A lecsó az egyik leghíresebb magyar étel, gyorsan elkészül, egészséges és laktató. Ám a télire eltett lecsó, nem csak főételnek lesz majd kiváló, de készíthetünk bele, télen finom pörköltöt, tojásos lecsót, vagy rizses lecsót.
Lecsó fagyasztva
Elkészítése: Egykilónyi paprikához 30 deka paradicsomot és egy fej vöröshagymát veszünk. A hagymát összevagdalva két evőkanál olajon megfonnyasztjuk, beleforgatjuk. Öt percig pároljuk, utána a kicsumázott, ujjnyi csíkokra vágott zöldpaprikát és két gerezd összevagdalt fokhagymát adunk hozzá. Kissé megsózzuk, és puhára pároljuk, rövid lére sütjük. Ha fagyasztani akarjuk, akkora folpackkal bélelt négyszögletes dobozokba rakjuk, amennyire egy alkalommal szükségünk lesz, és egy napra a fagyasztó leghidegebb polcára rakjuk. Másnap a fólia segítségével a dobozból kiemeljük, becsomagoljuk, és ráírva, hogy mi van benne, a fagyasztóba visszarakjuk. Télen csak a lecsókockákat csak fel kell felolvasztani.
Lecsó – készre főzve
Elkészítése: Két evőkanál zsírban sárgára pirítunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát. Fél kg hibátlan paradicsomot szűrőkanálba téve fövő vízbe mártunk, héját lehúzzuk, és ujjnyi szeletekre vágva a hagymához tesszük. Néhány percig erős tűzön pároljuk, és amikor kezd zsírjára sülni, hozzáadjuk a csíkokra vágott, kimagozott kb. 1 kg zöldpaprikát, ízlés szerint sózzuk, és addig pároljuk, amíg a paprika kissé megpuhul, de ne legyen túl puha. Forrón az előmelegített üvegekbe töltjük, tetejére egy csipetnyi benzoesavas nátriumot és egy evőkanál olvasztott zsírt teszünk, szorosan lekötözzük, és száraz gőzbe rakjuk.
Lecsó befőzés üvegben
Elkészítése: Egykilónyi paprikához 30 deka paradicsomot és egy fej vöröshagymát veszünk. A hagymát összevagdalva két evőkanál olajon megfonnyasztjuk, beleforgatjuk. Öt percig pároljuk, utána a kicsumázott, ujjnyi csíkokra vágott zöldpaprikát és két gerezd összevagdalt fokhagymát adunk hozzá. Kissé megsózzuk, és puhára pároljuk, rövid lére sütjük. A lecsóba a végén csipetnyi tartósítószert keverünk, üvegekbe töltjük, a tetejére egy kevés olajat öntünk, hogy szigetelje, és az üveget lezárva szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Télen, a tetején lévő olajat leöntjük róla - ez remek lesz pörköltfélék, gulyás készítéséhez -, úgy használjuk fel.