Tejszínes citromos csirke recept:
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg csirkemell vagy - comb
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis zellergumó
1 hagyma
5-6 szem egész fekete bors
1,5 dl tejszín
1 csomó petrezselyem
1 citrom leve és reszelt héja
só
3 dkg vaj
2 csapott evőkanál liszt.
A megmosott és darabokra vágott csirkemelleket és - combokat a karikára vágott zöldséggel együtt feltesszük főni, annyi vizet adva hozzá, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, a hagymát és a fekete borsot fűszerzacskóba téve főzzük bele. Amikor a hús megfőtt, a fűszerekkel együtt kiszedjük az edényből, a levét világos vajas rántással berántjuk, hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, visszahelyezzük a húst, és rövid ideig együtt felfőzzük. A tűzről levéve, forrón sűríthetjük még egy tojássárgájával is.
A tejszínes citromos csirke mellé adhatunk párolt rizst, de régebben forró vízzel feleresztett pirított darával tálalták. Ha kímélő ételnek szánjuk, kényesebb gyomrúaknak, a hagymát és a fokhagymát elhagyhatjuk belőle. Nem muszáj kidobni a zöldséget sem, áttörve hozzákeverhetjük a mártáshoz.