A zöld tea elkészítése, és hatása

 A legjobb zöld teát úgy készíthetjük el, ha ellessük a készítés pontos mozzanatát Ázsiai országoktól.

A zöld tea elkészítése:

Az egyik legfontosabb a teafőzés alatt hogy a víz hőfoka ne legyen túl forró, mert ebben az esetben a tealevelek elfonnyadnak és ez keserű ízt ad a teának. Amint a víz elkezd gőzölögni, zárjuk el a gáztűzhelyt a lábos alatt, mert ekkor a víz kb. 79-82 C fokos. Ezután a teafüvet kb. 2 percig áztassuk ebben a vízben, mert ha túlázik a fű szintén keserű lesz a tea.

A másik nagy különbség a fekete és a zöld tea között, az, hogy amíg a fekete teát csak egyszer érdemes kiáztatni, addig a zöld teát többször is lehet áztatni, így egy deka zöld tea fűből akár 50 csésze jó minőségű teát nyerhetünk ki.

Az ismételt felöntések hatására egy kicsit mindig változik majd a tea ízre, épp ezért pl. Japán és Kínai teaházakban a felszolgálók hatalmas vízzel teli kiöntőkkel járnak az asztalok között, és ha valaki további öntet óhajt, az ujjával finoman dobol az asztalon.

Az Ázsiai országokban a zöld teát számtalan módon fogyasztják, van ahol kamillával, van, ahol rózsabimbóval keverik, de gyakran különböző fűszerekkel is párosítják.

A zöld tea hatása a vérnyomásra

A zöld tea hatása a vérnyomásra csak egy abból a sok kedvező hatásból, melyet ma már számos kísérlet és megfigyelés bizonyít. Olyan sok, gyakorta előforduló betegség megelőzésében segíthet, hogy kötelezővé kellene tenni a fogyasztását. Sokan még ma sem ismerik igazán, ezért próbálunk ezen segíteni egy kicsit.

Zöld tea származása

Ha meghallod, hogy zöld tea, mi jut eszedbe először? Hát persze, hogy Kína, a gyógynövények, a harcművészet és talán a Karatemester című film. Fogyasztása valóban Ázsiában terjedt el elsősorban és csak ezután kezdték el Nyugaton is megismerni az emberek. Ahogy újabb és újabb kedvező élettani hatását fedezték fel, népszerűsége úgy nőtt világszerte. Rájöttek, hogy a rendszeres zöld tea fogyasztókat nagyon sokféle betegség elkerüli, nem úgy, mint a teát nem fogyasztó, velük egykorú társaikat. Leveleit gondosan válogatják és osztályozzák, így többféle minőségben is találkozhatsz vele az üzletek polcain. A zöld tea sok ásványi anyagot, C, B2, D és K vitamint is tartalmaz, valamint illóanyagokat, koffeint és polifenolokat: katechineket, flavonolokat.

 

Hogyan hat a zöld tea?

Hosszú évekig tartó megfigyelések és tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a zöld tea nagyon sok területen nyújt védelmet szervezetünknek. Általános immunerősítő hatása van, felgyorsítja az anyagcserét, tehát fontos része lehet fogyókúránknak is. Serkenti az agy működését és javítja a memóriát, valamint a koncentrációs készséget. Baktériumölő és rákmegelőző, sőt még a fogszuvasodás ellen is hatásos.

A zöld tea hatása a vérnyomásra

A zöld teában is van némi koffein tartalom, de jóval kevesebb, mint fekete testvérében vagy a kávéban, ezért nem emeli meg hirtelen a vérnyomást. Sőt! Értágító hatása miatt kifejezetten ajánlott magas vérnyomás betegség esetén is. A magas vérnyomás nagyon alattomos egészségügyi probléma, hiszen sokáig semmit sem veszel észre, amikor pedig már kézzelfogható jelei vannak, akkorra az érfalak megrongálódnak, a szív - a folyamatos terhelés miatt - meggyengül. A zöld tea rendszeres fogyasztása rugalmassá teszi az érfalakat és ezáltal csökkenti a vérnyomást. Különösen ajánlott magas rizikófaktor esetén, mint például a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, az elhízás, vagy ha fokozott sresszhatásnak vagy kitéve.

Mint látjuk a zöld tea olyan kiváló hatással van szervezetünkre, hogy bűn lenne nem élni a lehetőséggel, hogy ez a nagyszerű, gyógyhatású növény segíthessen egészségünk megőrzésében. Érdemes napi rutinná tenni a zöld tea fogyasztását, így biztosíthatjuk a mindennapi jóllétünket, anélkül, hogy gyógyszerekkel kellene élnünk.

A zöld tea jótékony hatása

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a zöld tea a világ egyik legegészségesebb itala. Ismerd meg a legfőbb egészségvédő hatásait, amiért neked is érdemes fogyasztani!

A zöld tea csökkenti a rákos betegségek kockázatát

A zöld tea erős antioxidáns polifenolokat tartalmaz, ún. katekineket: EGCG-t (epigallokatekin-3-gallát), EGC-t (epigallokatekin), ECG-t (epikatekin-3-gallát) és a CG-t (katekin-3-gallát). A zöld tea polifenoljairól több kutatás is bizonyította a rákellenes hatást, többek között a bőr-, a tüdő-, a mell-, a vastagbél- és a prosztata megbetegedéseinél, ahol a tea vegyületei gátolták a rákos sejtek növekedését és a mutációs elváltozásokat, illetve előmozdították a rákos sejtek halálát.

A zöld tea vírus és baktériumölő hatása

Katekin és teanin tartalma vírusellenes hatású. Ezért jól teszed, ha influenzajárvány idején minden nap fogyasztod, mivel a katekin gátolja a vírus megtapadását a gazdasejten, és fokozza az immunrendszer működését. Hepatitis-C vírus ellen is kimutatták már a hatását, de az  E.coli, valamint a tuberkulózist és a tüdőgyulladást okozó baktériumok ellen is segít felvenni a harcot. A szájüregi baktériumok pusztításában legjobban a fehér tea jeleskedik, csökkentve a fogszuvasodás és ínygyulladás kockázatát.

A zöld tea szívvédő hatása

A zöld tea bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, mivel gátolja a májban a koleszterinszintézist. Napi rendszeres fogyasztása védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek ellen, és csökkenti az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a szívinfarktus kockázatát.

A zöld tea zsírégető hatású és gátolhatja a cukorbetegség kialakulását

A zöld tea gyorsítja az anyagcserét, fokozza a zsírégetést, így segíthet a fogyásban. Különösen a pocak leadásában nyújthat segítséget, itt érvényesül ugyanis leginkább a zsírégető hatása. A zöld tea kettős hatással küzd a cukorbetegség ellen: fokozza az inzulinérzékenységet, és csökkenti a vércukorszintet. Rendszeres fogyasztásával csaknem felére csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A zöld tea csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

A zöld teáról az agy és idegrendszert védő hatása is bebizonyosodott. Mivel védő hatással bír az idegsejtekre, fékezheti az agy öregedését, segít tovább megőrizni agyad szellemi frissességét, sőt, még az Alzheimer-kór rizikóját is mérsékli. Nyáron van még egy nyomós ok, amiért javasolt naponta kortyolgatni. A zöld tea az egyik legjobb természetes antihisztamin, azaz allergiaellenes szer.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.