Mi, magyarok imádjuk a savanyú káposztát, számtalan hagyományos receptünk fűződik hozzá. Megmutatjuk, hogyan kell otthon házilag elkészíteni a savanyú káposztát télire!
A savanyú káposzta vitamintartalma:
A savanyú káposzta fogyasztása nagyon egészséges B1, B2, C vitamin, valamint magas ásványi anyag- és rosttartalma miatt.A keresztesvirágúak családjába tartozik. Erről a növénycsoportról ismeretes, hogy rákellenes anyagot tartalmaznak, így különösen fontosak egészségünk megőrzése szempontjából.
Káposztát otthon is savanyíthatunk. Az eredmény: nagyon finom, tartósítószer –és adalékmentes jóízű káposzta, aminek tovább előnye, hogy mivel ecetet nem tartalmaz, nem annyira savanyú, így gyomrunk számára kímélőbb. Főzés előtt nem is kell kimosni, csak a levét lecsurgatni.
Savanyú káposzta készítése házilag:
2-2,5 kg fejes káposztát vékony csíkokra szeletelünk, majd ezeket keresztben is felaprítjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak a csíkok. Az összevágott káposztát beletesszük egy 5 literes üvegbe. A tetejére szórunk egy kávéskanál őrölt köményt, egy evőkanál friss kaprot, és három babérlevelet, valamint 5 csapott evőkanál sót. Két szelet kenyeret gézbe kötünk, és ezt tesszük a káposzta tetejére. Az üveget végül langyos vízzel felengedjük.
Három nap múlva szobahőmérsékleten tartva készen is van a friss, ropogós savanyú káposztánk. Ekkor kivesszük az üvegből a kenyeret, a káposztánkat pedig hűtőbe tesszük. Kitűnő alapanyaga káposztás ételeinknek, de savanyúságként, nyersen fogyasztva is kiváló.
Burgonyás-húsos rakott káposzta receptje – házi káposztából
1,5-2 kg burgonyát megpucolunk, és felkarikázunk. Két fej vöröshagymát karikákra vágunk.
Előkészítünk 4-5 szelet csirkemellet, besózzuk, és paprikás lisztben megforgatjuk. Hirtelen megsütjük mindkét oldalát forró olajban. A húsokat kivesszük, majd az összevágott hagymát kissé megsózva ebben az olajban megfonnyasszuk.
Egy jénai tálba vagy lábosba egy evőkanálnyi olajat öntünk. A krumplikarikák felét belerakjuk, megsózzuk. A tetejére tesszük a hagymát, a hússzeleteket, és beterítjük annyi káposztával, hogy a tetején még maradjon hely a maradék krumplinak. Azt is ráhalmozzuk. Fűszerezzük ízlés szerint, sóval, köménnyel. Meglocsoljuk 1,5-2 dl olajjal, és hozzáöntünk 1 dl vizet. A sütőt nem kell előmelegíteni. Fedő alatt, takarékon, 2,5-3 óra alatt puhul meg az étel, és érnek össze az ízek.
Bármilyen fűszerrel fel lehet dobni, nagyon finom lesz például egy csipetnyi oregánóval.
Természetesen másfajta hússal is elkészíthető.
Jó étvágyat ehhez az egészséges és finom ételhez!
Jáksó Nóra