Amikor úgy érzed, hogy valami nincs rendben a pocakodban, akkor javasolt segítségül hívni a probiotikumokat. Az emésztési zavarok, hasmenés, székrekedés, puffadás, fokozott gázképződés, gyomorfájás, hányinger hátterében a bélflóra egyensúlyának felborulása is állhat. Ezen segíthetnek a probiotikumok!
Probiotikumokat házilag is tudsz készíteni egyszerűen, pontosabban probiotikus ételeket, melyekkel ugyanolyan hatásosan támogathatod bélflórád egészségét.
Mitől borulhat fel a bélflóra egyensúlya?
Bélrendszeri betegségektől és fertőzéstől, antibiotikum szedésétől, stressz hatására. Ezek mind a jótékony baktériumok számának csökkenését okozhatják, amivel párhuzamosan elszaporodhatnak a káros baktériumok a bélben, melyek a panaszokat eredményezik. A probiotikumok mind a helyreállításban, mind a megelőzésben hasznos segítőtársaink.
Miért hasznos az egészségünknek a probiotikumok fogyasztása?
- Elősegítik a bélflóra megfelelő összetételének fennmaradását, azaz a hasznos baktériumok számának és összetételének fenntartását, miközben megfékezik a káros baktériumok elszaporodását.
- Gátolhatják a hasmenés kialakulását, illetve megszüntethetik.
- Jó hatással lehetnek mentális egészségünkre erős stressz, lehangoltság, depresszió esetén.
- Enyhíthetnek az ekcéma, a Crohn-betegség, a bélrendszeri gyulladásos betegségek és az allergiás panaszok súlyosságán.
- Segíthetnek csökkenteni a káros koleszterinszintet.
- Támogatják immunrendszerünk egészséges működését.
- Csökkenthetik a zsírok felszívódását, és fokozhatják a jóllakottságérzést, így a fogyásban is segíthetnek.
Hogyan készíts házilag probiotikus ételt?
Ennek legegyszerűbb módja a fermentálás, azaz erjesztés. Az erjesztés valójában egy régi, jól bevált tartósítási módszer. Te is ezt teszed, amikor uborkát kovászolsz, de a készen kapható kombucha is ilyen erjesztett élelmiszer, egészen pontosan tea.
Lássunk, néhány házilag erjesztett, probiotikumban gazdag egészséges finomságot!
Kovászos uborka
Hozzávalók:
2 kg kovászolni való uborka
4-5 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
4-5 evőkanál só
egy nagyobb szelet kenyér
plusz egy gézdarab, és egy 5 literes alaposan kimosott dunsztosüveg
Elkészítése:
Az uborkákat nagyon alaposan megmossuk, a két végüket levágjuk, keresztben kissé bevágjuk, majd szép sűrűn belenyomkodjuk az üvegbe. Rátesszük a kaprot, fokhagymagerezdeket, gézbe csomagolt kenyeret. Kevés vízben feloldjuk a sót, és ráöntjük, majd felöntjük az egész üveget vízzel. Rátesszük a fedőt, de nem zárjuk le, hogy savanyodás közben kifolyhasson a gázoktól kitágult leve. A kovászos uborkát meleg, napos helyen érleljük 3-4 napig, aztán kidobjuk belőle a kenyeret, fokhagymát és a kaprot, majd irány a hűtő. Érdemes a levét is kortyolgatni, ha nem érzékeny rá a gyomrunk.
Savanyú káposzta
Hozzávalók:
egy nagy fejes káposzta
5 evőkanál só
egy kávéskanál őrölt kömény
4-5 babérlevél
egy nagy szelet kenyér (gézbe kötve)
5 literes dunsztosüveg
Elkészítése:
A káposztát lereszeljük, vagy vékony csíkokra vágjuk. Jól megtömjük vele a dunsztosüveget. Megszórjuk a sóval, köménnyel, beletesszük a babérleveleket, és végül a tetejére tesszük a gézbe kötött kenyeret. Erjesztés közben folyik a leve, ezért nem zárjuk le szorosan az üveg tetejét. Három-négy nap múlva kész is van, csak ki kell venni a kenyeret belőle, és mehet a hűtőbe.
Probiotikus házi joghurt
Hozzávalók:
tej
egy kapszulányi/ vagy egy tasaknyi joghurt kultúra
egy tiszta üveg
Elkészítése:
Az egy kapszulányi vagy tasaknyi joghurtkultúrához szükséges mennyiségű tejet melegítsük fel 80 fokra, majd hűtsük vissza 45 fokra. Ezen a hőfokon keverjük bele alaposan a joghurtkultúrát. Tartsuk a hőfokot 4 órán keresztül. Csak így tudnak a baktériumok kellően elszaporodni. Ehhez használhatunk termoszt, de tehetjük a sütőbe vagy száraz dunsztba is. Ezután mehet a hűtőbe. Még 5-6 óra kell, hogy igazi joghurttá alakuljon. Hűtőben tárolva két hétig őrzi meg a minőségét.
Készítsd el saját házi probiotikus élelmiszered, és élvezd áldásos hatásait!