A megfázás tüneteinek enyhítése érdekében sokan szinte bármit képesek elkövetni: hiszen gyakran nem csak a munkából esünk ki eme alattomos betegség miatt, de az életkedvünket is nagyon le tudja rontani.
A gyömbér évezredek óta az egyik legfontosabb fűszer és gyógynövény a távol-keleti országokban. Szerencsére már hazánkban is egyre többen fedezik fel: különleges ízével számos fogást tehetünk izgalmasabbá, ám a benne rejlő gyógyító erőt egészségünk szolgálatába is állíthatjuk.
A gyömbér gyógyhatásai tudományosan is bizonyítottak: kiváló gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, serkenti az emésztést és a vérkeringést, enyhíti a hányingert és a gyomorégést. A hideg, megfázásos időszakban is fontos segítség, a gyömbér ugyanis erősíti az immunrendszert, fertőzésellenes hatású, vírusellenes hatóanyagokat tartalmaz, csökkenti a légutak gyulladását, megkönnyíti a légzést, és csillapítja a kellemetlen köhögést.
Lássuk, hogyan lesz hatásos a gyömbér a megfázással szemben:
Számtalan házi praktikát ismerünk éppen ezért a nátha vagy megfázás elviselésének megkönnyítésére: a forró citromos-mézes tea, a csípős húsleves, vagy „erős leves”, a kamillás gőzölés, esetleg az infralámpák használata sokunknak jelent enyhülést a kellemetlen időszakban. Ezek mellett pedig további segítség lehet, ha a gyömbért is bevetjük.
Gyömbér és citrom: együtt a nátha ellen
A gyömbért érdemes citromlével kombinálni, mivel fokozzák egymás gyógyító hatását. A C-vitaminban gazdag citromlé erősíti tested ellenállóképességét, erős antioxidáns és serkenti a fehérvérsejtek működését is. A nátha első jeleire, torokfájásra, fejfájásra, hidegrázásra érdemes gyömbért fogyasztanod. Hogyan teheted ezt a legegyszerűbben? Úgy, ha teát készítesz belőle!
Így készíts gyömbérteát
Egy jó erős gyömbértea készítéséhez végy 25 gramm frissen reszelt vagy 3-4 karika friss gyömbért. Tedd bele 2,5 dl forrásban lévő vízbe, és főzzed tíz percig. Szűrd le, és máris fogyaszthatod. Ízesítheted frissen facsart citromlével és a torokfájás kiváló ellenszerével, mézzel.
Egyszerre nagyobb adagot is elkészíthetsz, hogy napjában többször is kortyolgathasd, és ne kelljen minden adagot külön megfőzni. Végy egy 4-5 cm-es gyömbérdarabot, és karikázd fel, vagy reszeld le. Nem szükséges meghámozni a gyömbért, mivel a főzés után leszűrjük a teát. Fél liter forrásban lévő vízbe tedd bele a felkarikázott vagy lereszelt friss gyömbért. Főzzed 10-15 percig, aztán szűrjed le. Egy-egy csésze gyömbérteába keverj egy-két evőkanál mézet, és friss citromlevet. Ha szereted a fahéjat, tégy fél kávéskanálnyit a forrásban lévő teádba. A fahéj nem csak a tea ízét dobja fel, hanem erősíti a vírusellenes hatását is, és csökkenti a gyulladásokat.
Már egy csésze mézes-citromos gyömbértea enyhülést nyújthat a megfázás okozta panaszokra, ha mégsem, három óra múlva igyál meg még egy csészével. Meglátod, a közérzeted gyorsan javulni fog.
A magyarok még kevéssé ismerik áldásos hatását, pedig sok esetben nem kell hozzá különösebben új dolgokba kezdeni. A gyömbér legegyszerűbb felhasználása talán az, ha meghámozzuk, felaprítjuk és elrágcsáljuk. Így a leghatékonyabb is, azaz így érvényesül a legjobban az egészségjavító hatása.
Ha nincs időnk erre, szerencsés esetben a boltokban is találhatunk, többnyire a fűszerek között szárított gyömbért. Ezt ugyanúgy ehetjük magában, tehetjük egy kanál mézbe, teába, de egyes sülteket is feldobhatunk vele.
Készíthetünk belőle úgynevezett „koktélt”, melyet gyakran az orvosi rendelőben is ajánlanak. Keverjünk össze egy kávéscsészében sok-sok mézet, gyömbért, fokhagymát, erős paprikát és citromlevet! Hagyjuk összeérni, addig vegyünk egy forró zuhanyt! Majd fogyasszuk el, takarózzunk be melegen, és aludjunk egy jó nagyot! Ha nehéz az elalvás, forralt borral megkönnyíthetjük! Másnapra nyoma sem lesz a panaszoknak!