A sok millió fogyókúrázó körében népszerű, sok fehérjét és kevés szénhidrátot tartalmazó Atkins diéta a legújabb kutatás szerint nem segít a fogyásban, sőt akár káros is lehet. A kutatás azt mutatta, hogy az Atkins típusú étrendeket követő emberek közel kétszer nagyobb valószínűséggel híztak, mint mások. Ráadásul a kutatási időszakban a halálozás nagyobb kockázatának is ki voltak téve, mint azok az emberek, akik kiegyensúlyozottabb étrenden éltek.
A spanyol kutatók szerint nagy népszerűsége ellenére nincs bizonyíték arra, hogy a nagy fehérjetartalmú étrendek valóban elősegítenék a fogyást hosszú távon. Arra viszont van bizonyíték, hogy egészségügyi panaszokat okozhatnak. A fehérje laktatóbb, mint a szénhidrát, és bizonyos diétatípusok azt javasolják, hogy sokat kell belőle fogyasztani a kilók leadása érdekében.
Az Atkins-diétát, amely a kenyeret és a burgonyát sült kolbászra és sült húsokra cseréli, népszerűsége tetőpontján 3 millió brit követte, és különböző variánsai a mai napig széles körben elterjedtek.
Ez lehet az Atkins diéta káros hatása:
A reusi Rovira i Virgili Egyetem új kutatásában közel öt évig követték nyomon a szívbetegség magas kockázatának kitett férfiak és nők egészségi állapotát. Különös figyelmet szenteltek az elfogyasztott fehérje mennyiségére. Az elemzések azt mutatták, hogy azok, akik sok fehérjét és kevés szénhidrátot fogyasztottak, közel kétszer nagyobb valószínűséggel hízták fel testsúlyuk több mint 10 százalékát. Ezek az emberek ráadásul 59 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg a kutatási időszakban. A European Congress on Obesity konferencián közzétett kutatásból az is kiderült, hogy azok, akik növelték fehérjebevitelüket, és csökkentették zsírfogyasztásukat, a halálozás még nagyobb (66 százalékkal megnövekedett) kockázatának voltak kitéve.
A szerzők azt állítják, hogy ezért a hatásért a vesekárosodás magas előfordulása, valamint a vérzsírok szintjének és a szervezet cukorfeldolgozásának változásai lehetnek felelősek.