Így készíts zöld turmixot, ha kezdő turmixfogyasztó vagy

A zöld turmix minden bizonnyal az egyik legegészségesebb élelmiszer, mellyel a természet megajándékozott bennünket. Sok turmix lehet egészséges, egy piros vagy sárga gyümölcsturmix, egy bíborszínű céklaturmix, de a zöld turmixok éppen a zöld színűkkel tűnnek ki a sorból. Miért örül a testünk egy zöld turmix-nak?

zöld turmixok

A zöld turmixokról bátran kijelenthetjük, hogy a fiatalság forrásai. Zöld színűket a zöld növényi színanyagnak, a klorofillnak köszönhetik, aminek számos jótékony hatása van a szervezetünkre.

A klorofill pozitív hatásai

A klorofill erős lúgosító hatással bír, semlegesíti a szervezetben található savakat, az egész szervezetet erősíti, tisztítja, méregteleníti. Gyomorsav-túltengésben is ajánlott a fogyasztása. Segíthet vérszegénységben szenvedőknek is, ugyanis a klorofill szerkezetileg éppen ugyanolyan felépítésű, mint a mi vörösvérsejtjeink hemoglobin molekulái, azzal a különbséggel, hogy a klorofill molekulában a központi atom a magnézium, a hemoglobinban a vas, ám szervezetünk képes a magnéziumot vasra cserélni. A klorofillnak sejtfiatalító és sejtregeneráló hatása is ismert.

A zöld turmixok a fogyásban is segíthetnek

A fogyókúrákkal sokszor az a baj, hogy a fogyni vágyó csak arra törekszik, hogy kevesebb kalóriát vigyen a szervezetébe. Ez azonban sokszor kevesebb vitamint és ásványi anyagot is jelent, ami hiányos táplálkozást eredményez.

Egy hosszú ideig tartó diéta semmi esetre sem abból áll, hogy éheztetni kell a testünket. És ebben a turmixoknak kulcsszerepe lehet!

Egy finom és egészséges zöld turmixszal helyettesíthetünk egy vagy akár két étkezést is egy nap, anélkül, hogy azzal veszélyeztetnénk az egészségünket.

Számtalan turmixrecept létezik a súlycsökkentésre, amiket ráadásul mi magunk is összeállíthatunk. A turmixok kétségtelen előnyei, hogy könnyen elkészíthetőek otthon, ízletesek, kényelmesen magunkkal vihetjük a munkába, sőt, akár út közben is elfogyaszthatjuk.

 

Milyen zöldségekből készíts zöld turmixot?

 

Zöld turmixhoz bármilyen zöld színű zöldség lehet fő alapanyag: spenót, sóska, uborka, saláta, káposzta, brokkoli, avokádó, cukkini, halványítózeller, petrezselyemzöld. Kerülhet a turmixba kiegészítésképpen más színű zöldség is, például répa, paradicsom, vörös káposzta, zeller, paprika, karfiol. A zöld turmixba mindig kerüljön valamilyen lé a hígítás miatt, zöldséglé, káposztalé, paradicsomlé, vagy növényi tej. A zöldségeknek természetesen megvan a maga íze és zamata, de mindig tehetsz bele plusz fűszert, pici sót, borsot, vagy valamilyen zöld fűszert. Az egészséges növényi olajat se hagyd ki belőle, bármilyen megfelelő, leggyakrabban persze olívaolaj kerül bele. Az olaj azért nagyon fontos, mert a növényekben lévő zsírban oldódó vitaminok csak akkor tudnak hasznosulni a testedben, ha olaj is van a turmixban. A hozzávalókon kívül már csak egy turmixgépre vagy szükséged a zöld turmix készítéséhez!

 almás zöld turmix ital

Íme, 3 szuper zöld turmix recept az egészségedért, kedvcsinálónak!

 

1.Chilis káposztaturmix

 

Hozzávalók:

egy negyed fel kelkáposzta

egy halványítózeller-szár

egy marék spenótlevél

egy citrom leve

egy evőkanál olívaolaj

chilipaprika

 

Elkészítése:

A kelkáposztát, zellerszárat, citromlevet, spenótlevelet tedd a turmixgépbe, vagy zöldségturmixba, add hozzá a citromlevet, és az olívaolajat, és annyi chilipaprikát, amennyinek a tüzességét elbírod.

 

2.Avokádós-uborkás zöldturmix

 

Hozzávalók:

1-2 dl kókusztej

egy avokádó

fél kígyóuborka

egy paradicsom

egy citrom leve

két marék spenót

evőkanálnyi olívaolaj

egy marék csíra (ha van otthon)

gyömbér ízesítőnek, ha szereted

 

Elkészítése:

A kókusztejet, az avokádó húsát, a hámozatlan uborkát, a hámozott paradicsomot, a spenótot, az olívaolajat, és ha van otthon, a csírát, turmixold krémesre. Ha szereted a gyömbér csípősségét, akkor abból is tegyél a turmixba.

 

3.Mentás zöldturmix

 

Hozzávalók:

egy avokádó

fél fej vöröskáposzta

fél uborka

3-4 rózsa 5 percig főtt brokkoli

egy citrom leve

1-2 dl mandulatej

friss mentalevél

két teáskanál olívaolaj

 

Elkészítése:

Az avokádó kikanalazott húsát, a vöröskáposztát, a brokkolit, az uborkát turmixold össze a citromlével, olívaolajjal, és annyi mandulatejjel, hogy kellemes, iható állagú turmixot kapjál. Ízlés szerint ízesítsd friss mentalevéllel.

 

Bátran kísérletezz a receptekkel, és alakítsd saját ízlésedre. Ha valamelyik nem nyerte el a tetszésed, akkor ne fogyaszd egy darabig. Egy-két hónap múlva próbáld ki újra, mert lehet, hogy akkor már finomnak fogod érezni, mert hozzászoknak az ízlelőbimbóid a természetes, tiszta ízekhez.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.