Mitől olyan jó a chia mag? (aztékzsályamag)
A chia mag magas omega3 és omega 6 zsírsav tartalommal rendelkezik, így egészségünkre is jó hatással van. Ezen kívül gazdag fehérjében, magas a rost és az antioxidáns tartalma, valamint található benne kalcium, magnézium, és vas. Nemhiába, hogy az Aztékok és a Maják egyik fő tápláléka volt a kukorica mellett, hiszen számtalan formában elkészíthető és felhasználható.
A chia mag egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy folyadék hatására megduzzad és egy zselés állagot vesz fel, így sűrítésre bármihez felhasználhatjuk, italokhoz, joghurthoz, süteményekhez, főzelékhez.
A fogyókúra során a chia mag teltség érzetet biztosít, így ha éhesek vagyunk, elég, ha megeszünk egy pohár natúr joghurtot egy kanál chia maggal, amely a folyadék hatására megduzzad, így a gyomrot is eltelíti. Ennek a zselészerű anyagnak semleges az íze, így sokoldalúan felhasználhatod. Belekeverheted joghurtba, turmixba azaz smoothie-ba, sűríthetsz velük leveseket, használhatod tojás helyett sütésnél, őrleményével panírozhatod a csirkét vagy készíthetsz pizzát, süteményt. Tápláló, mégis segít a fogyásban, mert szabályozza a vércukor szintedet és gyorsítja az anyagcserédet. Abba az ételbe keverheted a chia magot, amibe csak jól esik. Az egészségedre jótékony hatással lesz.
A chia mag kb. 20 perc alatt elkezd megduzzadni, és zselésedni, így ezt az időd várjuk meg fogyasztás előtt. Ha szárazon fogyasztjuk a magokat, és vizet iszunk rá, előfordulhat, hogy a torkunkon, vagy a nyelőcsőben rekedt magok, ott fognak megduzzadni, így nyelési nehézséget okozhatnak.
Glutén mentes diétába is beilleszthető, de gyomorégésre, puffadásra, székrekedésre is hatásos.
Naponta mennyi chia magot érdemes fogyasztani?
Néhib:
„Pozitív tulajdonságai mellett azonban a „chia magnak” lehetnek káros egészségügyi hatásai is. Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 gramm „chia magnál” nem lehet többet fogyasztani. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti, hogy nem zárható ki az aztékzsályamag esetleges allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.”
Amikor a chia mag megjelent hazánkban, sokan naponta több kanállal is fogyasztottak belőle, a gyorsabb fogyás érdekében. Most már szakemberek határozzák meg a javasolt napi mennyiséget, mert akár csak a lenmagnál a túl nagy mennyiségű chia mag is okozhat székrekedést, bélgyulladást, allergiás reakciókat.