Ennyi D-vitaminra van szüksége a szervezetednek, a téli megfázásos időszakban

 Naponta tíz perc napozás, és máris biztosítod a szervezeted számára szükséges D-vitamint. Ezért nevezik a napfény vitaminjának. Bőrünkben a napfény hatására termelődik, ezért pótlására főként csak a hideg évszakokban van szükség, amikor nem ér bennünket elegendő napsugárzás. De vajon mennyire van szükségünk?

D vitamin

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin. Elővitaminja, az ergoszterin, a bőrben tárolódik, és az ultraibolya sugárzás, azaz napfény hatására alakul D-vitaminná. Az ergoszterin természetes forrásai az élesztő és a növényi olajok, míg D-vitaminhoz táplálék útján halmáj, zsíros halak, tojássárgája, vaj és tej fogyasztásával juthatunk.

 

Mi a D-vitamin szerepe a testben?

 

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, hiányában csökken a bélben a kalcium- és a foszfátfelszívódás, csökken a csontok mésztartalma, ezért törékennyé, vékonnyá válnak. Gyermekkorban ezt az állapotot nevezzük angolkórnak, felnőtteknél csontlágyulásnak. Angliában régebben az iparvárosok szegény részeiben a téli hónapokban a kevés napfény következtében nagyon gyakori volt ez a betegség, innen ered az elnevezése.

A D-vitaminnak a csontok egészségének védelmén túl szerepe van a daganatos betegségek – prosztata-, mell- és vastagbélrák – kockázatának csökkentésében, és az immunrendszer megfelelő működésében. Ezért fontos gondoskodni a pótlásáról a téli, megfázásos időszakban.

 

Kiknél nagyobb a D-vitamin hiány kialakulásának kockázata?

 

  • Az anyatejjel táplált kisbabáknál szükség lehet D-vitamin kiegészítésre, mivel az anyatej D-vitamintartalma általában nem fedezi a baba igényeit.

 

  • Sötétebb bőrű embereknél is hiány léphet fel. Ugyanakkor napozás hatására sem termelődik a bőrben kellő mennyiségben, ha fényvédőt használunk. Ezért lehet szükség a pótlására még nyáron is világosabb bőrűeknél is, akik kevesebb idő töltenek a napon, és jobban óvják magukat a napsugárzástól.

 

  • A Crohn-betegség (az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége) és a lisztérzékenység szintén növeli a D-vitamin hiány kockázatát.

 

  • Túlsúly esetén is érdemes a D-vitamin szintet ellenőriztetni, mert a lerakódott testzsír megkötheti a D-vitamint – zsírban oldódó vitaminról lévén szó – és emiatt nem hasznosul a szervezetben.

 

  • Az idősebbek szervezete nem képes olyan hatékonyan átalakítani a D-vitamint aktív formába, ezért náluk is fokozott a hiánybetegség kockázata.

 

3 természetes D vitamin forrás

A D vitamin bevitel egész évben fontos. Íme három természetes D vitamin forrás, amely nap mint nap kéznél vannak. A D-vitamin az agy vitaminja. Többek között. Ahogy a csontoké, a növekedésé, a jókedvé és a termékenységé is. Kisgyermekek, kismamák, és idősebbek számára kötelező pótolni! Még tablettát sem kell szedni, hiszen a természetben is előfordul. Lássunk néhány példát!

D vitamin források:

  1.  A tojás. Ezerféleképpen felhasználható, készülhet belőle sütemény vagy palacsinta, bundás kenyér vagy rántott szelet. Könnyen beszerezhető, mindenki szereti. Ráadásul sok más jótékony hatása is van.
  2. A margarin. Megvetett élelmiszer, mégis magas a D-vitamin tartalma! Ha szereted az igazi, vastagon megkent, margarinos kenyeret, vagy a margarinos süteményeket és sülteket, akkor itt egy ok, amiért nem feltétlenül kell lemondanod róluk!
  3. Bármilyen tejtermék. Tej, vaj, joghurt, kefir, túró és társai. Igazi kedvencek! Akár nasik is lehetnek: például a krémtúró, vagy a gyümölcsjoghurt formájában. Mennyei!

+ 1., A legtöbb D-vitaminhoz pedig akkor jutsz, ha sokat vagy a napon! Menjetek ki a családdal a parkba, a játszótérre, szervezzek szabadtéri programokat, de az is elég, ha csak sétálsz egyet, hogy „kiszellőztesd a fejed”!

Bármelyiket is válaszd, egy biztos: boldogabb és egészségesebb leszel!

 

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

 

A D-vitamin hiány nagyon gyakori a népesség körében. Napi ajánlott mennyisége az életkortól és egyéni igényektől is függ. Egyéves korig 400 NE (Nemzetközi Egység), egyéves kortól 70 éves korig 600 NE, 70 éves kor felett 800 NE az ajánlott napi adagja. Átlagosan 400-800 NE, azaz 10-20 mikrogramm a megfelelő napi mennyiség a többség számára. Terhesség és szoptatás idején a napi szükséges mennyisége 600 NE. A D-vitamin hiánya megnöveli a csontritkulás rizikóját, gyengíti a védekezőképességünket, izomgyengeséget okozhat, hajlamosabbá válunk a fertőzésekre, ezért nagyon fontos időnként ellenőriztetni vérünk D-vitamin szintjét. Ideális szintje a vérben 50 nmol/liter, illetve e feletti érték, 125 nmol/liter felett és 30 nmol/liter alatt túl magas, illetve túl alacsony a szintje.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.