Hagyományos szalagos farsangi fánk recept

Közeleg az iskolában a farsangi mulatság, és sütni szeretnél egy finom puha és omlós fánkot? Akkor ezt a receptet érdemes kipróbálnod!A fánk sütés nem egy nagy ördöngösség, mindössze az alapanyagok minőségére és a jól kidolgozott tésztára kell odafigyelned. A fánk számtalan variációban elkészíthető, hiszen a belsejébe tehetsz csokoládét vagy lekvárt, de belemárthatod olvasztott csokiba és kókuszreszelékbe is.

Farsangi fánk

Hagyományos szalagos farsangi fánk recept

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

 7 dkg vaj vagy sütőmargarin

 3-4 dl tej

 6 tojás sárgája

3 dkg élesztő

1 evőkanál cukor

1 evőkanál rum

 1 zacskó vaníliás cukor

 1 mokkáskanál só

 A sütéshez bő olaj

A tálaláshoz 2 evőkanál rum

2 dl sárgabaracklekvár.

 

Elkészítés:

A szétmorzsolt élesztőt a cukorral elkevert, 2 dl-nyi langyos tejben old fel, majd letakarva várd, meg amíg az élesztő felfut.

Közben az átszitált lisztet nagy tálba szórd bele és a közepébe vájj egy mélyedést. Ide öntsd bele a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a rumot és a sót, és bő 1 dl tejet. A tésztát addig gyúrd és dagaszd, amíg hólyagossá nem válik. Ekkor dolgozd bele a vajat is. Formálj belőle cipót majd liszttel meghintett tálba rakd bele, és a tetejét is szórd meg liszttel. Ruhával letakarva addig keleszd, amíg eredeti térfogatához képest duplájára nem nő.

 

 Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtsd ki, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy pohárral szaggass belőle kis fánkokat. A deszkán még negyedóráig pihentesd a tésztát. Közben nagy lábosba legalább 5 ujjnyi olajat önts bele és forrósítsd fel. Egyszerre csak kevés tésztát tegyél bele, mert sülés közben a fánkok nagyra nőnek! Az alsó felét fedő alatt süsd aranysárgára, majd megfordítva, már fedetlenül folytathatod a sütést. A megsült fánkokat forrón szórd meg a vaníliás cukorral, és a rummal hígított baracklekvárral tálald.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.