A sót többnyire kerüljük, ha egészségesen szeretnénk étkezni. De biztosan jól tesszük-e ezt vagy csak sót kellene-e váltani? Hogyan segít a problémán a sómentes ételízesítő?
Te is mindig elsózod az ételt?
Ezért gyakran magukat hibáztatják az emberek, pedig ennek az oka sokkal inkább rajtunk kívül áll. Ha ugyanis megnézed a magyar háztartásokban átlagosan, úgy negyven-ötven éve, előszeretettel használt ételízesítők, leveskockák összetevő-listáját, meg fogsz döbbenni. Szinte a fele, ha nem a háromnegyede ezeknek a fűszerkeverékeknek kizárólag hagyományos, önmagában néhány tíz forintos kilónkénti áron is beszerezhető, csak télen esetleg a járda felsózására ajánlott SÓ. Ha éppen mondjuk, egy másik boltban jártál és esetleg egy rosszabb minőségű keveréket vettél, akkor a magasabb sótartalma miatt elsózhatod az ételedet. Nem érdemesebb inkább egy sómentes ételízesítőt vásárolni és ízlés szerint sózni?
Elég sós a leves? Nekem még sótlan. Nekem már nagyon sós.
Ugye, milyen nehéz eltalálni, hogy mennyi só kerüljön pontosan az ételbe ahhoz, hogy a család minden tagjának megfeleljen a sómennyiség? Ilyenkor mindig azt mondjuk, hogy utána sózni még mindig lehet a kész ételt is, viszont akkor, hogyha túl sok só került az ételedbe, már aligha tudsz mit tenni. Hacsak nem valaki extrém sósan szeret enni, egy ilyen pici hiba következménye már az lehet, hogy nem fogja megenni a család a fáradságos munkával készített ebédet. A sómentes ételízesítővel sokkal könnyebb lesz elérni, hogy a család minden tagja, sózási szokásaitól függetlenül, jóízűen elfogyassza az ételt.
Minden só ellenség lenne?
Persze, a sómentes ételízesítő használata egyáltalán nem jelenti azt, hogy mostantól só nélküli életet kellene élni. Hiszen, a közhiedelemmel ellentétben, nem a só, mint olyan számít úgymond ellenségnek. Ami valódi problémát jelent, az a hagyományos „asztali só”, amely sajnos számos káros adalékanyagot tartalmaz. Helyette viszont bátran használhatjuk a sokoldalú, szuperegészséges Himalaya sót, amelyről már szinte legendákat zengenek használói. Ha most kezdesz kísérletezni a Himalaya sóval, akkor pedig kifejezetten ajánlott számodra a sómentes ételízesítő használata, hiszen ezt a sót másképpen kell adagolni, más ízélményt nyújt, mint a korábban megszokott nátrium-klorid. Sokak szerint kevesebb kell a Himalaya sóból, de ezt majd úgyis magad kitapasztalod, ha elkezded a használni. Kezdetben tényleg érdemes a félkész ételbe inkább kevesebbet tenni és esetleg később után-sózni az ételt.
Próbáld ki te is a sómentes ételízesítőt, a hagyományos sót pedig helyettesítsd a Himalaya sóval és élvezd a felejthetetlen, természetes ízélményt az egészségesebb, környezetkímélőbb élet mellett!