Könnyű elhatározni, hogy fogyni kell, de minden jóérzésű ember attól retteg, hogy a diétázás tompítja az agyműködést.
A szervezetnek jól meghatározott energiamennyiségre van szüksége: nem jó a túl sok, nem jó a túl kevés. Michael Green, az angliai Aston Egyetem munkatársának ajánlása szerint érdemes kevesebbet, de több alkalommal étkezni.
Tartsd alacsonyan a glikémiás indexet!
A glikémiás index rangsorolja az ételeket, mennyire befolyásolják a vércukorszintet. A különféle rágcsálnivalók magas indexűek, ugyanis gyorsan, és nagyfokban emelik a vércukrot, míg a sárgarépa ebből a szempontból előnyösebb. Vagyis olyan szénhidrát-tartalmú ételeket kell fogyasztani, melyek lassabban emésztődnek, ráadásul ezek jobban csillapítják az éhséget is.
A magas rosttartalmú szénhidrátok alacsony glikémiás indexűek, sőt a zsír és a fehérje még inkább lassítja a felszívódást. Igazából mindent (szénhidrát, fehérje, zsír) lehet fogyasztani, de a megfelelő mennyiségben.
Ismerd meg a zsírtípusokat!
Nem minden zsír egyforma. A transz-zsírsavak (pl. a gyorséttermi ételek tartalmazzák) a legrosszabbak. A telítetlen zsírsavak viszont egészségesek. Az esszenciális (pl. omega-3) zsírsavak fokozzák az agyműködést, és segítenek a depresszió és egyéb pszichiátriai betegségek kezelésében, valamint hozzájárul a csecsemők agyfejlődéséhez. Nagy mennyiségben tartalmazzák tengeri halak, növényi magvak, és mogyorófajták.
Ismerd meg önmagad!
A nagyfokú hasonlóságok mellett a táplálék mindenki agyát kicsit másképp befolyásolja. Például ebéd után van, aki elálmosodik, melyre agy délutáni szundítás, vagy egy csésze kávé lehet a gyógyír. A gyermekek, és a nagyon soványak könnyebben bágyadnak el a vércukorszint hirtelen esésének hatására, mint egy átlagos felnőtt.
Az étkezési szokások szintén fontosak. Azok, akik általában keveset esznek, intenzív mozgásnak teszik ki magukat, a vércukorszint kisebb változásaira is zavart reakciót mutathatnak. Van sok rossz diétás szokás, de a lényeg az, hogy alacsony legyen a bevitt táplálék glikémiás indexe!
10 finom fogyókúrás étel:
- Görög saláta
Akár főételnek, akár köretnek ideális választás a görög saláta. A feta sajtot leszámítva egyik összetevő sem tartalmaz jelentősebb kalóriamennyiséget, így bátran eheted akár pár órával lefekvés előtt, vacsorára is. - Zöldségleves
Gyakran előfordulhat, hogy nincs kedved szilárd ételt enni, ilyenkor jó választás egy tányér zöldségleves. Nemcsak laktató és emésztésserkentő, de pótolhatod vele az elvesztett folyadékmennyiséget és az ásványi sókat is. - Cézár-saláta
Ha laktató, de még diétásnak számító ételre vágysz, akkor a legjobb választás a Cézár-saláta lehet. Ráadásul a magas kalóriatartalmú majonéz miatt sem kell aggódnod, ugyanis az eredeti Cézár-saláta recept nem tartalmazza ezt az összetevőt. - Grillezett tengeri hal
A grillezés hatalmas előnye, hogy jóval kevesebb zsiradék kell hozzá, mint az átlagos sütéshez. A tengeri halak - lazac, tonhal, makréla - pedig nemcsak alacsony energiatartalmúak, de Omega-3 tartalmuknál fogva egészségesek is. A grillezett hal mellé zöldség köretet egyél. - Rakott zöldség
Ha meleg, de diétás ebédre vagy vacsorára vágysz, talán a rakott zöldség a legjobb választás. Az alapanyagok között szerepelhet paradicsom, padlizsán és cukkini is, attól függően, hogy melyik zöldségeket eszed meg szívesen. A zöldségek alacsony kalória- és magas rosttartalmuknál fogva serkentik az anyagcserédet, ezzel együtt intenzívebbé teszik a fogyókúrádat. - Zabkása
Nemcsak reggelire, vacsorára is jó választás a zabkása. A zabkása legnagyobb előnye magas rosttartalma, aminek köszönhetően finoman átmossa a bélrendszert. Bogyós gyümölcsökkel ízesítve ízletes étel válhat belőle. - Rakott karalábé
Helyettesítsd a krumplit karalábéval. Nem fogod megbánni, ugyanis az elkészült rakott étel felséges ízorgiát ígér számodra, ráadásul sokkal egészségesebb, mint a krumpliból készült változat. - Cukkinifasírt joghurtos mártogatóval
A cukkini sok-sok rostot és értékes tápanyagot tartalmaz. A cukkiniből készült lepény joghurtos mártogatóssal kiváló könnyű, de laktató ebéd lehet számodra. - Minestrone leves
A zöldségekben gazdag, könnyed minestrone leves szintén tökéletes ebéd vagy vacsora. Bőségesen tele van vitamindús, roppanós alapanyagokkal, ennél pedig kívánni sem lehet jobbat. Az olaszok jellegzetes levese akkor lesz a legfinomabb, ha minél több zöldséget főzöl bele, és nem hagyod, hogy nagyon megpuhuljanak, hagyod őket roppanósan. - Málnás-mandulás nassolnivaló chia magból
Hogy a nassolnivalóról se kelljen lemondanod, készíts magadnak joghurtból, zabból, tejből és chiamagból desszertet, melyet fogyasztás előtt málnával és mandulával ízesíthetsz.