Savanyú káposzta készítése otthon házilag

Mi, magyarok imádjuk a savanyú káposztát, számtalan hagyományos receptünk fűződik hozzá. Megmutatjuk, hogyan kell otthon házilag elkészíteni a savanyú káposztát télire!

Savanyú káposzta hordóban

A savanyú káposzta vitamintartalma:

A savanyú káposzta fogyasztása nagyon egészséges B1, B2, C vitamin, valamint magas ásványi anyag- és rosttartalma miatt.A keresztesvirágúak családjába tartozik. Erről a növénycsoportról ismeretes, hogy rákellenes anyagot tartalmaznak, így különösen fontosak egészségünk megőrzése szempontjából.

Káposztát otthon is savanyíthatunk. Az eredmény: nagyon finom, tartósítószer –és adalékmentes jóízű káposzta, aminek tovább előnye, hogy mivel ecetet nem tartalmaz, nem annyira savanyú, így gyomrunk számára kímélőbb. Főzés előtt nem is kell kimosni, csak a levét lecsurgatni.
Savanyú káposzta készítése házilag:

2-2,5 kg fejes káposztát vékony csíkokra szeletelünk, majd ezeket keresztben is felaprítjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak a csíkok. Az összevágott káposztát beletesszük egy 5 literes üvegbe. A tetejére szórunk egy kávéskanál őrölt köményt, egy evőkanál friss kaprot, és három babérlevelet, valamint 5 csapott evőkanál sót. Két szelet kenyeret gézbe kötünk, és ezt tesszük a káposzta tetejére. Az üveget végül langyos vízzel felengedjük.

Három nap múlva szobahőmérsékleten tartva készen is van a friss, ropogós savanyú káposztánk. Ekkor kivesszük az üvegből a kenyeret, a káposztánkat pedig hűtőbe tesszük. Kitűnő alapanyaga káposztás ételeinknek, de savanyúságként, nyersen fogyasztva is kiváló.

Burgonyás-húsos rakott káposzta receptje – házi káposztából

1,5-2 kg burgonyát megpucolunk, és felkarikázunk. Két fej vöröshagymát karikákra vágunk.

Előkészítünk 4-5 szelet csirkemellet, besózzuk, és paprikás lisztben megforgatjuk. Hirtelen megsütjük mindkét oldalát forró olajban. A húsokat kivesszük, majd az összevágott hagymát kissé megsózva ebben az olajban megfonnyasszuk.

Egy jénai tálba vagy lábosba egy evőkanálnyi olajat öntünk. A krumplikarikák felét belerakjuk, megsózzuk. A tetejére tesszük a hagymát, a hússzeleteket, és beterítjük annyi káposztával, hogy a tetején még maradjon hely a maradék krumplinak. Azt is ráhalmozzuk. Fűszerezzük ízlés szerint, sóval, köménnyel. Meglocsoljuk 1,5-2 dl olajjal, és hozzáöntünk 1 dl vizet. A sütőt nem kell előmelegíteni. Fedő alatt, takarékon, 2,5-3 óra alatt puhul meg az étel, és érnek össze az ízek.

Bármilyen fűszerrel fel lehet dobni, nagyon finom lesz például egy csipetnyi oregánóval.

Természetesen másfajta hússal is elkészíthető.

Jó étvágyat ehhez az egészséges és finom ételhez!

Jáksó Nóra

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.