Az almás rétes mindig is a házi sütészet egyik kihagyhatatlan klasszikusa volt, de most egy kis extra twist-szel még izgalmasabbá tehetjük ezt a tradicionális süteményt. Az alábbi recept két rúd finom, extra almás rétest eredményez, ami garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbókat.
Karácsonyi almás rétes recept
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap
- 1 kg savanykás alma
- 15 dkg házi sárgabaracklekvár
- 1 db egész tojás
- 15 dkg búzakorpa
- Ízlés szerint kevés cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 5 dkg mazsola
- Fél dl olaj a réteslap kenéséhez
Elkészítés:
-
Töltelék elkészítése:
- Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, majd héjastól lereszeljük.
- Hozzáadjuk a darált diót, a búzakorpát, a sárgabaracklekvárt, a mazsolát, kevés cukrot és az őrölt fahéjat.
- A masszát alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a habosra felvert tojást.
-
Réteslapok előkészítése:
- A réteslapokat kibontjuk és egy nedves konyharuhára terítjük.
- Az olajjal bekenjük, majd az egyik adag tölteléket egy csíkban a szélére kenjük.
-
Feltekerés:
- A konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük a rétest, majd a kikent sütőlemezre gurítjuk.
- Ugyanezt megismételjük a másik adaggal is.
-
Sütés:
- A sütőt közepesen melegre előmelegítjük.
- A réteseket szép pirosra sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
-
Tálalás:
- Ha a rétesek kihűltek, felszeleteljük őket.
- A végeredmény körülbelül 16 csodálatos rétes-szelet, melyekkel vendégeinket kényeztethetjük.
Ez az extra almás rétes recept ideális választás, ha valami különlegeset szeretnénk kínálni. A finom töltelék és a ropogós réteslapok tökéletes harmóniájával garantáltan elnyeri mindenki tetszését. Jó étvágyat kívánunk!