedd félre kelni egy órát meleg helyre, aztán nyújtsad ki 2 cm vastagságúra. Szaggasd ki egy pohárral, aztán pihentesd még fél órát. Forró, bő olajban süssed ki, nyomj egy kis mélyedést a közepébe, mielőtt az olajba tennéd. Mikor megsült, szedjed papírtörlőre, hintsed meg porcukorral, és tálaláskor a közepébe tegyél lekvárt.

 

 

Jó étvágyat a finom farsangi fánkokhoz!

 

 

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.